Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Vijf expediteurs engageren zich met Lean & Green om uitstoot fors te verlagen

Een groep van vijf expediteurs is gestart met een nieuw Lean & Green-traject. De bedrijven gaan daarmee de uitdaging aan om in vijf jaar tijd hun CO2-uitstoot fors te verminderen. VIL werkt hiervoor samen met de expediteursvereniging Forward Belgium. Duurzaamheid in de logistiek is een thema dat sterk aan belangstelling wint. De logistieke sector zet […]

leangreen-kopieren

18 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een groep van vijf expediteurs is gestart met een nieuw Lean & Green-traject. De bedrijven gaan daarmee de uitdaging aan om in vijf jaar tijd hun CO2-uitstoot fors te verminderen. VIL werkt hiervoor samen met de expediteursvereniging Forward Belgium.

Duurzaamheid in de logistiek is een thema dat sterk aan belangstelling wint. De logistieke sector zet zich dan ook meer en meer in om op een verantwoorde manier om te gaan met energie, infrastructuur en grondstoffen.

Carga, Intertrans, Reuse, Universal Express en Ziegler zijn de vijf expediteurs die met het Lean & Green-traject starten. Tijdens het traject zal vanuit de specifieke rol van de expediteur bekeken worden op welke manier hij kan bijdragen aan duurzame transportoplossingen en zo aan het verminderen van de eraan gerelateerde CO2. Door deelname aan Lean & Green verwerven de expediteurs kennis om CO2-gunstige alternatieven aan te bieden, en deze ingang te doen vinden bij hun klanten.

Architecten van duurzame logistiek

Expediteurs kunnen gezien worden als de architecten van duurzame transportketens. Met dit initiatief willen we de expediteurs bijstaan om zich internationaal in de markt te zetten als aanbieders van duurzame logistieke oplossingen”, vertelt Olivier Schoenmaeckers, Directeur van Forward Belgium.

Lean & Green in Vlaanderen

Sinds 2012 ondersteunt VIL binnen het project ‘Lean & Green’ bedrijven die zich ertoe verbinden om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar.

VIL begeleidt bedrijven bij het opstellen van een plan van aanpak waarin zij gedetailleerd beschrijven hoe zij die doelstelling zullen behalen. Reeds 88 bedrijven ontvingen in Vlaanderen de Lean & Green award op basis van een positieve evaluatie van hun plan van aanpak door de VUB-dienst MOBI, die in dit project optreedt als neutrale evaluator.

Bedrijven die de Lean and Green award behaalden en ondertussen hun 20 % CO2-doelstelling daadwerkelijk hebben gerealiseerd, kunnen sinds 2015 met de procedure starten om de Lean and Green Star te verkrijgen. Intussen hebben reeds twintig bedrijven de Lean and Green star in Vlaanderen ontvangen.

Logistics Sustainability Index®

Omdat duurzaam ondernemen meer is dan het beperken van CO2-uitstoot, gaat VIL een stap verder. Op 24 oktober wordt de Logistics Sustainability Index (LSI)® voorgesteld. De LSI is een tool die de duurzaamheidsperformantie van de logistieke activiteiten van een bedrijf berekent en toont wat de sterke punten zijn en waar er nog verbetering mogelijk is. De LSI index is gebaseerd op een afgebakende set van zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria om tot een objectieve score te komen. Bedrijven zullen hun LSI-scores met elkaar kunnen vergelijken en zich op die manier profileren als echte duurzame spelers.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details