NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vanaf 2021 moet u verplicht biogas en compost produceren
OVAM voorziet op zijn website het nodige communicatiemateriaal dat IHM’s kunnen gebruiken om klanten te wijzen op de verplichting en duidelijk te maken wat er wel en niet in mag.

Vanaf 2021 moet u verplicht biogas en compost produceren

Ongeveer de helft van het restafval van bedrijven bestaat uit nog te recycleren materialen. Dat wil zeggen dat er nog veel potentieel is om onze restafvalverbranding te laten dalen. Vanaf 1 januari 2021 richt de Vlaamse wetgever daarom zijn pijlen op keukenafval en etensresten. Het gros van de bedrijven zal dat vanaf begin volgend jaar selectief moeten laten inzamelen om een tweede leven te krijgen als biogas of compost.

De verplichting om keukenafval en etensresten selectief in te zamelen kadert in de Europese kaderrichtlijn 851/2018. Die wil dat bedrijven en huishoudens tegen 31/12/2023 hun organisch-biologisch afval (OBA) scheiden aan de bron en recycleren of selectief inzamelen met het oog op recyclage. OVAM woordvoerder Jan Verheyen: “Voor huishoudens gebeurt dit al langer met GFT-inzameling of het stimuleren van thuis composteren. Bedrijven moesten al hun groenafval apart houden, nu wordt dat uitgebreid met keukenafval. Dat we reeds vroeger aan de kar willen trekken heeft veel te maken met de sorteeranalyse van het bedrijfsrestafval. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van bedrijfsrestafval eigenlijk nog een tweede leven kan krijgen. Momenteel wordt in Vlaanderen circa 35.000 ton keukenafval en etensresten van bedrijven in de horeca en catering (scholen, zorgsector …) selectief ingezameld. Dit is een derde van het totaal in die sectoren, twee derde gooit het nog in het restafval. Zonde als je weet dat dit dus voor onnodige CO2-emissies zorgt en dat er nog zoveel moois te doen valt met deze grondstoffen.”

Invoering in twee fasen

Maar waar gaan keukenafval en etensresten dan naartoe? Verheyen: “Door ze als een aparte stroom in te zamelen kunnen we er compost en biogas mee produceren. Biogas dat weer inzet krijgt als groene energie voor gezinnen en bedrijven. De compost gebruiken we voor een gezondere bodem.” Voordelen genoeg dus om de verplichting in te voeren. Maar dat gebeurt wel in twee fasen. Op 1 januari 2021 gaat de verplichting in bij bedrijven waar regelmatig en minstens eenmaal per week warme maaltijden worden geserveerd of bereid:

• Onderwijsinstellingen met meer dan 300 leerlingen

• Ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen met meer dan 25 erkende bedden

• Woonzorgcentra met een erkende capaciteit van meer dan 30 bedden

• Penitentiaire inrichtingen

• Kazernes van de strijdmachten met meer dan 100 werknemers

• Bedrijven en instellingen met meer dan 100 werknemers

• Restaurants, brasserieën en hotels met meer dan 50 maaltijden per dag

• Feestzalen en polyvalente zalen met een capaciteit van meer dan 250 zitplaatsen

• Cateringbedrijven

“Hiermee komt eigenlijk al een flink deel van de markt aan de beurt. Vanaf 1 januari 2024 geldt de verplichting voor alle bedrijven. We maken wel een uitzondering voor de kleinste bedrijven, zoals we dat ook doen met pmd. Als je minder dan 80 kg keukenafval per week produceert, mag je nog altijd een beroep doen op de lokale gft-ronde”, geeft Verheyen nog mee.

Steun van inzamelaars en verwerkers nodig

De OVAM rekent op de IHM’s om bedrijven mee in het bad te trekken. “Bedrijven moeten een contract aangaan met een IHM voor deze selectieve inzameling. Ze hebben dus een belangrijke rol te spelen in het sensibiliseren en informeren van hun klanten. We voorzien daarom op onze website het nodige communicatiemateriaal dat hun klanten wijst op de verplichting en duidelijk maakt wat er wel en niet in mag.” Het succes van de campagne en de nieuwe verplichting zal de OVAM afmeten aan wat er uiteindelijk allemaal nog in het bedrijfsrestafval overblijft. “Vlaanderen wil tegen 2022 15% minder bedrijfsrestafval. We stellen geen volumes voorop voor de selectieve inzameling van keukenafval en etensresten. Preventie blijft immers de hoofdbetrachting. In Cirkeltips vinden bedrijven bijvoorbeeld aanwijzingen hoe ze daar werk van kunnen maken. Tegelijk willen we er wel over waken dat alle materialen die nog een nuttige toepassing kunnen vinden, niet meer in het restafval belanden. Uiteindelijk is dat de meest ecologische en economische manier van werken”, sluit Verheyen af.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details