Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Denuo

Transparante zakken voor bedrijfsrestafval vanaf 1 januari 2023 verplicht in Vlaanderen

Afvalcontainer_0001

9 december 2022 Leestijd 1 minuten

Deel dit artikel

Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven verplicht overschakelen op transparante zakken voor hun restafval, zodat de ­inzamelaars makkelijk en snel op sorteerfouten kunnen controleren. De verplichting geldt alleen voor bedrijfsrestafval dat wordt aangeboden in containers, niet voor de selectief ingezamelde afvalstromen. 

Informeer uw klanten over deze nakende wijziging, zodat zij hun voorraad restafvalzakken tijdig kunnen opgebruiken en vervangen door transparante zakken.

Samenstelling restafvalzakken

De mate van transparantie van de afvalzakken werd niet vastgelegd in VLAREMA. Het enige criterium is dat men doorheen de zak moet kunnen kijken om de inhoud ervan makkelijk te controleren op eventuele sorteerfouten. De transparante zakken dienen nog steeds te voldoen aan het minimale gehalte aan gerecycleerde kunststof dat is opgelegd, namelijk minstens 80% vanaf 1 januari 2021 en 100% vanaf 1 januari 2025. In beide gevallen moet minstens de helft van het materiaal bestaan uit gerecycleerde post-consumer kunststoffen. Een geaccrediteerde instelling (zoals QA-CER of gelijkwaardig) moet met een certificaat de oorsprong en het gehalte van de gerecycleerde plastics in de zakken kunnen garanderen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details