NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Steeds gevanceerder slopen

Steeds gevanceerder slopen

Was slopen vroeger vaak een kwestie van ‘de botte bijl hanteren’, vandaag is het speelveld totaal anders. Bij afbraakwerken worden geavanceerde uitrustingstukken steeds meer standaard. Van de volautomatische snelwissel en het draaikantelstuk tot krachtverhogende systemen. Tijdens materieelvakbeurs Bauma 2019 was het allemaal te zien.

Sommige ontwikkelingen gaan snel. Neem de volautomatische snelwissel. Lange tijd was het Zweedse merk OilQuick de enige die het verkocht, maar inmiddels werken nagenoeg alle merken ermee. Want de markt – de gebruiker – vraagt er steeds vaker om. Nu de machinisten én hun bazen definitief hebben ontdekt welke tijdwinst ermee is te behalen, zien we de automatische snelwissel bijna standaard aan machines hangen. Want wat is er mooier dan dat je, zonder de machine te verlaten, via een druk op de knop van uitrustingsstuk kunt wisselen en dat eerder binnen seconden dan binnen minuten. Ook dat was vroeger heel anders. Bijkomend voordeel is dat zo ook veilig kan worden gewerkt in verontreinigde of anderszins ‘gevaarlijke’ omgevingen.

Snelwissel

De snelwissel zelf wordt steeds geavanceerder, bijvoorbeeld bij het voorkomen van olielekkage of nog slimmere doorkoppeling van de elektrische circuits. Zo toonde OilQuick op de Bauma de V90, een zeventienpolige elektrokoppeling. Die maakt het gemakkelijk om twee aparte Canbus-systemen plus stroom over te brengen. Steelwrist reageerde met de nieuwe V14 stekker voor SQ snelwisselsystemen en adapterplaten. De opvallend grote contacten moeten de verbinding veel stabieler maken. Meer specifiek voor het koppelen van elektronica en hydrauliek introduceerde OilQuick de FPG: ofwel Front Pin Guide. Dat is een universele geleiding, die de koppeling tussen snelwissel en adapterplaat moet optimaliseren. Duitsland mag FPG als eerste gaan uitproberen, waarna de overige (Europese) landen volgen.

Steeds gevanceerder slopen

De zeventienpolige elektrokoppeling V90 van OilQuick (boven) vergeleken met de nieuwe V14 stekker van Steelwrist (onder).

 

Draaikantelstuk

Ook het draaikantelstuk is niet meer weg te denken. Engcon koppelt het nu zelfs direct aan de machinebesturing, waardoor een automatische kantelfunctie ontstaat. Op de stand van Kobelco was deze vorm van automatisering in actie te zien. Het systeem is ontwikkeld in samenspraak met Leica Geosystems. Rototilt is overigens samen met Trimble een vergelijkbaar systeem aan het introduceren en noemt dat Automatic Grade Control.

DemaPower

Speciaal voor sloopbedrijven worden krachtverhogende technieken ontwikkeld en op Bauma kregen we daar uiteraard voorbeelden van te zien. Zo toonde Demarec de schrootscharen DXS-40 en DXS-50 met het gepatenteerde Dema Power-System 2.0. De dubbelwerkende differentiaaltechniek geeft de vergruizer zeer korte cyclustijden. In nog geen vijf seconden wordt de bek geopend en weer gesloten en dat geeft de machinist een ongekende werksnelheid. Hij profiteert daarbij van 20% extra kracht, doordat de cilinder is voorzien van drukkamers. Volgens Demarec kan de capaciteitswinst oplopen tot maar liefst 30%!

Ramplifier

Een vergelijkbare innovatie toonde Rotar tijdens Bauma met de Ramplifier technologie. Komt de weerstand in de betonschaar boven de 250 bar machinedruk, dan vertraagt de beweging maar wordt de kracht verdubbeld. In de praktijk kan die output zelfs oplopen tot 700 bar. De Ramplifier is gemonteerd in de zuigerstang van beide cilinders. Meer hierover leest U verderop in dit dossier.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details