recycling harde kunststoffen
02:40
08-05-2017

Tonnen CO2 minder dankzij recycling van harde kunststoffen

Veel kleine beetjes maken een groot. Het is de filosofie van Peter Brughmans, consultant voor Van Werven en verantwoordelijk voor de grondstofverwerving in België en Frankrijk. Samen met een enthousiast team, werkt hij aan de recyclering van harde kunststoffen. Van de 100% inkomende harde kunststoffen kan Van Werven België er 97% omvormen tot nieuwe grondstoffen, die op hun beurt in nieuwe producten kunnen ingezet worden. Zo moet er maar voor 3% product nieuwe schaarse aardbronnen aangesproken worden.

Van Werven heeft al sinds 2006 de ambitie om gebruikte harde kunststoffen uit containerparken en van afvalsorteerbedrijven te recycleren tot hoogwaardige grondstoffen voor producten die keer op keer kunnen hergebruikt worden. Peter Brughmans kreeg de verantwoordelijkheid om de verwerving van harde kunststoffen voor België te organiseren. Een opdracht die hij ter harte neemt vanuit het geloof dat vele kleine inspanningen een wereld van verschil kunnen betekenen voor het milieu.

Gezien het grote volume dat dergelijke producten innemen en het lage transportgewicht, werd al vlug duidelijk dat inzamelen, sorteren en verkleinen in de nabijheid van de bron (ontdoener), noodzakelijk werd. Zo is gestart met locaties in Wijnegem (2012) en in Lanaken in (2015).

Recyclering aan de bron
“De door de overheid ingevoerde sorteerverplichting voor mix harde kunststoffen bij burgers en een stortverbod ervan, heeft ervoor gezorgd dat de Vlaming vandaag aan de bron recycleert. Niemand die het zo succesvol doet. Die inzet maakt dat we hier nu op twee sites in België gebruikte harde kunststoffen weer kunnen recycleren tot grondstoffen van de hoogste kwaliteit. Toch blijft er nog ruimte voor verbetering. Een bakje vleessalade dat in een broodjeszaak niet volledig uitgelepeld in de vuilnisbak belandt, zal moeilijk te recycleren zijn. De wijze waarop afgedankte materialen worden afgeleverd, is dus super belangrijk voor de mogelijkheid tot hoogwaardig hergebruik. Dat motiveert me om hierover te blijven communiceren en informeren. Het zijn de sleutels tot een grotere bewustwording bij burgers, overheden en bedrijven, zodat we van nog meer afval nieuwe producten kunnen maken.”

recycling harde kunststoffen
In totaal worden er een 25-tal verschillende stromen door de shredder gehaald.

Expertise in manueel sorteren
In Wijnegem en Lanaken gebeurt vandaag nog niet de volledige verwerking. De activiteiten beperken zich momenteel tot de acceptatie van de gebruikte harde kunststoffen, het voorsorteren ervan in een 25-tal stromen en het verkleinen van de materialen voor een vlot transport.

“We maken het materiaal eigenlijk kant-en-klaar voor verdere machinale verwerking”, verduidelijkt Brughmans. “Dat begint met een heel nauwkeurige manuele sortering van de verschillende kunststoffen. Hoe zuiverder de fractie, hoe hoger de kwaliteit van je finale eindproduct. We leggen de lat zo hoog mogelijk. Dat heeft zo zijn voordelen in de verdere verwerking, maar ook op economisch vlak. Mindere kwaliteitsstromen zijn altijd moeilijker verkoopbaar.” Daarom gebeurt de acceptatie en manuele sortering telkens met zelfregulerende, ervaren teams van tien enthousiaste, nauwgezette medewerkers.

Innovatie in bewustwording
Tegen eind dit jaar wil Van Werven België bvba (opgericht in 2016) de volgende stap zetten door te investeren in machines, zodat de volledige verwerking in België kan uitgevoerd worden. “Momenteel leveren we veel afgewerkte grondstoffen al naar België, vanuit onze hoofdsite in Biddinghuizen in Nederland. Na deze investering kunnen we dus veel logistieke kosten uitsparen en zorgen we voor een lokale, circulaire economie. Zo zorgen we samen voor lokaal grondstof- en werkgelegenheidsbehoud en mogelijk zelfs groei. Dankzij de samenwerking over de grenzen heen van diverse spelers en organisaties zoals burgers, intercommunales, afval/grondstofbeheerbedrijven, de overheid en productiebedrijven, komen we dus tot een mooi succesverhaal.”

“Omdat onze machines in Lanaken meer grondstoffen zullen nodig hebben, kijken we verder uit naar een verdere groei naar onder meer Wallonië, Noord-Oost-Frankrijk of West-Vlaanderen. We hopen daar mogelijk ook een derde site te openen, zodat we tot een succesvol lokaal circulair project komen”, legt Brughmans uit. “De bedoeling is om geschikte samenwerkingen en terreinen (zoals in Wijnegem en Lanaken) op te zetten.”

recycling harde kunststoffen
Van Werven wil tegen 2020 meer dan 200.000 ton aan harde kunststoffen recycleren.

Circulaire samenwerking
Van Werven wil tegen 2020 meer dan 200.000 ton harde kunststoffen recycleren. “Vandaag zitten we aan zowat 80.000 ton, waarvan er 18.000 uit België komen. We hebben zo sinds 1 januari 2012 in Vlaanderen al meer 220.000 ton nieuwe hoogwaardige grondstoffen geproduceerd. Door deze circulaire samenwerking heeft Van Werven 509.520 ton CO2-emissies voorkomen. Dit komt overeen met de jaaremissies van circa 293.260 auto’s. Zo maken vele kleintjes een groot en hebben we samen een hele grote, positieve impact. Als de overheid er nu nog in slaagt om ook bedrijven evengoed aan de bron te laten sorteren, dan ligt het veld helemaal open voor België om een leidende rol verder op te nemen. Dan hebben we enkel nog nood aan jonge kmo’s die hernieuwde kunststofgrondstoffen willen inzetten in nieuwe businesscases. Innovatie staat niet altijd synoniem met hoogstaande technologie, het zit hem ook in bewustwording.”

Tekst: Valérie Couplez    Beeld: Van Werven
Uitgelichte foto boven: 
In Wijnegem en Lanaken zijn de activiteiten momenteel toegespitst op het voorsorteren.

Recyclepro partners

Brigade ElectronicsGo4Circle Recyclage