NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vierde Belgisch recyclagecentrum voor plastic verpakkingen uit de blauwe zak

Vierde Belgisch recyclagecentrum voor plastic verpakkingen uit de blauwe zak

Een mijlpaal in de creatie van een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen in België

In het kader van haar doelstellingen voor de circulaire economie, kondigt Fost Plus de gunning aan van een contract voor de bouw van een vierde recyclagecentrum op Belgische bodem. Het beheer van deze fabriek, die in de provincie Luxemburg zal worden gevestigd, werd toevertrouwd aan het Nederlandse bedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep. De nieuwe fabriek zal PET-schaaltjes en -flessen recycleren tot secundaire grondstoffen, grotendeels met het oog op de productie van nieuwe schaaltjes en flessen.

Toekomstige fabriek in Neufchâteau

Door de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak in alle intercommunales sinds oktober 2021 zorgt Fost Plus ervoor dat bijna alle plastic huishoudelijke verpakkingen kunnen worden ingezameld. De materialen worden vervolgens gesorteerd in vijf hoogtechnologische sorteercentra. Om een circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen in België te creëren, is het echter belangrijk om deze ook op Belgisch grondgebied te kunnen recycleren. Hoewel al 79% van de huishoudelijke verpakkingsmaterialen in België wordt gerecycleerd, is dit aandeel voor kunststoffen nog beperkt. Na de aankondiging in 2020 van de ondertekening van contracten voor drie nieuwe recyclagecentra voor plastic verpakkingsmaterialen, vormt dit vierde contract een nieuwe mijlpaal. Deze aanpak voldoet aan een duurzame visie, zowel uit ecologisch als economisch oogpunt, door onder meer de creatie van lokale werkgelegenheid in een stabiele sector.

Céline Tellier, Waals minister van Leefmilieu: “Ik ben verheugd dat deze nieuwe recyclagefabriek op Waalse bodem wordt gevestigd en zo bijdraagt tot de stabiliteit van de werkgelegenheid in het gewest en lokale investeringen mogelijk maakt. De gunning van dit contract positioneert België duidelijk als koploper in de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in Europa.”

Europese voorloper in de recyclage van PET-schaaltjes

Fost Plus heeft vandaag aan het Nederlandse bedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep een 9-jarig contract gegund voor de recyclage van jaarlijks 10.500 ton PET-schaaltjes en 17.000 ton PET-flessen. MOPET België, de nieuwe recyclagefabriek die hiervoor in Neufchâteau gebouwd zal worden, mag zich daardoor tot de Europese voorlopers rekenen wat betreft de efficiënte recyclage van PET-schaaltjes, op grote schaal. Het grootste deel zal bovendien naar een tray-to-tray toepassing gaan. Daarbovenop recycleert MOPET België heldere transparante, blauwe transparante, gekleurde transparante en opake PET-flessen; voor een belangrijk aandeel tot nieuwe flessen.

Stefan Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Rymoplast: “Wij investeren 30 miljoen euro in de bouw van deze fabriek, die een nieuwe norm zal vaststellen voor de recyclage van complexe PET-verpakkingen zoals PET-schaaltjes en opake PET-flessen. Wij zijn er trots op dat wij onze activiteiten kunnen uitbreiden in België, als recyclagehub in het hart van Europa.”

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: “Met de gunning van dit contract en de garantie van een efficiënte recyclage tot secundaire grondstoffen in ons land, wordt de cirkel gesloten. 95% van het door Fost Plus aangeleverde volume is overigens opnieuw bestemd voor de Belgische markt. We bieden invulling aan de Belgische en Europese doelstellingen inzake recyclage van plastic verpakkingen en bieden een concreet antwoord aan burgers die willen weten wat er met de inhoud van hun blauwe zak gebeurt.”

Joëlle Bastin, Inspecteur-Generaal van het Waalse Departement Bodem en Afvalstoffen: “Ik ben verheugd dat de sorteerinspanning van de burger het mogelijk maakt lokale banen en activiteiten met een toegevoegde waarde te creëren voor Wallonië. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de sterke en gedeelde wil van de Gewesten en van Fost-Plus die tot stand kwam via haar erkenning. Een heel mooi voorbeeld van de circulaire economie.”

Economische ontwikkeling

De fabriek heeft een totale jaarlijkse capaciteit van 40.000 ton. MOPET België zal deel uitmaken van het bedrijventerrein Ardenne Logistics van intercommunale IDELUX in Neufchâteau. Bij opstart eind 2023, worden er 50 voltijdse banen gecreëerd.

Elie Deblire, Voorzitter van IDELUX: “Deze nieuwe recyclagefabriek vormt een belangrijke schakel in de economische ontwikkeling van de provincie Luxemburg. Er worden niet alleen duurzame jobs gecreëerd in een toekomstbestendige sector, dit project zorgt ook voor indirecte werkgelegenheid en langdurige industriële activiteit in lijn met de uitdagingen van onze maatschappij.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details