Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Vrouwen in recyclage | Mara Brito Mendes mag de spits afbijten

De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar […]

9 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De recyclagesector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Mara Brito Mendes mag de spits afbijten.

Mara Brito Mendes is aan de slag bij het agentschap Bruxelles Propreté, een organisatie die 2.400 personen tewerkstelt en de stad gezonder wil maken via afvalophaling en -verwerking, reinigingsacties en bewustmaking. Sinds 2015 staan de jobaanbiedingen ook open voor vrouwen. Dat er vijf jaar later al een honderdtal vrouwen op het terrein aan de slag zijn, mag een bijzonder positief resultaat genoemd worden. Mara is er dus een van. Ze zit aan het stuur van een van die mastodonten van afvalwagens die de stad doorkruisen. Haar rijbewijs hiervoor haalde ze via een opleiding aan het agentschap.

Steun

“Uiteindelijk was het niet zo moeilijk. Voor de mannen was het zelfs nog meer aanpassen dan voor mij. Zij hadden immers nog nooit met een vrouw samengewerkt. Ze waren misschien wel sceptisch over een vrouw achter het stuur, maar ik heb nooit problemen gehad. Het gaat erom elkaar te leren kennen en elkaar te respecteren. En als een man deze job kan uitvoeren, dan een vrouw toch zeker ook”, vertelt Mara met een knipoog. Ze passeert nog steeds mensen die verbouwereerd op straat blijven staan dat een vrouw met de wagen rijdt, terwijl de mannen achteraan de vuilbakken legen. Ook haar echtgenoot stond achter haar keuze. Hij moest immers van job wisselen om er voor de kinderen te zijn. “Voorheen moest ik elke dag de kinderen om 4.30 u. ’s ochtends bij iemand afzetten, die ze naar school kon brengen. Nu houdt mijn man zich daarmee bezig. Anders had ik deze job nooit kunnen volhouden.

Betere sfeer

En de collega’s? Hoe reageren die? “Ze doet haar werk uitstekend, zelfs beter dan sommige mannen”, klinkt het. De woordvoerder van Bruxelles Propreté vindt dat vrouwen die hetzelfde werk als hun mannelijke collega’s uitvoeren het machokarakter binnen de organisatie wat verzacht hebben. “Er is een betere sfeer in de teams en er is meer flexibiliteit en tolerantie naar andere departementen. Hun komst was dan ook een goede zaak.”

Naar een reportage van de RTBF.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details