Platform over de gehele recyclingstroom in België
Kunststofrecyclage

Waar gaat ons bedrijfsmatig kunststof verpakkingsafval naartoe?

Traders spelen een belangrijke rol in de keten van de recyclage van kunststof verpakkingsafval. Ze zorgen voor de complexe administratieve procedures voor de export van afval en kunnen verwerkers constante aanvoer van materiaal.

ship-1726383_1920 kopiëren
In totaal kon Valipac op basis van deze gegevens 242 nieuwe recyclagebedrijven identificeren over de hele wereld. Uiteindelijk bleek 20,8 kiloton (39%) naar Azië te gaan en was 10 kiloton (19%) bestemd voor Turkije.

Tekst Valérie Couplez | Beeld Valipac

7 januari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Daarom wordt er vaak op hun diensten een beroep gedaan. Maar om hoeveel volumes gaat het en wordt het ingezamelde kunststof verpakkingsafval dan ook effectief gebruikt voor recyclage? Valipac is de eerste organisatie in Europa die daar een sluitend antwoord op geeft door het in kaart brengen van 90% de bestemmingen van het bedrijfsmatig Belgische kunststof verpakkingsafval.

Waar gaat deze ingezamelde stroom naartoe? Waar gebeurt de uiteindelijke recyclage?

In zijn nieuwe erkenning kreeg Valipac er aan aantal verplichtingen bij. De wetgever had door de rapportage van het ingezamelde bedrijfsafval reeds een goed idee over waar het afval ontstond. Nu was het zaak ook de volgende stappen in de keten duidelijk te krijgen: waar komt het uiteindelijk terecht? Wegwijs worden in de cartografie kadert immers in de algemene visie om op termijn lokale recyclage te stimuleren. Valipac director Materials and Operations Xavier Lhoir: “De grootste blinde vlek had te maken met het kunststofafval dat bij traders belandt. Zij zijn goed voor 41,5 kiloton van het kunststof verpakkingsafval dat in België wordt ingezameld. Waar gaat deze ingezamelde stroom naartoe? Waar gebeurt de uiteindelijke recyclage? Als je weet dat de hoeveelheid gerecycleerd bedrijfsmatig kunststof verpakkingsafval 58,8 kiloton bedroeg in 2019, dan besef je dat hoe groot de rol van de traders is. Twee jaar geleden zijn we daarom contacten beginnen leggen met traders om meer inzichten te krijgen in de bestemmingen van ons kunststof verpakkingsafval.” 

Wegwijs worden in de cartografie kadert in de algemene visie om op termijn lokale recyclage te stimuleren.

Informatie van acht traders: 85% van de markt

“Traceerbaarheid staat al veel langer op onze agenda. Aangezien de traders geen verplichtingen hebben ten opzichte van Valipac en gezien de commerciële gevoeligheid van de informatie was het echter een lang proces om de contracten tot stand te brengen. De onderhandelingen hebben zo’n twee jaar geduurd. Maar we zetten hiermee dan ook een enorme stap vooruit”, vertelt Lhoir. Begin 2020 kon Valipac beginnen met de verwerking van de informatie die door acht traders geleverd werd. Het ging om Broeckx Plastic Recycling, De Pauw Recycling Fischer RVG, Fremo, Gemini, Kras, Peute Recycling en Synergy Tradeco. Samen zijn ze goed voor een marktaandeel van 85%. Hebben we de garantie dat het materiaal effectief gerecycleerd wordt? En gebeurt dat onder ‘broadly equivalent conditions’?. Hieronder wordt verstaan dat de milieunormen van het land gerespecteerd worden en dat ook de sociale omstandigheden kloppen (geen kinderarbeid bijvoorbeeld). “We gaan in eerste instantie vooral controleren bij de grootste partners van de traders. In de huidige context is dat momenteel echter niet mogelijk, aangezien reizen niet kan. We zijn wel aan het overwegen om tijdelijk onze audits uit te besteden aan lokale auditbureaus”, geeft Lhoir aan.

Xavier Lhoir: “We willen streven naar een maximale traceerbaarheid door ook met andere traders contracten te sluiten en door de cartografie uit te breiden naar de anderen bedrijfsmatige verpakkingsmaterialen.”

Azië belangrijkste eindbestemming

In totaal kon Valipac op basis van deze gegevens 242 nieuwe recyclagebedrijven identificeren over de hele wereld. Uiteindelijk bleek 20,8 kiloton (39%) naar Azië te gaan en was 10 kiloton (19%) bestemd voor Turkije. De overige 22 kiloton (42%) blijft in Europa.” Valipac is bijzonder tevreden dat ze reeds 90% van de markt in beeld konden brengen door de bereidheid van bovengenoemde traders en de aangesloten operatoren. “Voor 2021 leggen we de lat weer wat hoger. We willen streven naar een maximale traceerbaarheid door ook met andere traders contracten te sluiten en door de cartografie uit te breiden naar de anderen bedrijfsmatige verpakkingsmaterialen. Vandaag kunnen we weinig incentives bieden voor die samenwerking, behalve een financiële tegemoetkoming. Maar op termijn zal transparantie over de eindbestemming een belangrijke voorwaarde worden om over recyclage te mogen spreken”, besluit Lhoir.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%