Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Kunststofrecyclage

Start-up NOOSA haalt 500.000 euro kapitaal op voor ontwikkeling en verkoop eerste 100% recycleerbare textielvezel

Naamloos-3 kopiëren

21 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met zijn innovatieve textielvezel, gemaakt van GMO-vrije maïs, wil NOOSA de mode-industrie transformeren van een lineaire naar een circulaire economie. Dankzij de concrete oplossing van NOOSA kan de textielindustrie het gebruik van kunststoffen vermijden.

De mode-industrie is vandaag de op één na meest vervuilende industrie. Dat komt door de hoeveelheid water die nodig is voor de productie – 20.000 liter water om één T-shirt te produceren – en door de externe effecten van de productie op het milieu. De mode-industrie is verantwoordelijk voor maar liefst 20 tot 35% van de microplastics die in oceanen worden aangetroffen.

Mode retailers zijn vandaag dan ook op zoek naar duurzame alternatieven die het milieu respecteren en minder vervuilen. Niet alleen tijdens het productieproces, maar ook tijdens de levenscyclus van het product.

Daarom ontwikkelde NOOSA een natuurlijke textielvezel op basis van maïs: biologisch afbreekbaar en eindeloos recycleerbaar. Geen schadelijke chemicaliën, en geen afval in oceanen of stortplaatsen. De start-up wordt daarin ondersteund door Start it @KBC, de grootste startup-accelerator van België.

Ademen

NOOSA is een performante vezel met heel wat innovatieve eigenschappen. Zo hebben stoffen en kleding gemaakt met NOOSA-vezels een sterker ademend vermogen. Ze hebben daardoor een lagere geurretentie dan kledij gemaakt van katoen of polyester, vezels die tot op vandaag het vaakst worden gebruikt in de mode-industrie. De NOOSA-vezel is bovendien bacteriostatisch, hypoallergeen en UV-bestendig. Eigenschappen die de stof uitermate geschikt maakt voor sportkleding, breigoed en ondergoed, en zeer veelbelovend voor de denim-industrie. 

Recyclage op het einde van de levensduur

Dé meerwaarde van NOOSA ligt in de recyclagemogelijkheden aan het einde van de levensduur. Het bedrijf rekent daarvoor op bestaande inzamelingssystemen van retailers, recupereert kleding gemaakt van NOOSA en transformeert deze opnieuw in een perfecte, nieuwe vezel. De vezel wordt met andere woorden hergebruikt om opnieuw textiel te produceren, wat zorgt voor circulariteit. 

Een veelbelovende business

Het voorbije jaar zette NOOSA in op ontwikkeling, het versterken van de technische eigenschappen van de vezel, en prospectie bij grote Europese merken. Met het opgehaalde kapitaal wil de start-up verder inzetten op R&D, en zijn multidisciplinair team van textiel-ingenieurs, technici en sales-medewerkers versterken. 

finance&invest.brussels is overtuigd van het potentieel van de nieuwe, innovatieve textielvezel en investeerde 250.000 euro in NOOSA. 

“Dit project, dat circulaire perspectieven biedt aan de mode-industrie, past in onze investeringsstrategie. De dynamiek en de complementariteit van de ondernemers heeft ons bovendien overtuigd dat zij het juiste team zijn om dit ambitieuze project te leiden”, benadrukt Pierre Hermant, CEO van finance&invest.brussels.

NOOSA werd ook geselecteerd voor de Innovative Started Award, een subsidie van 500.000 euro die elk jaar door Innoviris wordt toegekend om een strategisch innovatieplan te ontwikkelen. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details