NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vlaams minister Jo Brouns ijvert voor meer jobs in de circulaire economie
De Vlaamse regering wil de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen optrekken van 75% naar 80%.

Vlaams minister Jo Brouns ijvert voor meer jobs in de circulaire economie

Minister Jo Brouns was nog geen maand op post als Vlaams minister voor economie, innovatie, werk, sociale economie, en landbouw toen hij tijdens Work Matters, het zomerevent van Denuo, zijn plannen rond werkgelegenheid uit de doeken mocht doen.

De minister onderlijnde eerst en vooral dat we ons in een periode van grote onzekerheid bevinden door verschillende crisissen. Die onzekerheid heeft belangrijke economische gevolgen door de stijgende prijzen voor energie en grondstoffen. Daarenboven mogen we de klimaatuitdaging niet vergeten.

Al die uitdagingen zijn volgens minister Brouns tegelijkertijd een kans. Een kans die we kunnen grijpen via circulaire oplossingen waarbij we afval gebruiken als materialen. We moeten dus werkgelegenheid in de circulaire economie creëren. Gelukkig, zoals ook aangegeven door professor Kris Bachus, stijgt die vandaag al drie keer sneller dan in de hele Vlaamse economie. 

Met de arbeidsmarkt gaat het evenwel niet goed, die staat vandaag in brand. De Vlaamse regering wil de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen optrekken van 75% naar 80%. De groep niet-werkzame personen in Vlaanderen bestaat echter uit slechts 180.000 werklozen tegenover 665.000 niet-actieven. Als je weet dat er vandaag in Vlaanderen 400.000 vacatures open staan, is het duidelijk dat men niet alleen de werklozen, maar ook de niet-actieven zal moeten aanspreken.

Om die doelstelling te bereiken hebben de Vlaamse werkgevers, werknemers en regering een akkoord gesloten dat opgebouwd is uit vier pijlers.

  • Ten eerste moet de VDAB meer mensen activeren. De VDAB zal uit zijn comfortzone moeten treden en niet alleen werklozen begeleiden naar werk, maar ook de inactieven bereiken door in te zetten op de noden van ieder individu.
  • Ten tweede moet er meer  ingezet worden op opleiding en loopbaan­begeleiding. De Vlaamse werkvloer zou de grootste school van Vlaanderen moeten worden en levenslang leren aanmoedigen.
  • Ten derde moet men het werkbaarheidsprincipe hanteren. Dat kan bijvoorbeeld dankzij meer flexibiliteit, maar ook door autonomie en verantwoordelijkheid in ieders job te integreren.
  • Finaal moet Vlaanderen inzetten op interregionale mobiliteit door mensen uit Brussel en Wallonië te verleiden voor de Vlaamse arbeidsmarkt. Indien nodig moeten we zelfs durven spreken over economische migratie.

Om af te sluiten verwees minister Brouns nog naar de activerende ontslagregeling in de federale arbeidsdeal waarin hij sterk gelooft. Zo wordt ontslag niet langer als een einde, maar als een doorstart gepercipieerd.

Veel werk op de plank dus voor minister Brouns en zijn collega’s!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details