NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Witte rook voor Europese richtlijn voor scheepsafval

Op 14 december 2018 werd de overeenkomst gesloten over de nieuwe tekst van de richtlijn voor havenontvangst-voorzieningen voor scheepsafval. Na de publicatie hebben de lidstaten twee jaar om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

De Europese triloogonderhandelingen tussen de Commissie, de Raad en het Parlement hebben geleid tot een akkoord over de ontwerpherziening van de richtlijn voor scheepsafval. De tekst van het akkoord ligt nu voor formele goedkeuring bij het Parlement en de Raad. Een dubbele formaliteit zonder verdere wijziging van de tekst. De teksten zullen intussen in alle talen van de Europese Unie worden vertaald. De lidstaten zullen de richtlijn binnen de twee jaar in nationale wetgeving moeten omzetten. De datum van bekendmaking in het Publicatieblad zal als referentie dienen. Dit is het einde van een lang proces dat bijna tien jaar in beslag heeft genomen. De nieuwe tekst moet meer duidelijkheid scheppen in de te volgen regels, en de afgifte van afval door schepen verder stimuleren.

Indirecte bijdragen

De invoering van een systeem van indirecte financiële bijdragen, onafhankelijk van de hoeveelheden ‘huishoudelijk’ afval (garbage, met inbegrip van klein gevaarlijk afval) dat door schepen wordt aangeleverd, heeft veel vragen opgeroepen bij de havenautoriteiten. Zij moeten immers zorgen voor een precair evenwicht tussen de bijdragen die in rekening worden gebracht aan alle schepen die een haven binnenlopen en de kortingen die worden toegekend aan schepen die hun afval daadwerkelijk in die haven lozen. Tot nu toe werden deze bijdragen en kortingen gemoduleerd naargelang de hoeveelheden afval in kwestie.

Go4circle waakt over correcte toepassing

Ons ‘dashboard’ met de hoeveelheden afval geleverd door schepen in onze drie Vlaamse havens en het driemaandelijks overleg tussen go4circle, de havens, Port State Control (federale overheid) en OVAM zal nuttiger dan ooit blijken voor de correcte toepassing van de nieuwe richtlijn en het evenwicht van de financiële reserves van de havens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details