NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
TOMRA presenteert nieuwe concepten voor leeggoedautomaten en consumentenonderzoek op EuroShop

TOMRA presenteert nieuwe concepten voor leeggoedautomaten en consumentenonderzoek op EuroShop

TOMRA – wereldwijd marktleider op het gebied van leeggoedautomaten – geeft deze maand op de EuroShop een voorproefje van nieuwe concepten op het gebied van hardware, services en digitale oplossingen voor de recycling van drankverpakkingen. Daarnaast wordt er een rapport gepubliceerd over het koop- en recyclegedrag van Europese consumenten. EuroShop is de grootste vakbeurs voor retailers en vindt plaats in Düsseldorf van 26 februari tot en met 2 maart.

“TOMRA zet de toon met betrekking tot het innovatietempo en is al 50 jaar bepalend voor de branche. Ook dit jaar blijven we innoveren, terwijl we onze nieuwe concepten uitrollen”, aldus Harald Henriksen, hoofd van TOMRA Collection. “We streven ernaar om recycling voor retailers zo efficiënt mogelijk te maken. Zij zijn het hart van wat wij Clean Loop Recycling noemen. Ze spelen de meest zichtbare rol in het proces als dé plek waar consumenten zowel hun drankverpakkingen kopen als weer inleveren voor recycling.”

Voorproefje van concepten voor leeggoed-automaten

TOMRA geeft op de EuroShop een inkijkje in de volgende generatie leeggoed-automaten en vernieuwt de ervaring voor zowel winkels als eindgebruikers. De concepten die op EuroShop worden gepresenteerd, hebben betrekking op het hele TOMRA productportfolio en omvatten twee inbouw-automaten, een backroom-oplossing, een digitale app en serviceconcepten. 

Naast een voorproefje van leeggoed-automaatconcepten, lanceert TOMRA tijdens EuroShop drie nieuwe API’s voor de TOMRA Collection Developer Portal om retailers te helpen om webservices in hun huidige digitale ecosystemen en software te integreren.

Inzichten in recyclinggedrag van consumenten

TOMRA publiceert ook zijn laatste consumentenonderzoek, dat inkijk geeft in het koopgedrag van consumenten in Europa en hun voorkeuren met betrekking tot het recyclen van drankverpakkingen. Het onderzoek ‘When shopping meets recycling: Consumer engagement with deposit return systems in Europe’ wijst uit dat consumenten de staat van de leeggoed-automaat in overweging nemen bij hun besluit om hun lege flessen in een bepaalde winkel in te leveren. 

In het onderzoek wordt gekeken naar hoe consumenten kiezen waar ze drankverpakkingen aanschaffen en weer inleveren en naar de trends in Europa. Consumenten uit Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland en Slowakije werden naar hun recyclegedrag gevraagd. Het rapport kan vanaf de tweede dag op EuroShop worden gedownload. U kunt zich alvast hier aanmeldenom het rapport te ontvangen.

Leeggoed-automaten voor nieuwe statiegeldsystemen

Steeds meer regio’s introduceren in de komende jaren statiegeldsystemen en nemen wetgevingen aan die statiegeld op drankverpakkingen verplichten om recycling en een circulaire economie te stimuleren. De richtlijn voor wegwerpplasticstelt ook dat EU-lidstaten in 2029 90% van de plastic drankverpakkingen afzonderlijk moeten inzamelen, waarbij in 2030 30% van de plastic drankverpakkingen uit gerecycled materiaal moet bestaan. Wetgeving met betrekking tot statiegeld omvat vaak de vereiste voor verkooppunten van dranken om ook als inzamellocatie te dienen voor flessen en blikjes. Retailers kunnen leeggoed-automaten inzetten om de inname van drankverpakkingen te automatiseren, waardoor het inleveren efficiënter en eenvoudiger wordt voor zowel hun medewerkers als hun klanten.

Retailers kunnen de stand van TOMRA op EuroShop bezoeken voor meer informatie over deze aankomende statiegeldsystemen en de rol die zij daarin spelen. Daarnaast kunnen ze het grote aanbod retailapparatuur voor de automatisering van het inleveren van drankverpakkingen persoonlijk komen bekijken en zelf de leeggoed-automaten uitproberen.

TOMRA bespreekt de toekomst van recycling

TOMRA deelt tijdens EuroShop inzichten in de branche via TOMRA Talks, een reeks korte lezingen over de toekomst van leeggoed-automaten door TOMRA-experts.

  • Tove Andersen, president en CEO van TOMRA, over het inzetten op duurzame bedrijfsvoering door samenwerking.
  • Harald Henriksen, hoofd van TOMRA Collection, over de toekomst van leeggoed-automaten.
  • Roman Postl, hoofd van East Central Europe, bespreekt handige informatie en richtlijnen voor retailers die nog geen ervaring hebben met leeggoed-automaten op basis van inzichten en ervaringen door statiegeldlanceringen in de regio.
  • Chris Brasøygård, productmanager, over de manier waarop digitale oplossingen nieuwe ervaringen met de leeggoed-automaat mogelijk maken.
  • Pauline Bergan, Senior Business Development Manager, over de digitale kant van statiegeldsystemen.
  • Gigi Portela, Senior Marketing Manager, over de bevindingen in het nieuwste consumentenonderzoek van TOMRA waarin de connectie tussen recycling- en koopgedrag wordt onderzocht.
  • Christina Ek, Project Manager, over het verlagen van de ecologische voetafdruk van leeggoed-automaten van TOMRA.

TOMRA toont ook 3D-modellen van leeggoed-oplossingen voor kleine winkels, backroom-oplossingen voor hoge volumes, buiteninstallaties en speciale integraties, waaronder oplossingen voor uitbetaling in cash. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details