NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Van elektrische rolstoel naar wiedbed

Van elektrische rolstoel naar wiedbed

In een circulaire maatschappij mag recyclage niet de beste optie zijn. Hergebruik staat nog een stapje hoger. Het CCBT draagt daar zelf zijn steentje toe bij. Het coördinatiecentrum voor praktijkgericht onderzoek en voorlichting biologische teelt roept bioboeren op om ‘bricoleurs te worden’. Het reikt een innovatieprijs uit aan bioboeren die zelf iets gebouwd of verbouwd hebben. Als corona geen roet in het eten strooit, vindt de uitreiking plaats op 15 september. Wij zetten graag nog even de winnaar van de vorige editie in de kijker.

Eenvoudige en betaalbare mechanisering is van essentieel belang in de biolandbouw waar vaak de schaal ontbreekt voor zeer zware investeringen in materiaal. Het CCBT moedigt bioboeren daarom uit om zelf aan de slag te gaan. Het nodigt bricoleurs in hart en nieren of bricoleurs in wording uit om hun slimme uitvindingen in te zetten voor de innovatieprijs. In 2018 mocht Alex Floré van Rawijs de eerste trofee in ontvangst nemen. Hij wist toen te inspireren met twee machines op basis van een elektrische rolstoel: een wiedbed en een onkruidverbrander. In februari organiseerde het CCBT alvast een opleidingsweek bij de Rawijs zelfpluktuin in Lochristi om de ‘goesting’ door te geven. Dit seizoen zullen er dan ook al zeven milieuvriendelijke rolstoelwiedbedden en -schoffelmachines rondrijden op Vlaamse velden.

Meer comfort

Het idee erachter was duidelijk: een elektrische rolstoel zodanig verbouwen dat bioboeren later er niet snel in belanden. De landbouwsector brengt fysiek zwaar werk met zich mee. Het wieden bijvoorbeeld gebeurt op de knieën met een rug die voortdurend gebogen is. “Elektrische rolstoelen hoeven niet enkel te dienen voor je oude dag”, getuigt Floré. “Na maanden van knutselen ben ik tot een superhandig ontwerp gekomen voor een wiedbed. Door oude metalen aan elkaar te lassen heb ik een frame gemaakt om op te liggen. Wat mousse zorgt voor extra comfort. De bedbreedte is 1,2 m en de machine past precies op onze paden op het veld. Zo kunnen we met twee aan de slag om op een comfortabeler manier te wieden. Met een joystick sturen we het elektrische wiedbed dan de juiste richting uit. De batterij, die wordt opgeladen via een zonnepaneel, kan meer dan twee dagen mee. Vorig seizoen heb ik geen enkele keer moeten bijladen op het net.”

origineel-ontwerp-wiedbed-van-alex-flore-kopieren

In 2018 wist Alex Floré wist te inspireren met twee machines op basis van een elektrische rolstoel: een wiedbed en een onkruidverbrander.

 

Tijdswinst

Dat is niet het enige waar de elektrische rolstoelen voor kunnen dienen. Het wiedbed kan zeer eenvoudig omgetoverd worden tot een transportkar om plantgoed over de bedden te vervoeren. Daarnaast maakte Floré maakte er ook een onkruidbrander mee. “De elektrische brander heeft een brandbreedte van 80 cm en een snelheid van 1,8 km per uur. Zelfs zonder opladen kan ik daarmee probleemloos een bedlengte van 1.500 m de baas. De tijdswinst die ik ermee boek is aanzienlijk. In plaats van een halfuur werk aan een strook van 50 m, ben ik er nu op een tweetal minuten al door. En als ik alle kosten voor het materiaal samentel, dan zit ik nog maar aan een investering van ongeveer 500 euro.”

Inschrijven voor 1 juli

Met zijn uitvindingen haalde Floré intussen de nationale pers, maar er kwamen ook al geïnteresseerden uit Frankrijk een kijkje nemen bij Rawijs. Het CCBT hoopt dat de komende editie een even groot succes kan zijn. Wie interesse heeft kan deelnemen door zich aan te melden bij Carmen Landuyt (carmen.landuyt@ccbt.be of 09/331 60 85) voor 1 juli. De innovaties worden voorgesteld tijdens de netwerkdag, waarna de aanwezige telers hun beslissende stem kunnen uitbrengen. Normaal gesproken zou deze plaatsvinden op 15 september in Tongeren bij Aardevol, al is het nog even afwachten of dit kan doorgaan in verband met het coronavirus.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details