NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vijftigjarig jubileum

Vijftigjarig jubileum

Toen Hermann Schwelling zich in 1971 met de vervaardiging van industriële componenten zelfstandig maakte, had hij naast zijn zakelijke ideeën een duidelijke visie voor ogen. Vijftig jaar later is deze visie actueler dan ooit tevoren. En met het jubileum van HSM ook de hoogste tijd, om op de globale succesverhalen terug, maar ook vooruit te kijken. 

Of Schwelling bij de start van zijn vennootschap er rekening mee gehouden heeft, ooit tot een marktleidende Global Player in de milieu- en kantoor­techniek op te klimmen, blijft zijn geheim. Daarbij werd de route al wel vroeg uitgestippeld: sinds hij in 1973 tijdens de Hannover Messe zijn eerste balenpers presenteerde en daarmee direct in de roos schoot, staan de koerswissels van HSM GmbH + Co. KG op expansie. Vandaag de dag ondersteunen rondom 900 medewerkers en meer dan 100 verkoop- en servicepunten de groei wereldwijd. 

Sinds Hermann Schwelling in 1973 tijdens de Hannover Messe zijn eerste balenpers presenteerde en daarmee direct in de roos schoot, staan de koerswissels van HSM, met hoofdkwartier in Frickingen, op expansie.

Vanuit Salem de wereld in

 Al vrij snel waren de eerste werkruimtes te klein, daarom ging in 1975 de eerste schop in de grond voor de bouw van de eerste fabriek in Salem aan de Bodensee. Vanaf 1976 produceert HSM op deze plek zijn balenpersen. In 1981 werd het productportfolio met datavernietigers uitgebreid, terwijl de eerste volautomatische balenpersen een volgende mijlpaal markeerden. Met het wegvallen van de grens met de toenmalige DDR in 1991 benutte HSM de mogelijkheid, om de enige Oost-Duitse fabrikant van balenpersen Rationalisierungsmittelbau Reichenbach over te nemen en daarmee zijn tweede fabriek op te richten. In 1996 volgde de uitbreiding van de datavernietigers-montage met de overname van de fabriek in Frickingen, waar sinds 2009 ook het hoofdkantoor van de onderneming in het compleet nieuwe gebouw is te vinden. Vandaag de dag verwerkt HSM in de fabrieken in Salem, Reichenbach en Frickingen jaarlijks rondom 10.000 ton staal en meer dan 500 ton kunststofgranulaat. Een immense hoeveelheid aan materiaal, dat vergelijkbaar is met een jaarlijkse productie van ongeveer 5.000 auto’s. Van hieruit worden de producten wereldwijd geëxporteerd. Daarbij zijn alle fabrieken van HSM volgens de kwaliteitsmanagementnorm DIN EN ISO 9001 gecertificeerd. Klip en klaar: HSM focust zich bewust op de standplaats Duitsland. En dat is een succesfactor: waarden als kwaliteit, flexibiliteit en sociale verantwoording maar ook de grote kracht van het eigen vermogen behoren daartoe. Deze waarden worden altijd al door de ondernemersfamilie, bedrijfsleiding en haar eigen medewerkers zo beleefd. Of zoals HSM het zelf kort en krachtig uitdrukt: Great Products, Great People. 

HSM vertrouwt op competentie op elk gebied en met de allernieuwste productietechnologieën.

Productie ‘Made by HSM’

Sinds de vroegere oprichtingsjaren concentreert HSM zich op zijn kernactiviteiten vernietigen en persen. Het kwaliteitsconcept richt zich op de productie ‘Made in Germany’, bij de Zuid-Duitse onderneming betekent het veel meer ‘Made by HSM’. Want de mate van fabricagediepte is uniek. Metaal- en kunststofverwerking, eigen gereedschappen, eigen draaicentra, CNC-precisiemachines, verhardingsinstallaties voor de snijwalsen, laser­snijmachines, lasrobots, elektrotechniek, poedercoating of verfspuiterij – HSM vertrouwt op competentie op elk gebied en met de allernieuwste productietechnologieën. Zo blijft het roer stevig in eigen hand en HSM op kwaliteitskoers. Opdat de zeer gespecialiseerde productie-installaties op de actueelste stand kunnen blijven, vloeit een groot gedeelte van de winst terug naar de modernisering ervan. En dat de product- en marktkennis van de medewerkers en handelspartners de gekwalificeerde advisering naar de klanten garandeert, is voor HSM natuurlijk vanzelfsprekend. 

Op het gebied van de milieutechniek verminderen de balenpersen het afvalvolume tot wel 90%.

Flexibiliteit in alle facetten

HSM als familiebedrijf maakt daarenboven gebruik van de vrijheid, om snel beslissingen te treffen en strategieën af te stemmen voor de langere termijn. De gebundelde middelen van de drie Duitse fabrieken maken het mogelijk, behendig te reageren op andere markten. De benodigde nabijheid tot wereldwijde groeimarkten heeft HSM gerealiseerd met tot heden zes buitenlandse dochterondernemingen. Dat schept ruimte voor ideeën, die innovatief benut worden. Nadat Duitsland in 2006 het statiegeld voor wegwerpflessen introduceerde, kon HSM het daardoor ontstane potentieel met zijn gepatenteerde crusher-technologie snel openstellen – het Europese marktaandeel ligt momenteel bij 75 à 80%. Een verdere mijlpaal was de ontwikkeling van de met 150 ton perskracht grootste door HSM gebouwde volautomatische kanaalbalenpers in het jaar 2012. Momenteel bezit de onderneming rondom 200 actieve patenten. Maar ook de dienstverlening gaat mee met de tijd. Om overal ondersteuning te kunnen bieden, grijpen de klanten steeds meer naar de daarvoor beschikbare online-tools en mobiele apps 

Mensen centraal

Naast alle product- en servicekwaliteiten staan bij HSM de mensen in het middel­punt. Omdat zij de ondersteunende pijlers van de onderneming innemen, ligt bij Schwelling de constante vervolgopleidingen na aan het hart. Zo vormt de interne HSM academie sinds meer dan vijftien jaar een vast instituut, waarin medewerkers, klanten, bedienend personeel, geïnteresseerden en handelaren live meemaken en leren, wat de stand van zaken is.

Duurzaamheid in de genen 

Ook milieu- en besparing van hulpbronnen behoren altijd tot een vanzelfsprekendheid. Dat het daarbij om meer gaat, als zich te tooien met het begrip duurzaamheid, bewijzen alle eigen producten. Op het gebied van de milieutechniek verminderen de balenpersen het afvalvolume tot wel 90%. Ze maken de terugkeer van secundaire grondstoffen in de circulaire economie mogelijk. Enkele datavernietigers van de productlijn HSM SECURIO zijn met het milieuzegel ’Blauwe Engel’ onderscheiden. Een verder voorbeeld zijn de door HSM ontwikkelde persen met frequentiegeregelde aandrijving. In vergelijking met conventionele aandrijving besparen ze het stroomverbruik met wel 40%. Bovendien wordt bijna 6.200 m² van de ondernemingsoppervlakte door het terugwinnen van warmte vanuit de eigen productie verwarmd. Een fotovoltaïsch systeem genereert 10% van het eigen stroomverbruik. Daarbij staat de inzet van milieu- en meer recycleerbare hulpmiddelen, mogelijkst korte of zelfs geheel te vermijden transportwegen helemaal boven aan op de ecologische agenda. Zo werkt de visie nog steeds: door traditionele familiewaarden, innovatieve ideeën, vasthoudendheid en de eigen betrokkenheid van de medewerkers is HSM in een halve eeuw tot de onderneming geworden, zoals het nu is. En nog steeds staat Schwelling met grote scheppingslust midden in zijn bedrijf. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details