NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Totaalpakket aan activiteiten maakt terreinen weer bouwrijp

Totaalpakket aan activiteiten maakt terreinen weer bouwrijp

Er komt heel wat bij kijken om terreinen weer bouwrijp te maken. Aclagro heeft veel ervaring op het gebied van sloopwerken, asbestverwijdering, grondwerken en afvoer van sloopafval. Bij de sloop van het oude bedrijvencomplex van staalconstructiebedrijf Aelterman in Gent komen alle activiteiten samen.

Sloop- en grondverwerkingsbedrijf Aclagro biedt het one-stop-shopping principe aan. Het kan alle stappen in een sloopproject voor zijn rekening nemen, van het opstellen van een sloopverklaring en een sloopopvolgingsplan tot het aanvragen van een omgevingsvergunning, de eigenlijke sloopwerken, grondwerken en afvalafvoer. Het gaat zelfs nog verder. Zusterbedrijf AC Materials NV kan het slooppuin verwerken en eventueel vervuilde grond kan gereinigd worden in het grondreinigingscentrum van AGRC in Gent of Grimbergen. Aclagro is een toonaangevend bedrijf in Vlaanderen, terwijl het ook in Wallonië actief is. Het toen nog kleine sloopbedrijf kwam vijftien jaar geleden in handen van de huidige eigenaren. Daarna volgde een enorme groeispurt waarbij verschillende ondernemingen, ook uit andere sectoren, werden overgenomen. De diverse activiteiten werden ondergebracht in de Square Group, die ondertussen al zo’n 400 medewerkers telt. Behalve sloop- sanering en recyclagewerkzaamheden specialiseert de groep zich onder andere in infrastructurele werken en multimodaal transport en havenlogistiek van bulkmateriaal.

“In tegenstelling tot veel andere sloopbedrijven doen wij asbestverwijdering in eigen beheer zonder tussenkomst van onderaannemers” (Jeroen Willems)

 

Sloop oude site Aelterman

Aclagro heeft tal van gerenommeerde sloopprojecten op zijn naam staan, zoals de sloop van de Ford fabriek in Genk. Eén van de projecten waar Aclagro accountmanager Geert Bettens vol trots over spreekt, is de ontmanteling en de afbraak van de oude productiesite van staalconstructiebedrijf Aelterman in een drukke woonwijk in Gent. Dit project loopt nu. “Met name de asbestverwijdering lag heel gevoelig”, vertelt Bettens. “Er was kort daarvoor veel negatieve berichtgeving omtrent onzorgvuldige verwijdering van asbesthoudende dakbedekking naast een school in Maldegem. Dit wilde de opdrachtgever kost wat kost verwijderen.” Door de uitstekende reputatie op het gebied van asbestverwijdering, stond Aclagro bovenaan de lijst van Aelterman. “In tegenstelling tot veel andere sloopbedrijven doen wij asbestverwijdering in eigen beheer zonder tussenkomst van onderaannemers”, verklaart Bettens. “Daardoor hebben wij zelf controle over alles. Al onze mensen die met asbest werken, zowel met ongebonden als gebonden asbest, hebben de vereiste opleidingen genoten.” De sloop van de productiesite van Aelterman zal nog enkele weken in beslag genomen. Nadat Aclagro eerst ruim 5.000 m² asbesthoudende golfplaten had verwijderd, volgde de sloop van de productiehallen. In de tweede fase wordt het kantoorgebouw met de grond gelijk gemaakt en de grond genivelleerd. Het steenpuin gaat naar zusterbedrijf AC Materials die het verder verwerkt. Aclagro levert het terrein van 35.000 m² bouwrijp af.

Groeien in breedte en hoogte

Bettens ziet de toekomst rooskleuring en ambitieus in. Recentelijk investeerde Aclagro in een kraan met lange arm (giek) waarmee het nu ook gebouwen tot 40 m hoog kan slopen. Zo breidt het takenpakket steeds verder uit. Bettens ziet nog volop groeimogelijkheden op het gebied van afbraak van industriële complexen, asbestverwijdering, grondsanering, uitgraven van bouwputten en het bouwrijp maken van terreinen. Tevens wil Aclagro werk maken van tandemprojecten met andere divisies binnen Aclagro en de Square Group. “Een tweede activiteit van Aclagro is infrastructurele werken”, verduidelijkt Bettens. “Na de sloop van een industriële site en de bouwrijpe aflevering, kunnen we ook de nieuwe infrastructuur aanleggen. Zodoende kunnen we synergie creëren voor de klant”, besluit de accountmanager.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details