Tagarchief: toren

Herbestemming WTC I en II torens tilt circulair bouwen naar hoger niveau

Lees het gehele artikel

De Vlaamse overheid, die het kantoorgebouw zal huren, nam in haar aanbestedingsdossier specifieke circulaire criteria op. Vastgoedinvesteerder Befimmo en de architectenbureaus 51N4E, Jaspers-Eyers en l’AUC gingen daarmee aan de slag. Met een indrukwekkend resultaat. De kantoortorens uit de jaren 70 zullen niet gesloopt worden. Integendeel, ze worden beschouwd als materialenbank en worden met zorg gedemonteerd. Dit is het bouwen van en voor de toekomst.

De neutrale, modulaire opbouw zorgt er immers voor dat het gebouw zal kunnen blijven evolueren. Door de tijd heen. Volgens de behoefte van zijn gebruikers en zijn omgeving.

De bouwsector in Vlaanderen heeft een enorme ecologische voetafdruk: zo’n 30 à 40% van onze jaarlijkse afvalproductie is bouwafval. ZIN in No(o)rd gaat daar radicaal tegenin door circulair te bouwen. De bestaande WTC torens worden volledig ontmanteld. Enkel de ondergrondse verdieping en de circulatiekernen blijven behouden. Wat afgebroken wordt, komt niet terecht op de afvalberg maar krijgt een nieuw leven. De cijfers doen duizelen. 63% van de materialen van de oude WTC gebouwen wordt ter plaatse hergebruikt. En ook van de materialen die enkel geschikt zijn voor recyclage, zal zo’n 16% opnieuw gebruikt worden in het nieuwe gebouw. In totaal zal maar liefst 95% van het materiaal van de bestaande torens hergebruikt of gerecycleerd worden. Ongezien voor een project van deze schaal.

De herontwikkelde site in de Noordwijk zal ongeveer 110.000 m² omvatten: 75.000 m² kantoren, 14.000 m² woongelegenheid, 16.000 m² hotel en verder ook sportruimtes, vrijetijdsruimtes, horeca- en handelszaken.

Waardebehoud en aanpasbaarheid

Tussen de twee bestaande torens wordt een nieuwe centrale balk gebouwd met veertien ruime kantoorverdiepingen van dubbele hoogte. Vanaf 2030 nemen enkele duizenden Vlaamse ambte­naren hier hun intrek. Ook voor de nieuwbouw staat waardebehoud voorop: meer dan dertig bouwmaterialen die ervoor gebruikt worden, zijn C2C gecertifieerd. De nieuwe betonvloeren, bijvoorbeeld, maar ook het glas, de aluminiumgevel, de binnenwanden en de vloerbekleding. De inrichting van ZIN in No(o)rd gebeurt overigens volledig met modulaire afwerkingsmaterialen zoals lichte binnenwanden en uitneembare verhoogde ­vloeren. Daardoor krijg je een heel flexibel en aanpasbaar gebouw. Met minimale aanpassingen kan elke verdieping van functie wijzigen.

Ook voor de nieuwbouw staat waardebehoud voorop: meer dan dertig bouwmaterialen die ervoor gebruikt worden, zijn C2C gecertifieerd.

Energiezuinig, duurzaam ontwerp

De enorme daktuin van 1500 m², één volledige groene gevel en een grote serre – ze maken van deze herontwikkeling een nieuwe groene long in Brussel. Ook in het kantoor zelf zullen onder andere 400 vaste bomen en planten voor een gezond, aangenaam en stimulerend binnenklimaat zorgen. Een intelligente gevel garandeert comfort op een energiezuinige manier. Zonnepanelen aan de buitenzijde zorgen voor energie en beschermen tegen de zon. De opengaande ramen zorgen voor verse lucht overdag en een natuurlijke afkoeling ’s nachts. Ook de daken worden maximaal voorzien van zonnepanelen. Warmte en koude worden onttrokken uit de grond met een KWO-systeem (koude-warmteopslag) dat meer dan 60% van de vraag dekt. Een uitwisseling van energie tussen de functies zal het energieverbruik verder reduceren. Ook alle gebruikers van het gebouw zijn betrokken bij het energieverbruik: een app informeert hen en stimuleert hen om er zuinig mee om te gaan.

Voorbeeldproject van aanpasbaar bouwen

De Vlaamse overheid, toekomstige huurder van ZIN in No(o)rd, gebruikt haar slagkracht steeds vaker om de circulaire economie een duwtje in de rug te geven. Ook in dit project nam ze haar voorbeeld- en voortrekkersrol op door circulaire criteria op te nemen in het aanbestedingsdossier. Als alles volgens plan loopt, opent ZIN in No(o)rd zijn deuren in 2030. De herontwikkelde site in de Noordwijk zal ongeveer 110.000 m² omvatten: 75.000 m² kantoren, 14.000 m² woongelegenheid, 16.000 m² hotel en verder ook sportruimtes, vrijetijdsruimtes, horeca- en handelszaken. Maar niets staat vast. Want ZIN in No(o)rd wil op de eerste plaats een levend gebouw zijn. En dat kan perfect. De neutrale, modulaire opbouw zorgt er immers voor dat het gebouw zal kunnen blijven evolueren. Door de tijd heen. Volgens de behoefte van zijn gebruikers en zijn omgeving. Door de schaal waarop het dat doet, zet deze herbestemming een nieuwe standaard voor gemengde, grootschalige gebouwen. Bovendien toont de integrale circulaire aanpak van dit enorm herontwikkelingsproject aan dat Vlaanderen aan de top staat van circulair bouwen in Europa.