ab-recupel-038350-kopieren

Met oude elektrische toestellen kan je terecht in zogeheten recyclepunten (2.615), de blauwe boxen in supermarkten, doe-het-zelf-zaken en kringwinkels die materiaal kleiner dan 25 cm kunnen herbergen.

01:59
22-08-2019

Wakker worden! Te veel slapend elektrisch (tuin)gereedschap

Tuin- en werkgereedschappen blijven nog te vaak in de werkplaats of in de garage liggen. Recupel zal daarom op Matexpo aanwezig zijn om bezoekers te stimuleren om hun slapend elektro een tweede leven te geven. Ze zitten immers boordevol waardevolle grondstoffen die voor 90% hergebruikt en weer in de kringloop gebracht kunnen worden.

Gallo NV,Menen,Recupel

We kunnen 90% van het materiaal recupereren als waardevolle grondstoffen. Gezien de schaarste aan grondstoffen is urban mining belangrijker dan ooit. (Beeld: Rudi Van Beek)

 

In totaal zijn er in België ongeveer 378 miljoen elektrische apparaten in omloop. Ongeveer 9% daarvan vallen onder de categorie huis- en tuingereedschappen, goed voor zo’n 35 miljoen toestellen. Recupel woordvoerder Saar Bentein: “Als we alle elektro in rekening brengen, liggen er 46 miljoen apparaten ongebruikt in de kasten. Ook heel wat professionals uit de bouwsector, brengen hun afgedankte gereedschappen niet terug. Doodzonde, als je weet dat we 90% van het materiaal kunnen recupereren als waardevolle grondstoffen. Gezien de schaarste aan grondstoffen is urban mining (waarbij grondstoffen uit de stad steeds opnieuw hergebruikt worden) belangrijker dan ooit geworden. En bovendien worden ook alle stoffen die mogelijk schade aan het milieu kunnen berokkenen zo verwijderd. Daarom is het zo belangrijk dat die tuingereedschappen in de recyclagestroom terechtkomen, via Recupel of via een erkende recycler van Recupel. Dit is de enige manier om een correcte verwerking en optimale herwinning van grondstoffen te garanderen.”

campagnebeeld-etg-kopieren

Tuin- en werkgereedschappen blijven nog te vaak in de werkplaats of in de garage liggen.

 

Uitgebreid netwerk aan inzamelpunten

Waarom worden gereedschappen dan niet weer in de kringloop gebracht? “In een werkplaats of atelier liggen deze afgedankte gereedschappen niet altijd in de weg. Mensen vergeten ze in te dienen of hebben niet voldoende kennis over hoe de inzameling gebeurt”, stipt Bentein aan. Recupel beschikt nochtans over een zeer uitgebreid inzamelnetwerk. Dat gaat verder dan de 564 recyclageparken waar je elektro kan afdanken. “Voor toestellen die geen defect vertonen maar bijvoorbeeld vervangen zijn door een gereedschap met extra mogelijkheden of die hersteld kunnen worden, werken we samen met de hergebruiksector. Breng ze bijvoorbeeld naar kringwinkels. Gereedschappen kunnen ook teruggebracht worden bij de verdelers zelf, ongeacht of het toestel via hen werd aangeschaft. Bij aankoop van een nieuw soortgelijk toestel, kan je je oud of kapot apparaat gratis afgeven in de winkel. Er zijn in totaal 7.238 van dergelijke collectiepunten. Daarnaast zijn er nog de zogeheten recyclepunten (2.615), de blauwe boxen in supermarkten, doe-het-zelf-zaken en kringwinkels die materiaal kleiner dan 25 cm kunnen herbergen.”    Weegt je apparaat meer dan 30 kilo, dan kan je rechtstreeks samenwerken met één van de erkende recyclers van Recupel.  


Sensibiliseren op Matexpo

Om bezoekers uit de bouwsector te sensibiliseren over het belang van de recyclage van deze slapende gereedschappen, zal Recupel aanwezig zijn op Matexpo. Aan de ingang van de beurs zullen een boormachine en een snoeischaar in een hangmat liggen wachten op bezoekers. “Door in dialoog te gaan met de bezoeker willen we hem overtuigen van het belang om slapend elektro in te zamelen. Hij zal ook een zak meekrijgen, uiteraard uit gerecycleerd materiaal, met een flyer met alle informatie over waar hij met zijn toestellen terecht kan en wat er achteraf allemaal met zijn toestellen gebeurt.” Door meer te informeren en te sensibiliseren hoopt Recupel op termijn een stijging te zien in de inzamelcijfers. “Het zal wat tijd vergen, maar we hopen dat onze inspanningen zich al tegen het einde van het jaar vertalen in een positieve trend. We willen zien dat het vooruitgaat, dat we bouwprofessionals een oplossing hebben kunnen aanreiken voor hun gereedschappen”, besluit Bentein.

Tekst: Valérie Couplez 
Beeld: Recupel
Lees meer over: Inzamelpunten , Matexpo , Recupel

Recyclepro partners

recpro-matexpo-gregory-03-kopierenmilieuaansprakelijkheid