NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Veiligheid bij afvalinzameling

Veiligheid bij afvalinzameling

In 2018 gebeurden er volgens cijfers van Fedris helaas 405 ongevallen bij de inzameling, verwerking en verwijdering van afval met minstens één dag tijdelijke ongeschiktheid. Het leidde tot 12.166 verloren dagen. Bovendien blijkt uit statistieken dat elke afvalophaler dagelijks met minstens één geval van onaangepast gedrag van andere weggebruikers te maken heeft. Hoog tijd dus om de veiligheid bij de inzameling van afval onder de aandacht te brengen. Dat deden de afvalintercommunales tijdens de eerste Week van de afvalophaler eind november.    

De afvalsector scoort ten opzichte van andere sectoren relatief slecht inzake ongevallen. Hoewel het gros van de ongevallen bij de verwerking gebeurde, verdient veiligheid tijdens de inzameling van afval toch ook de nodige aandacht. Immers, elke dag trotseren afvalophalers weer en wind zodat we ons op een makkelijke manier van ons afval kunnen ontdoen. De meeste gevaren hebben te maken met onveilige verkeersituaties. Andere risico’s bij inzameling zijn valgevaar en blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Uit een steekproef bij afvalinzamelaars blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag onaangepast gedrag ervaart van andere weggebruikers.

 

Onaangepast gedrag van andere weggebruikers

Uit een steekproef bij afvalinzamelaars blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag onaangepast gedrag ervaart van andere weggebruikers. Dat kan een voertuig zijn dat de ophaler pas afsnijdt. Het kan gaan om bumperkleven, onophoudelijk getoeter of intimiderende gebaren in de richting van de ophaler. In zeldzame gevallen leidt dit tot fysieke confrontaties. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1.500 incidenten zijn. Voor de medewerkers op de recyclageparken gelden gelijkaardige risico’s. Bijvoorbeeld hun vraag om bepaalde afvalstoffen te sorteren, valt niet bij elke bezoeker in goede aarde.

Hoe de veiligheid bevorderen?

Afvalintercommunales besteden veel aandacht aan de veiligheid van hun medewerkers. Er is de voorbije jaren zeer veel werk geleverd om een gezonde, veilige werkomgeving te creëren. “Zo proberen afvalintercommunales de impact op het verkeer zo klein mogelijk te houden door ophalingen tijdens de ochtendspits of op drukke plaatsen zo veel mogelijk te vermijden. De ophalers dragen ook fluokledij om beter gezien te worden, en in hun opleiding leren ophalers om te gaan met conflictsituaties”, aldus Piet Coopman, stafmedewerker afvalbeleid bij De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details