Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Denuo

Terugwinning van organisch afval

OBA-afval kopiëren
Vanaf 1 januari 2021 moeten bepaalde sectoren (bepaalde ziekenhuizen, penitentiaire centra, horeca, scholen, enz.) in Vlaanderen hun Organisch en Biologisch Afval (OBA) apart inzamelen.

20 januari 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Volgens een Waalse studie over de samenstelling van huishoudelijk en vergelijkbaar afval is 41% van het huishoudelijk afval organisch afval. In een Nederlandse studie uit 2020 wordt het aandeel organisch afval op 32% geschat. 

Maar wat is nu juist organisch afval? Het gaat om biologisch afbreekbaar tuin- of parkafval, keukenafval en etensresten en vergelijkbaar afval van de voedselverwerking. Om het aandeel organisch afval in het restafval te beperken wil Europa enerzijds voedselverspilling met de helft terugdringen, anderzijds wil het tegen 31 december 2023 alle bioafval binnen de Europese Unie selectief laten inzamelen en recycleren.

Eerste Vlaamse sectoren beginnen te sorteren vanaf 2021

In België worden deze Europese doelstellingen door de drie bevoegde gewesten in de praktijk gebracht. In sommige steden en gemeenten wordt organisch afval al apart ingezameld. Om tegen 2023 geleidelijk de selectieve inzameling voor Organisch en Biologisch Afval (OBA) in te voeren, moeten in Vlaanderen bepaalde sectoren (bepaalde ziekenhuizen, penitentiaire centra, horeca, scholen …) al vanaf 1 januari 2021 hun OBA-afval apart houden.  Door ze apart te houden, kunnen deze afvalstromen worden gerecycleerd door middel van compostering of vergisting. In het eerste geval ontstaat compost die gebruikt kan worden op landbouwgronden. In het tweede geval krijgen we ook een gecomposteerd substraat voor gebruik in de landbouw en daarbovenop biogas dat zal worden omgezet in elektriciteit (via warmterecuperatie) of dat op het aardgasnet kan worden gezet. Het is daarom van essentieel belang om iedereen te wijzen op het belang van een goede sortering aan de bron zodat er een homogene stroom ontstaat die omgezet kan worden in compost en biogas van hoge kwaliteit.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details