NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Waalse afval- en  recyclagebedrijven zoeken 400 medewerkers

Waalse afval- en recyclagebedrijven zoeken 400 medewerkers

De circulaire economie is een belangrijke bron van werkgelegenheid in Wallonië. Er moeten echter nog verschillende functies worden ingevuld. Momenteel hebben bedrijven die actief zijn in afvalbeheer en recyclage moeite om zo’n 400 vacatures ingevuld te krijgen. Om dit probleem te verhelpen, lanceerden de sectorfederaties go4circle en COBEREC in juni Recyclingjob.be, met de steun van Wallonië. Dit initiatief heeft tot doel specifieke knelpuntprofielen aan te werven, die toch essentieel zijn om de circulaire economie tot stand te brengen.

De weg naar een circulaire economie is nu geplaveid. De komende jaren zal die circulaire economie echt worden geïmplementeerd in Wallonië. Meer recyclage, meer innovatie en … meer banen! Volgens de resolutie inzake circulaire economie die Wallonië eind april 2019 unaniem heeft aangenomen, zou de circulaire economie tegen 2020 meer dan 36.000 banen moeten creëren in België.

400 permanente vacatures

Tegenwoordig worstelen bedrijven centraal in de circulaire economie om de nodige arbeidskrachten te vinden voor het ontwikkelen van de sector. “Bedrijven in de sector hebben moeite met het aanwerven van profielen zoals chauffeurs, kraanmannen, laboranten, elektromechanici … Resultaat? Er zijn 400 vacatures in de sector”, aldus Stany Vaes. “Deze tekorten aan arbeidskrachten zetten momenteel een rem op de ontwikkeling van de sector, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen, gezien de verwachte ontwikkeling van de circulaire economie.”

Banen die niet kunnen worden verplaatst

De sector lijdt nog steeds onder een negatief imago. ‘Afval stinkt en is vies.’ Het grote publiek stopt vaak bij deze vaststelling. “Toch biedt afvalbeheer lokale jobs en vele andere voordelen”, aldus Vaes: “Onze bedrijven werven aan op basis van de opgedane ervaring, niet op basis van behaalde diploma’s. Daarnaast bieden we echte kansen voor medewerkers, die vanop het terrein kunnen doorgroeien naar een managementfunctie. En laten we niet vergeten dat iedereen in onze sector uiteindelijk bijdraagt tot de overgang naar een meer circulaire economie, wat een grote uitdaging is voor Wallonië.”

De R-sector: recycleren, recupereren, re-integreren, reduceren.

Om het imago van de sector te verbeteren, vacatures ingevuld te krijgen en de ontwikkeling van de circulaire economie te stimuleren, hebben go4circle en COBEREC met de steun van Wallonië een aanwervingsinitiatief gelanceerd onder de titel ‘Des jobs dans l’R du temps’. Vaes: “Recycleren, recupereren, re-integreren, reduceren … dit zijn de sleutelwoorden om de kringlopen te sluiten. En om te slagen, hebben we verschillende profielen nodig die op de markt schaars zijn.” Om hun aandacht te trekken, lanceerden go4circle en COBEREC net voor de zomer de Facebookpagina ‘Recycling Job’ en ook de website www.recyclingjob.be met daarop telkens informatie over onze sector en links naar vacatures bij verschillende van onze leden in Wallonië. Dit najaar (oktober/november) zullen de federaties in samenwerking met Forem (Bergen, Luik en Namen) ook Job Days organiseren, met specifieke aandacht voor kraanmannen (en -vrouwen) en chauffeurs. Meer nieuws daarover vindt u op www.recyclingjob.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details