Europa besliste eind vorig jaar om 30% gerecycleerd materiaal te verplichten in nieuwe plastic flessen vanaf 2030. Dat lijkt misschien een harde noot om kraken maar toch zijn er al bedrijven die vandaag ver boven deze lat uitkomen. Bar-le-Duc is er zo een. Het Nederlandse familiebedrijf verpakt zijn water en gerelateerde producten sedert 2016 in flessen van 100% gerecycleerd plastic. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.
Bar-le-Duc kent in België misschien nog weinig bekendheid maar verovert in Nederland steeds meer plaats op de winkelrekken voor zijn water en water met smaakjes. “Dat we nog steeds een familiebedrijf zijn, zet ons in een luxepositie om een eigen, duurzame koers te varen”, vertelt Bram Pluijm, projectmanager Duurzame Samenwerkingen bij de waterproducent. “Met de verhoogde aandacht voor het milieu, wilden we zelf ook ons steentje bijdragen. De beste aanpak om onze eigen impact te verlagen, leek ons het volledig stoppen met het gebruik van virgin materialen voor onze flessen.” Nederland verplicht overigens al een aandeel van 23 à 28% gerecycleerd materiaal. In 2016 ging Bar-le-Duc op zoek naar een nieuwe partner om grondstof voor gerecycleerde flessen te verzamelen. “In Nederland bestaat er een systeem van statiegeld voor de grote kunststof flessen. Dat maakt dat er meer dan voldoende kwalitatief materiaal aanwezig is om mee aan de slag te gaan. Het is eigenlijk zonde om daar niet meer gebruik van te maken zodat het zijn waarde kan behouden”, aldus Pluijm.
“We willen laten zien dat het mogelijk is om gerecycleerde materialen te gebruiken en dat er geen excuses zijn om het niet te doen.”
“Bar-le-Duc legde de lat meteen hoog en koos voor 100% gerecycleerd materiaal in zijn flessen. Momenteel brengt dat weliswaar een meerkost met zich mee, toch kiest de waterproducent resoluut voor de ingeslagen weg. Pluijm: “Virgin plastics profiteren ook van de lage olieprijs, waardoor je als bedrijf vandaag geen winst doet door voor gerecycleerd materiaal te kiezen. Daarom vinden we het goed dat Europa een verplicht gehalte aan gerecycleerde content vooropstelt. Het zal een betere markt en een betere prijs creëren voor gerecycleerd materiaal.” Pluijm hoopt dat er tegelijk meer deuren zullen opengaan bij retailketens in Nederland en België. “We zijn geen grote multinational met budgetten om ons een plaatsje op het winkelschap te kopen. Een duurzaam verhaal volstaat niet om een kans te krijgen. Maar met de verhoogde aandacht voor duurzaamheid en het gebruik van gerecycleerde materialen hopen we meer mogelijkheden te krijgen om in gesprek te gaan en hen te overtuigen van de meerwaarde van ons product en onze verpakking”, geeft Pluijm aan.
Intussen blijft Bar-le-Duc uitkijken naar manieren om zijn flessen nog groener te maken. “De technologie staat momenteel nog niet zo ver dat we ook onze etiketten en onze flesdoppen uit volledig gerecycleerd materiaal kunnen maken. Dat moeten de volgende stappen zijn. Ons water is een 100% natuurlijk product, ons gegeven door een bron 140 m onder de grond. Die willen we vrijwaren voor de komende generaties door zelf het goede voorbeeld te geven op vlak van duurzaamheid. We willen laten zien dat het mogelijk is om gerecycleerde materialen te gebruiken en dat er geen excuses zijn om het niet te doen”, besluit Pluijm.