De laatste jaren krijgt het begrip circulaire economie steeds meer aandacht. Het gaat niet alleen vaker over de tongen, er zijn ook tal van initiatieven: van de Green Deal Circulair Aankopen van Vlaanderen Circulair tot de productie van circulaire jeans, zonnebrillen, enzovoort.
En toch … Volgens het Circularity Gap Report 2019 is de wereld vandaag nog steeds maar 9% circulair. Dat is net hetzelfde resultaat als in het vorige rapport. Met andere woorden: de wereld is nog steeds geen stap dichter bij een volledig circulaire economie.
Door concrete acties op te leggen. Door producenten te stimuleren om bij het ontwerp van hun product na te denken over wat ermee zal gebeuren als het einde levensduur is. Ecodesign en design-for-recycling zijn absolute musts als we de afvalberg willen terugdringen. Door de voorwaarden te scheppen waarbinnen een heuse afzetmarkt voor gerecycleerd materiaal kan ontstaan. Het heeft geen zin om de afvalberg om te zetten in mooi gesorteerde stromen als we er verder niets mee doen. Producenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en gerecycleerd materiaal gebruiken in hun productieprocessen.
Door een verlaagd btw-tarief toe te passen op producten die gerecycleerd materiaal bevatten. Door heffingen op te leggen op producten die geen gerecycleerde materialen gebruiken. Door de wetgeving aan te passen, zodat recyclage en het gebruik van gerecycleerde materialen mogelijk wordt.
Als we echt verandering willen, dan zal er sturing nodig zijn. Sturing vanuit de vraag van de consument. En zeker sturing vanuit de politiek, want er zullen dwingende maatregelen nodig zijn. Dat heeft ook Europa vorig jaar mogen ondervinden. In haar oorspronkelijke Plastics Strategy nodigde Europa in het voorjaar de verschillende sectoren nog vriendelijk uit om zelf, vrijwillig, initiatieven op te zetten om zwerfvuil te beperken en het gebruik van gerecycleerde plastic te verhogen. Door de lauwe respons vanuit de verschillende industrieën heeft Europa op de valreep in 2018 die vrijwillige initiatieven nog omgezet in een verplichting. Zo moeten kunststof drankverpakkingen tegen 2030 minstens 30% gerecycleerd materiaal bevatten.
De volgende regering heeft dus een belangrijke opdracht te vervullen. Hopelijk nemen ze die mee in rekening na de stembusgang later dit jaar in mei.
Veel leesplezier.
Op woensdag 9 januari klonken meer dan 350 mannen en vrouwen het nieuwe jaar op gang tijdens de nieuwjaarsreceptie van go4circle en COBEREC. Een record. Het was dan ook een topeditie, zoals blijkt uit de foto’s van de avond.