NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Supermarktketen doet aan circulair bouwen

Supermarktketen doet aan circulair bouwen

Het nieuwe filiaal van Lidl is er dubbel zo groot als het oude dat in februari van dit jaar werd afgebroken. Maar opmerkelijker nog: met de afbraak en de heropbouw van deze winkel zet Lidl de eerste stappen richting circulair bouwen.

Met een SBTi-gecertifieerde duurzaamheidsstrategie wil Lidl bij de duurzaamste retailers van België horen.

Met een SBTi-gecertifieerde duurzaamheids­strategie wil Lidl bij de duurzaamste retailers van België horen. Een van de onderdelen hiervan is het inzetten op circulair bouwen. Daarvoor ging de retailer een samenwerking aan met VITO. Zij hebben in eerste instantie de sloop van het oude Lidl filiaal opgevolgd en verbeteracties vast­gelegd voor een maximale valorisatie van bouw-en sloopopval. Het VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van ­cleantech en duurzame ontwikkeling. Jef ­Bergmans, onderzoeker bij VITO: “Door een grondige analyse te maken van de recyclage­stromen bij de afbraak van bestaande winkels, kunnen we Lidl adviseren in het beter recycleren van het bouwafval enerzijds en suggesties doen naar materiaal­keuze en bouwtechnieken van de nieuwe winkels anderzijds. Alleen zo kan de impact op het milieu naar nul gebracht worden, wat het doel moet zijn bij circulair bouwen.”

Dakbedekking: mechanisch bevestigen in plaats van verlijmen

Uit de analyse van het VITO bleek dat de huidige recyclage goed opgevolgd wordt en werden ­enkele suggesties gedaan. Een heel concreet voorbeeld: de dakbedekking niet meer verlijmen, maar mechanisch bevestigen met behulp van schroeven om recyclage nadien nog mogelijk te maken. In een volgende stap wordt het huidige ­filiaalconcept getoetst op milieu-impact via de tool TOTEM (Tool to Optimise the Total ­Environmental impact of Materials). “Hiermee is Lidl pionier in de retailsector. Deze tool zal Lidl helpen bij de keuze van materialen met een lagere milieu-impact en zo bijdragen tot minder CO2-uitstoot”, aldus Yuri Vandenfonteyne, projectmanager filiaalbouw Lidl. 

Gratis laadinfrastructuur voor elektrische wagens en fietsen

Deze winkel is uitgerust met tal van duurzame bouwtechnieken die er voor zorgen dat het energie­verbruik tot een absoluut minimum ­beperkt wordt. Zo liggen op het dak zonne­panelen, die onder andere de laadpalen voor elektrische wagens voeden. Deze snelladers staan ter beschikking van de klant, die tijdens het winkelen de wagen gratis kan opladen. Ook voor elektrische fietsen is er laadinfrastructuur voorzien in de fietsenstalling. In het totaal telt het filiaal 90 parkeerplaatsen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details