Magazines / Nr 01 2020 NL

Nr 01 2020 NL

Een schone taak

Het is mij een genoegen om u vanaf deze plaats te verwelkomen als lezer van het eerste nummer van de Nederlandse editie van Recyclepro. In België verschijnt het magazine ondertussen al vijf jaar en is het een toonaangevende titel waar geen enkel recyclebedrijf nog omheen kan. In de komende tijd hopen we die positie ook in Nederland te mogen innemen en we hopen dat u ons daarbij helpt met nieuws, meningen, zienswijzen en actuele of bijzondere onderwerpen. Schroom niet om de redactie te benaderen als u goede ideeën of bruikbare tips heeft.

Wat kunt u in dit eerste nummer van ons verwachten?
Vanzelfsprekend een voorbeschouwing van de IFAT 2020 in München. Daar vindt van 4 tot en met 8 mei immers het grootste platform voor milieutechnologie ter wereld plaats en het moet raar lopen wil een fors aantal van onze lezers daar zijn licht niet opsteken. Volgens beursdirecteur Philipp Eisenmann wordt de editie van 2020 de grootste ooit en worden de aandachtsgebieden ‘beheer van gevaarlijke stoffen’, afbraak en minerale verwerking en ’wegaanleg’ voor het eerst gebundeld. IFAT wil daarmee tonen hoe de kringloop voor het afval in bouw- en sloop gesloten kan worden.

Het toont direct het belang van de recyclagesector. Want de ambities van de overheid liegen er – zowel in Europa als in Nederland – niet om. Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie zijn. Hiervoor is het Rijksbrede Programma Circulaire Economie ontwikkeld. Rijkswaterstaat, ‘s-lands grootste wegbeheerder en daarmee grootverbruiker van beton- en asfaltgranulaat gaat zelfs een een stap verder dan de ambities
van het kabinet en wil al in 2030 volledig circulair werken.

Die ambities schreeuwen om een even ambitieuze recyclingbranche. Want zonder uw kennis en expertise en innovaties kunnen de ambities van de overheden – excusez le mot – bij het grofvuil. Dan lukt het nooit om bouwbedrijven ertoe te bewegen materialen te gebruiken die al een eerder leven gehad hebben. En dan lukt het niet om nieuwe materialen te ontwikkelen uit grondstoffen die we nu nog massaal verbranden. Dan lukt het niet om zelfs gevaarlijke en uiterst giftige stoffen te verwijderen uit te slopen schepen of zelfs onderzeeërs en het ‘gewassen’ metaal te hergebruiken voor de productie van nieuw staal, zoals de innovators van de Jansen Recycling Group op pagina 8 en 9 laten zien. En dan lukt het nooit om mooie en nuttige dingen te doen met die hele vieze batterijen die uit die de schoonste auto’s komen.

Ofwel, het nut en het belang van de recyclingbranche zal in de komende jaren een enorme vlucht nemen, daarvan zijn wij van Recyclepro overtuigd. We hopen u in uw schone taak te kunnen bijstaan met kennis, ervaringen en bovenal inspiratie.

Graag wijs ik u ook nog even naar de column van Peter Voolstra van Van der Spek Vianen op pagina 45 van dit magazine. Peter zal vanaf nu in ieder nummer van Recyclepro zijn licht laten schijnen op actuele kwesties en u van deskundige tips voorzien waardoor u uw werk nog beter kunt uitvoeren. Doet u daar uw voordeel mee!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: