Platform over de gehele recyclingstroom in België
Stofbeheersing

Stof tot nadenken

Een perfecte stofbeheersingsoplossing creëren is een complexe evenwichtsoefening waar veel recyclagebedrijven mee te maken krijgen.

IMG_3106 kopiëren
Pulvi heeft een nieuw systeem ontwikkeld om kanaalwater te capteren en in te zetten voor stofbeheersing.

Tekst | Tekst Valérie Couplez | Beeld Pulvi

22 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Te veel water kan het productieproces en de kostprijs beïnvloeden, te weinig verneveling kan dan weer leiden tot overlast. Om steeds efficiënter te werk te kunnen gaan, is het gepatenteerde stofvernevelingssysteem van Pulvi steeds in ontwikkeling. Het bedrijf voegt ook nieuwe technieken toe om recyclagebedrijven een totaalconcept op maat van hun activiteiten te kunnen bezorgen.

Een goede stofbeheersing is een absolute noodzaak voor de gezondheid en veiligheid van zowel werknemers als buurtbewoners. Met dit in het achterhoofd ging Davy De Baere een aantal jaar geleden aan de slag om een ingenieus nieuw vernevelingssysteem te ontwikkelen. Het uitgangspunt? Het reduceren van de stoffractie in de lucht met minder energie en waterverbruik dan klassieke systemen. Een missie waarin hij slaagde maar die nog niet is afgerond. “We hebben niet stilgezeten de afgelopen maanden, maar zijn achter de schermen en op het terrein blijven werken aan de stofproblematiek. Zo hebben we bijvoorbeeld onze mistlijnen verder verfijnd en de sturing van de pompinstallaties aangepast, zodat er nog doeltreffender kan worden verneveld met nog minder water. Daarnaast kan de bediening van de mistlijn nu ook via afstandsbediening gebeuren, waarmee we tegemoetkomen aan de vraag van de markt”, aldus De Baere.

Captatie van kanaalwater

Elke liter water kost geld. Bedrijven kijken dan ook naar regenwater voor verneveling om te besparen op de kosten. De Baere: “Maar dat kan niet eindeloos gebufferd worden. Daarom hebben we een nieuw systeem ontwikkeld waarbij we kanaalwater kunnen capteren en inzetten voor stofbeheersing. Dat doen we door te werken met een uitgebreide voorfiltering, zodat het systeem een onderhoudsarme werking kent. Eenmaal reinigen per jaar volstaat om ongestoord aan de slag te gaan en blijven. We voegden aan het pompsysteem ook een teller toe, zodat er perfect gecontroleerd en gemeten kan worden hoeveel kanaalwater er precies gebruikt wordt om onder de wettelijke limieten te blijven. Met deze innovatie kunnen bedrijven weer verder besparen op hun waterfactuur maar ook milieubewuster omgaan met water. We hebben al enkele mooie realisaties op ons palmares die dat bewijzen.”

Shelters kunnen gebruikt worden om producten droog te houden en er ook voor te zorgen dat ze niet vervliegen.

Meest efficiënte oplossing in functie van activiteit en terrein

De Baere merkt dat de vraag naar stofnetten toeneemt. “Ze kunnen zorgen voor een grote opvang van stof en creëren een windarme zone. Belangrijk want de inspecties rond stof worden frequenter en strenger om misbruik tegen te gaan. Bedrijven zijn verplicht om stofbeheersingsplannen op te maken om aan te tonen hoe ze de overlast tot een minimum beperkt zullen houden. Omdat wij het volledige pakket van diensten rond stofbeheersing kunnen aanbieden, hebben we een grote ­expertise opgebouwd rond die problematiek die we ook ten dienste van klanten zetten. Wij kunnen alles in kaart brengen: wat zijn de grootste risicozones? Wat is de meest efficiënte totaaloplossing in functie van het product, het terrein of de ­activiteit? Waar plaatsen we verneveling? Waar zullen netten beter dienen? Zo kunnen we ook helpen om stofbeheersingsplannen op te maken.”

Overkappingen om producten droog en omgeving stofvrij te houden

Twee andere nieuwigheden bij Pulvi zijn shelters en windzifters. “Shelters zijn eigenlijk dakconstructies of overkappingen die kunnen gebruikt worden om enerzijds producten droog te houden, maar er anderzijds ook voor te zorgen dat ze niet ver­vliegen. We kunnen ze bouwen op zeecontainers, betonblokken of vrijstaand. De afmetingen kunnen volledig aangepast worden aan de behoefte op het terrein. Windzifters zitten dan weer klassiek geïntegreerd op machines om stof af te zuigen. We hebben deze technologie toegepast op een aanhangwagen, in combinatie met een container. Zo krijg je een mobiele oplossing om rond machines alles te reinigen. Dit gebeurt nu nog met schop en borstel. Met deze innovatie kan er dus weer een pak sneller gewerkt worden”, besluit De Baere.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%