NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Voortdurend informeren klanten beste aanpak in strijd tegen asbest

Voortdurend informeren klanten beste aanpak in strijd tegen asbest

De overheid zet alles op alles om asbest tegen 2040 uit onze gebouwen en huizen te verwijderen. Dat zal ook van de brekers en recyclagebedrijven de nodige inspanningen vragen. RecyclePro ging polsen bij De Vocht wat zij als de grootste uitdagingen ervaren in een veilige en correcte verwerking van asbest.

De Vocht

Jan De Vocht: “Het herkennen en verwijderen van asbest uit de afvalstromen die we verwerken is een automatisme geworden voor onze mensen.”

 

 

De Vocht heeft meer dan dertig jaar ervaring in het ophalen en verwerken van afvalstromen. Sedert 2001 is het bedrijf gevestigd in Rumst waar het geïnvesteerd heeft in een geavanceerde sorteerinstallatie voor gemengd bouw- en sloopafval en voor bedrijfsafval. Zaakvoerder Jan De Vocht: “Toen we eraan begonnen, stond afvalverwerking nog zo ver niet en werd er nog veel gestort. Vandaag kunnen we 80% van de materialen die hier binnenkomen sorteren, recycleren en weer een nieuw leven geven. De overige 20% restafval gaat naar een energiecentrale waar het door verbranding nog een nuttige toepassing krijgt. Het enige wat nu nog gestort wordt zijn asbeststromen en onbrandbare niet-recycleerbare reststromen. De hoeveelheden van het totale stortvolume zijn de voorbije decennia sterk teruggelopen.”

De Vocht

Het zijn vooral particulieren die zondigen tegen de regels rond het verwerken van asbest. Vaak uit onwetendheid.

 

Klanten blijven informeren
Sinds vorig jaar maken De Vocht en zijn 45 medewerkers deel uit van de Remondis Groep. “Als onafhankelijke speler werd het steeds moeilijker om voor bepaalde stromen de juiste toepassingen te vinden en tegelijk concurrentieel te blijven. Door de ruggensteun van een groot internationaal familiebedrijf, hebben onze klanten er een pak voordelen bijgekregen. Maar we blijven ook inzetten op de snelle en correcte service die ons groot gemaakt heeft.” Voor De Vocht is een belangrijk luik in die service ook de communicatie naar de klant, zeker wat betreft asbest­stromen. “Bij elke bestelling en bij elke plaatsing van een container geven we telkens een lijst met afvalstoffen mee die er niet in thuishoren. En daar voegen we het nodige fotomateriaal aan toe zodat klanten toepassingen zoals asbest­cement gemakkelijk kunnen herkennen. We zijn tien jaar geleden gestart met deze informatiecampagne en we blijven ze herhalen. Want het is voor iedereen belangrijk dat we veilig en gezond kunnen werken.” Volgens De Vocht zijn het vooral particulieren die nog durven zondigen tegen de regels rond het verwerken van asbest. “Vaak heeft dat te maken met onwetendheid. Vandaar dat we er blijven op hameren.”

De Vocht

Gezond verstand laten primeren
Bij aannemers is de voorbije jaren het bewustzijn enorm gegroeid. Toch mogen ook daar de teugels niet gevierd worden. “De informatiecampagne herhalen we ook voortdurend bij aannemers. Veiligheid moet voorop staan. Daarom krijgen al onze medewerkers zowel in de vrachtwagens als aan de sorteerband jaarlijks opleidingen. Het herkennen en verwijderen van asbest uit de afvalstromen die we verwerken is een automatisme geworden voor onze mensen. Eigenlijk is het zo moeilijk niet om asbest op een correcte manier te verwerken. Zolang er goede wil en gezond verstand is”, geeft De Vocht aan. “De laatste jaren is wat dat betreft de slinger wat overgeslagen in de reglementeringen. Misschien zijn we met die laatste regels net wat te streng geworden en dreigen we een papieren tijger te creëren. In de particuliere markt zien we nog cowboys opereren onder de radar. Zonder controles en zonder een correcte werking is het makkelijk om onder de prijs te gaan en dat blijft een bedreiging voor de markt. Nieuwe regels moeten deze partijen treffen en niet de bedrijven die op een correcte manier tewerk willen gaan”, besluit De Vocht.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details