NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Tijdige waarschuwing

Linde Material Handling ontwikkelt intelligent veiligheidsvest

Het “interactieve waarschuwingsvest” van Linde Material Handling, dat vanaf nu leverbaar is, beschermt voetgangers in magazijnen en productieomgevingen door ze tijdig te waarschuwingen voor naderende hef- of magazijntrucks. Het intelligente veiligheidsvest met een voelbare, hoorbare en op grote afstand zichtbare waarschuwingsfunctie is een verdere ontwikkeling van het Linde Safety Guard-systeem. Het heeft tot doel om botsingen, die toch regelmatig voorkomen tussen vorkheftrucks en voetgangers, te vermijden.

Elke logistiek manager is bekend met de situatie: terwijl men in gedachten verzonken langs een gangpad met stellingen loopt, wordt een vorkheftruck of andere magazijntruck in de directe omgeving pas op het allerlaatste moment waargenomen. Een gevaarlijke situatie die ernstige gevolgen kan hebben. Statistische gegevens afkomstig van de DGUV, de Duitse overkoepelende organisatie van ongevallenverzekeraars voor de industriële en openbare sectoren, bevestigen dit: zo’n 40 tot 50 procent van alle geregistreerde ongevallen met intern transport middelen in de afgelopen jaren betrof personen die geraakt, gekneld of zelfs aangereden werden.

“Vaak zijn bestuurders en voetgangers met name onvoorzichtig wanneer er relatief weinig verkeer is”, aldus Benjamin Reis, manager Safety Sales bij Linde Material Handling. Ook op buitenterreinen kunnen gevaarlijke situaties voorkomen – met name wanneer het donker wordt of wanneer mensen heen en weer lopen tussen heftrucks, containers en gestapelde goederen. Hetzelfde geldt voor hoogbouwmagazijnen, halingangen, hoeken van gebouwen en gebieden met slecht zicht. “In dergelijke gevallen is het belangrijk dat voetgangers en vorkheftruckchauffeurs op betrouwbare wijze tijdig voor elkaar worden gewaarschuwd. Met ons interactieve waarschuwingsvest kan dat bijzonder effectief worden waargemaakt – lang voordat ze in elkaars gezichtsveld zijn”, vertelt veiligheidsexpert Reis, die de voordelen voor de bedrijfsveiligheid beschrijft.

Het vest is gebaseerd op het vorig jaar geïntroduceerde hulpsysteem Linde Safety Guard, dat nauwkeurig Ultra Wideband-radiosignalen (UWB) tot op een paar centimeter uitzendt, zelfs door muren en deuren. Daarmee kunnen de chauffeurs op hun voertuig zien vanuit welke richting een of meerdere personen naderen. Tegelijkertijd kunnen de voetgangers via hun draagbare unit zien, voelen en horen dat er een truck nadert. Tot nu toe moest dit kleine mobiele apparaat op de kleding van de voetganger worden vastgeklemd.

Veiligheidsvest met geïntegreerde waarschuwingsfunctie

Dankzij de integratie in een veiligheidsvest dat gecertificeerd is volgens de norm EN ISO 20471 inzake waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid, is het draagbare Linde Safety Guard-apparaat nu geoptimaliseerd. Zoals Benjamin Reis toelicht: “Als je het vest aantrekt, draag je automatisch het hulpsysteem bij je.” Het kledingstuk is uitgerust met LED-stroken aan de voor- en achterzijde, die continu branden op 40 procent van het nominale vermogen, zelfs onder normale omstandigheden. Als er gevaar dreigt door een naderend voertuig, schakelen de LED-stroken over naar een knipperstand en wordt hun helderheid verhoogd naar 100 procent van het nominale vermogen. “Dit is bijna niet te missen en zorgt voor een zeer nauwkeurige veiligheid”, vertelt Benjamin Reis.

Het dragen van het interactieve veiligheidsvest van Linde Material Handling draagt ook bij aan het consistent naleven van processen en voorgeschreven veiligheidsmaatregelen. Reis vervolgt: “Als een persoon geen vest draagt, valt dat onmiddellijk bij iedereen op.” Volgens hem helpt het veiligheidsvest ook om het belang van veiligheid en gezondheid op het werk in het bedrijf te benadrukken. “En tenslotte laat het management daarmee zien dat het welzijn van het personeel ze aan het hart gaat en dat de veiligheid van het personeel een hoge prioriteit heeft”, aldus de veiligheidsexpert. Nog voordat het op de markt is gebracht, heeft het interactieve waarschuwingsvest al zijn eerste prijs gewonnen – de DEKRA Award 2019. DEKRA, een wereldwijd actieve en toonaangevende expertiseorganisatie, reikt deze onderscheiding al vele jaren uit om grensverleggende prestaties op veiligheidsgebied te eren.

De veiligheidsspecialisten van Linde Material Handling hebben het ontwerp van het vest tot in de kleinste details uitgedacht. De positie van de transmitter op het sleutelbeen zorgt ervoor dat de trilling gemakkelijk te voelen is, het geluid dicht bij het oor is en de radiosignalen niet geblokkeerd worden. Door het vest het hele jaar door te dragen, hetzij over een winterjas of een T-shirt, bevindt de sensor zich altijd op dezelfde plek, wat de waarneming vergemakkelijkt. Vocht is ook geen probleem, dankzij de laagspanning kan het vest onder alle weersomstandigheden worden gedragen. De powerbank bevindt zich in een waterdichte zak en voorziet het systeem tot 16 uur van stroom. De batterij kan in een handomdraai worden vervangen; een oplader wordt meegeleverd. Het vest is leverbaar in zes maten en is dusdanig vormgegeven dat het voldoende bewegingsvrijheid biedt met een comfortabele pasvorm en tegelijkertijd toch voorkomt dat het achter voorwerpen blijft haken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details