Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Ultrafiltratie en actieve kool: de winnende combinatie voor Ecore

Naamloos-2

13 januari 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De Waalse normen voor atmosferische emissies, de strengste in Europa, worden nageleefd.

Voor de installatie van bijkomende filtratiesystemen op de ventilatie van hun metaal shredder in Aubange deed GDE Groupe Ecore een beroep op Lybover AIR om zo te voldoen aan de nieuwe emissienormen opgelegd door het Waalse Gewest.The Lybover way

GDE Groupe Ecore, een van de Europese leiders op het gebied van recycling en terugwinning van ferro- en non-ferroafval, is sinds 1965 een belangrijke speler op het gebied van de circulaire economie en duurzame ontwikkeling, met bijna 2,8 miljoen ton gerecycled metaal in 2020. Met 85 vestigingen in Europa geeft GDE Groupe Ecore een tweede leven aan afval door het terug te winnen en materialen opnieuw in het productieproces te integreren. Op de site van Aubange in Wallonië exploiteert GDE Groupe Ecore een schroot shredder van 3.000 pk.

Naleving van de nieuwe emissienormen

Sinds 2018 heeft GDE Groupe Ecore zich geëngageerd tot een ambitieuze aanpak om de emissies van zijn site in Aubange te beperken en zo te voldoen aan de bijzonder strenge normen die in Wallonië zijn ingevoerd. In 2018 heeft GDE Groupe Ecore daarom een beroep gedaan op Lybover om dit probleem te bestuderen. Gezien het gebrek aan ervaring met dergelijke lage drempels heeft GDE in 2020 een proefinstallatie opgezet om de vermindering van zijn emissies te bestuderen en begin 2021 werd een bestelling geplaatst bij Lybover voor de installatie en inbedrijfname van een systeem voor de behandeling van atmosferische emissies door ultrafiltratie en actieve kool, naast het bestaande filtratiesysteem bestaande uit een cycloon en natfilter.

Het bereiken van zulke lage emissieniveaus, tot 2.000 keer lager dan de laagste drempelwaarden in Europa, was een echte sprong in het onbekende die we dankzij teamwerk hebben kunnen overwinnen.

– Gaylord RENARD, Verantwoordelijke R&D GDE

Een project in 2 fasen

De eerste fase van het project bestond uit de installatie van een mouwenfilter ter verbetering van de emissies van een van de aanzuignetten voor de eerste scheiding van afval uit de shredder. Deze eerste fase werd gevalideerd door de resultaten van de emissiemetingen met waarden die aanzienlijk gedaald zijn. We waren op de goede weg. In een tweede stap werd een ultrafiltratiesysteem met filtercellen van onze partner Keller Lufttechnik GmbH geïnstalleerd om een optimale verwijdering van alle restdeeltjes te bereiken. Mobiele actiefkoolfilters van partner DESOTEC werden toegevoegd om de resterende gassen te behandelen.

Lybover heeft ons in staat gesteld de dubbele uitdaging aan te gaan om zowel de drempels te respecteren alsook het zeer strakke tijdschema dat ons werd opgelegd.

Gaylord RENARD, Verantwoordelijke R&D GDE

In recordtijd opgeleverd

Ondanks de uitdagende context waarin de werweldwijde industrie zich bevond als gevolg van de COVID-19-pandemie, werd de deadline voor oplevering gerespecteerd. Dankzij de resultaten van verscheidene emissieonderzoeken kon GDE Groupe Ecore zijn metaalrecyclingactiviteit in zijn vestiging in Aubange optimaal hervatten.

In vogelvlucht

 • STAP 1 – De specifieke situatie
  Plaatselijke autoriteiten leggen de werkzaamheden op de site in Aubange aan banden omwille van te hoge emissies. Een nieuwe afzuiginstallatie moet ervoor zorgen dat de site terug kan opstarten.
 • STAP 2- Het unieke idee
  Een combinatie van verschillende filteroplossingen bestaande uit een mouwenfilter, ultrafiltratie en actieve-koolfilters behandelen de emissies van de shredder-afzuiging.
 • STAP 3- Onder onze hoede
  Na een 3D-scan werd de installatie tot in detail uitgetekend en vervolgens ter plaatse gemonteerd door onze eigen monteurs en in bedrijf gesteld door onze technici en projectingenieurs.
 • STAP 4- Eindresultaat
  De shredder kan blijven werken met verlaagde emissies waarvan sommige tot driemaal lager liggen dan de normatieve grenswaarden.

Welke producten
werden ingeschakeld?

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details