De inzet van een goede windzifter is essentieel voor veel recyclageactiviteiten. Recyclagebedrijf Adams Polendam nv uit Beerse gebruikt voor het reinigen van de stroom beton- en steenkorrels nu een tweeweg windzifter. Het gaat om het type Integra IWR1400 aangeschaft bij Jager Meng en Recyclingtechniek in Harderwijk (NL).
De rupsmobiele Integra IWSR1400 is een tweevoudige windzifter met een 1.400 mm brede invoerband. Hij wordt door Adams Polendam ingezet om een zo hoge mogelijke kwaliteit betongranulaat te kunnen afleveren in de door de klant gevraagde korrelgrootte. Adams Polendam levert standaardbetongranulaten met korrelgrootte 0/40, 0/20 of 20/40 mm. Door toevoeging van een extra mobiele zeefinstallatie kunnen kleinere fracties bekomen worden, zoals 0/8, 4/14 en 10/32. Aangezien kwaliteit hoog in het vaandel staat van het recyclagebedrijf uit Beerse, is de inzet van een goede windzifter essentieel. De windzifter moet de feitelijke betonkorrel scheiden van verontreinigingen die bij de sloop zijn vermengd met de betonresten.
De windzifter moet de feitelijke betonkorrel scheiden van verontreinigingen die bij de sloop zijn vermengd
met de betonresten.
Die verontreinigingen kunnen van alles zijn: plastic, hout, isolatie, papier/karton, metalen, gipsplaaster, glas, restafval en soms ook asbest. Na het breken en vermalen van de ruwe betonbrokken in kleinere korrels moeten die verontreinigen er tussenuit worden gehaald. De aanschaf van de Integra IWSR1400 gaat daarbij helpen. Met zijn tweevoudige werking zorgt hij voor een optimaal gereinigde betonkorrel in de juiste grootte. Het eindresultaat is standaard een fractie van 4 – 8 of 4 – 12 mm, maar zelfs 4 – 16 is goed haalbaar. Wanneer het puur om bouw- en sloopafval gaat zijn ook fracties mogelijk groter dan 24 mm of zelfs in de verhouding 50 – 300.
De rupsmobiele Integra IWSR1400 maakt gebruik van een uniek gepatenteerd blaassysteem. Wordt bij een standaardwindzifter alleen van onderaf lucht door de zeef met betonkorrels geblazen, bij deze versie wordt via een dunne spleet ook bovenlangs de korrelstroom lucht geblazen. De Integra heeft daarvoor een eigen ventilator. Door de dunne spleet wordt de lucht met grote kracht uitgestoten, waardoor de lucht een snelheidsverhoging ondergaat en er vervolgens een drukverlaging plaatsvindt: het zogenoemde venturi-effect. Hierdoor ontstaat een zuigende werking omhoog en kunnen de zwaardere losgeblazen verontreinigingen moeilijker terugvallen. Deze aanpak zorgt voor een veel schoner eindresultaat, waardoor Adams Polendam de afnemers een veel hogere kwaliteitsgarantie kan afgeven.
Bij het driewegsysteem worden eerst hout, papier en plastic gescheiden van de betonkorrel.
Daarna wordt het hout apart gescheiden.
Is de Integra IWSR1400 van Adams Polendam in principe een tweeweg windzifter, de werkingsgraad is verder te verhogen door er nog een windzifter aan toe te voegen. Ook dit systeem is uniek en gepatenteerd door Integra Windsichter GmbH uit het Duitse Lengerich. Bij het driewegsysteem worden eerst verontreinigingen als hout, papier en plastic gescheiden van de betonkorrel. In de volgende zifting wordt dan ook nog eens het hout apart gescheiden. Deze drieslag is vooral van belang bij bouw- en sloopafval, met het oog op hergebruik enerzijds en de kwaliteit van de betongranulaten anderzijds. De windzifters zijn zowel stationair als mobiel verkrijgbaar en kunnen worden afgestemd op het type en merk van de breker waar ze achter komen te staan. Bovendien zijn er meerdere transportsystemen mogelijk: er is een rupsversie, wielversie, alsmede een haaksysteem voor vervoer per truck. Ook zijn leverbaar de Integra Overkorrel-Windzifters, te integreren in zowel mobiele machines als stationaire installaties.
Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.