NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Welke impact zal de Brexit hebben op de afvalsector?

Welke impact zal de Brexit hebben op de afvalsector?

Na de verwerping van het Brexit akkoord door het Britse parlement, is het bij het ter perse gaan van dit stuk bijzonder onduidelijk over hoe het nu verder moet. Niemand zal baat hebben bij een harde Brexit en zeker niet de afvalsector. Waar de Britten in vele kwesties lijnrecht tegenover het continent staan, staan de neuzen van de Europese afvalsector, Groot-Brittannië incluis, allemaal in dezelfde richting. Hun standpunt is duidelijk: er zullen geen winnaars zijn bij een Brexit.

Permanent afgevaardigde voor Europa van het FNADE (de Franse federatie van de afvalsector) Valérie Plainemaison staat RecyclePro te woord over welke impact de Brexit zal hebben op de afvalsector. “Op 29 maart zullen we ons zonder een goed akkoord in een compleet nieuwe wereld bevinden. Afval is niet zomaar een grondstof, maar vraagt door zijn aard om een speci­fieke reglementering. Van zodra Groot-Brittannië geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie zal het export van afval naar het Europese continent voor grote problemen zorgen en dat aan beide kanten van de grens.” Plainemaison voorspelt voornamelijk moeilijkheden in twee domeinen. Momenteel wordt er zo een 4 miljoen ton SRF geëxporteerd van het Britse eiland naar het Europese vasteland, het merendeel van de productie. SRF staat voor solid recovered fuel, het betreft een brandstof die het resultaat is van het shredden en dehydrateren van brandbaar restafval. Daarnaast is ook het recycleren van Brits afval big business aan deze kant van het Kanaal. Een groot deel van de recyclagesector hier zal de impact dus voelen.

Voorbereiden op administratieve veranderingen

Maar dat geldt evenzeer voor de andere kant. “Groot-Brittannië dreigt te verzwelgen in zijn eigen afval, terwijl er hier in Europa een tekort zal ontstaan aan grondstoffen voor de industrieën die rekenen op de Britse aanvoer. Omgekeerd zien we minder transportbewegingen. Op korte termijn is er voor geen van beide partijen eigenlijk een goede oplossing. Er zijn geen winnaars, alleen maar verliezers”, vat Plainemaison de onzekere toekomst samen. De Europese afval­verwerkende sector kan zich daarom maar het beste zo goed mogelijk voorbereiden op D-Day (29 maart). “Het is zaak de administratieve gevolgen van de Britse uittreding zo goed mogelijk in te schatten. We zullen op 30 maart niet meer op dezelfde manier zaken kunnen doen, omdat er plots een resem extra documenten vereist zijn. Wie kan begrijpen wat de gevolgen zijn, kan zich het beste aanpassen aan de nieuwe situatie. En dan nog zal het wachten zijn op nieuwe reglementeringen. Zonder framework kunnen de bedrijven uit onze sector niet opereren. We moeten ons ongetwijfeld voorbereiden op een tijdelijke blokkering van alle geplande afvaltransporten.”

Minder ruggensteun in Europese discussies

Dat net de afvalsector een van de grootste slachtoffers van de Brexit dreigt te worden is niet zonder ironie. Immers, de samenwerking tussen de Britse federaties en instanties actief in afvalverwerking en hun Europese collega’s verloopt opperbest. “We zijn een sector van eenheid, van mensen die aan hetzelfde zeil trekken. Voor onze internationale organen betekent de uittrede van de Britten ook een aderlating aan technische kennis in de discussies met de Europese regelgevende instanties. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en verliezen door een Brexit een belangrijke, trouwe partner om mee de bakens te helpen verzetten”, besluit Plainemaison.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details