Magazines / Nr 03 2019

Nr 03 2019

Als bouwen nu eens circulair werd

Begin september vormt steevast een hoogtepunt voor de bouwsector. Ontwaakt uit de winterslaap van het bouwverlof kunnen ze zich gaan vergapen aan alle nieuwigheden die er zijn op vlak van materialen en technologie op Matexpo. Opvallende vaststelling dit jaar, er is meer standruimte dan ooit gereserveerd voor bedrijven uit onze sector. Dat maakt het dan ook meteen interessanter dan ooit om naar Kortrijk af te zakken tijdens een van de vijf beursdagen. U zal niet de enige zijn. De organisatie gaat er van uit dat de kaap van de 40.000 bezoekers zal gerond worden.

De verhoogde aandacht voor alles wat met sorteren en recycleren te maken heeft in de bouw komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Er is allereerst de strengere regelgeving en de komst van het Tracimat systeem die aanzetten tot een betere scheiding van het puin uit breekwerven. Geen evidentie voor de milieubedrijven uit onze sector, gezien de beperkte ruimte die de meeste sites ter beschikking hebben en de moeilijkheden om vergunningen te krijgen voor uitbreidingen. Not in my backyard, weet u wel. Vandaar het belang dat men ook eerder in de keten begint rekening te houden met wat nog komen moet. Met wat nodig is om materialen tot een duurzaam tweede leven te brengen. Vandaar het belang van de aanwezigheid van onze sector op een beurs als Matexpo.

Maar het gaat verder dan dat. De tijd dat netjes uitsorteren volstond om duurzaam bezig te zijn ligt achter ons. Begin dit jaar engageerden een hele rits bedrijven zich om de principes van een circulaire economie ook toe te passen op het bouwproces. Van fabrikanten van bouwmaterialen tot aannemers en zelfs onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen. Nog verder naar beneden en naar boven kijken in de keten dus. Want wat is het nut van uitsorteren als de herwonnen stromen achteraf geen schijn van kans krijgen? Ze moeten weer een valorisatie kunnen krijgen. De wetgever speelt daar een cruciale rol in. Om drempels weg te nemen en om een markt te creëren.

Dat was ook een van de belangrijkste boodschappen tijdens het event van go4circle in White Cinema in Brussel. Alle actoren in de recyclage- en milieusector, ongeacht het materiaal, hebben nood aan een verplicht aandeel aan gerecycleerde materialen in nieuwe producten. Dat is de enige manier om een faire markt te realiseren, waarin het prijsvoordeel van virgin materialen stilaan zal verdwijnen er een circulaire beweging in de plaats kan komen. En voor de Europese markt is het ook de methode om eigen grondstoffen te gaan ontginnen (urban mining) en zich minder afhankelijk te moeten opstellen. Een win-win-win. Voor de economie, voor het milieu en voor de mensen. Want circulaire economie is bovenal een lokale economie.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: