NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Slopen en breken met oog voor de stad

Een fors deel van het buitenterrein op de onlangs gehouden Bauma 2019 was ingericht voor de sloop- en recyclingmachines van bekende merken. De noviteiten beperkten zich voornamelijk tot verbeterde en van Stage V motoren voorziene machines. Wat wel opviel: sloopmaterieel wordt enerzijds steeds groter en sterker en anderzijds komt er meer oog voor het gebruik in stedelijk gebied. Dat betekent: minder stof, minder lawaai en minder of slimmer transport.

recpro-bauma-05-rotar-kopieren

De krachtverdubbelende Ramplifier sloopschaar.

 

 

Bauma is en blijft de grootste vakbeurs ter wereld. Het op bouwmaterieel en aanverwante gerichte driejaarlijkse evenement liet dit jaar overduidelijk zien, dat de economie weer volop floreert. Er werden drie records gebroken: nimmer was het door standhouders bezette grondstuk zo groot (groter dan de kleinste Duitse stad, zo werd gemeld). Niet eerder tevoren waren er zoveel standhouders: ruim 3.700 en bij de bezoekers liep het helemaal uit de hand. Waar vooraf werd gehoopt dat eindelijk de grens van 600.000 bezoekers in een week tijd zou worden doorbroken, kwam het eindresultaat uit op niet minder dan zo’n 620.000.

recpro-bauma-04-powerscreen-kopieren

Op Bauma was er veel belangstelling voor de vernieuwde machines van Powerscreen.

 

Minder stof en lawaai

Metso presenteerde op de stand de Lokotrack Urban LT96, een compacte 33 tons kaakbreker, die met zijn overall lengte van nog geen 14 m en maximale breedte van 2,5 m goed de binnenstad is in te brengen. Volgens Metso heeft hij een 60% lagere geluidsproductie doordat overal isolatiemateriaal is aangebracht, tot rondom de 930 x 600 mm grote vulopening aan toe. Bovendien is de LT96 uitgerust met een verfijnde stofafdekking. De lawaai- en stofbeperkende maatregelen moeten er voor zorgen, dat overheden eerder een vergunning zullen afgeven voor inzet in druk bevolkt gebied. Minder stof is ook een sterk punt van Dehaco, dat op Bauma de mobiele Tera 60 GTM watervernevelaar liet zien. De op een landbouwonderstel geplaatste unit heeft een ingebouwde watertank van 2.200 l en een in het frame verzonken Dehaco ECO Power generator 15ME. Daardoor is hij ‘hufterproof’ inzetbaar op locaties waar een water- en stroomaansluiting ontbreekt.

recpro-bauma-01-lokotrack-urban-kopieren

De Metso Lokotrack Urban LT96 maakt veel minder lawaai en stof en is bedoeld voor inzet in dichtbevolkt gebied.

 

Veiliger werken

Niet alleen in de stad, maar even goed op de werf of in de groeve, kan het werken met grote machines veiligheidsrisico’s opleveren. Terex introduceerde daarom OMNI. Vanuit de cabine of andere veilige plek zijn de brekers en zeven van Finlay en Powerscreen voortaan via een tablet aan te sturen en te bewaken. Daarbij zijn diverse camera’s op de machine geplaatst om de procesgang continu in de gaten te kunnen houden. Terex introduceerde een hele waslijst aan vernieuwde en verbeterde machines, van Powerscreens percussiebreker Trakpactor 550SR en kaakbreker Metrotak – a legend reborn – tot de Finlay 883+ drietraps schudzeef en de TF-75L low level opvoerband.

recpro-bauma-02-dehaco-kopieren

De mobiele Tera 60 GTM watervernevelaar van Dehaco heeft geen externe water- en stroomaansluiting nodig.

 

Sterker en minder downtime

Slopen in en rond de stad betekent steeds vaker het ontmantelen van betonnen en stalen constructies, al dan niet in hoogbouwvorm. Dat doet de vraag naar lichte maar sterke sloopscharen toenemen. Rotar scoorde op Bauma met de Ramplifier: wanneer de weerstand in de cilinders oploopt tot boven de 250 bar gaat de snelheid van de kaken omlaag, maar verdubbelt de kracht en ontstaat er een hoogfrequente trilling die het beton vergruist. U leest er verderop in deze editie meer over. Bij Demtech zagen we dat LaBounty een andere weg inslaat. De nieuwe modellen schrootschaar zijn uitgerust met sensoren op cilinders en rotatiemotoren. Die houden de conditie in de gaten en geven signalen wanneer er iets mis dreigt te gaan of onderhoud nodig is. Dat vergroot de levensduur en vermindert de downtime. De verkregen informatie maakt het ook mogelijk om de combinatie machine-schaar beter af te stemmen.  

recpro-bauma-07-keestrack-kopieren

Door zonnepanelen en een windmolen te plaatsen, kunnen straks elektrische wielladers en bedrijfsauto’s op afgelegen locaties worden opgeladen.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details