NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Sloop neemt voortouw in circulaire economie

Sloop neemt voortouw in circulaire economie

Sloopbedrijven moeten eerder in de keten kunnen meedenken

Hoe kunnen gebouwen die nu en in de toekomst gebouwd worden, zo worden ontworpen en gebouwd dat sloopaannemers deze in de toekomst ook weer eenvoudig uit elkaar kunnen halen met hoogwaardig hergebruik? Dat was de kernvraag voor branchevereniging VERAS om het platform allesovercirculairslopen.nl te beginnen. VERAS hoopt ermee te bewerkstelligen dat sloopbedrijven eerder in de bouwketen worden betrokken.

Kun je puin op een hoogwaardige manier recyclen?

 

Voorzitter Kees de Groot van de branchevereniging van sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven VERAS riep het al in 2017: “Sloopbedrijven zouden een grotere rol moeten krijgen en eerder met bouwers en opdrachtgevers aan tafel moeten. Want je kunt wel een heel circulair en duurzaam gebouw willen neerzetten, over dertig of veertig jaar moet dat gebouw ook weer duurzaam gesloopt en hergebruikt kunnen worden. Sloopaannemers hebben daar de kennis en kunde voor in huis. We mogen best een grotere rol voor onszelf opeisen. Want goed beschouwd hebben wij inderdaad kwantitatief maar vooral ook kwalitatief de grondstoffen van de toekomst in handen.”

Zijn collega-bestuurslid en voormalig voorzitter Jan Bork deed er zelfs een schepje bovenop door te stellen dat “het niet de vraag is of sloopbedrijven klaar zijn voor circulair bouwen, maar of opdrachtgevers er wel klaar voor zijn. Maar heeft de opdrachtgever ook de tijd en het geld om echt duurzaam te willen zijn? Kijk, nu gaat het meestal als volgt: er moet ergens mooie en duurzame nieuwbouw komen, maar er staat nog een oud pand. Dat moet zo snel en zo goedkoop mogelijk weg. Ik zou graag eens de vraag van een opdrachtgever krijgen: ‘laat me eens zien wat er ook kan. Wat heb je nodig en hoeveel tijd kost het als we voor de maximale kansen gaan?’.”

Over 30 jaar moet een gebouw ook weer duurzaam gesloopt en hergebruikt kunnen worden.

 

Platform

Juist om de rest van de bouw- en vastgoedkolom ervan te doordringen dat sloopbedrijven voorop lopen in de circulaire economie riep VERAS een eigen online platform in het leven: allesovercirculairslopen.nl. VERAS-secretaris Arjan Hol “Eén van de speerpunten van VERAS is het bevorderen van hoogwaardig hergebruik van vrijkomende sloopmaterialen, om zo een bijdrage te leveren aan de transitie naar een Circulaire Economie. Sloopaannemers vervullen in de circulaire economie immers een bijzondere rol als grondstoffenleverancier voor de bouw. VERAS zet zich in voor circulair slopen. Dat betekent het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren van bouwwerken, dat de grondstoffen die vrijkomen, in andere projecten weer hoogwaardig worden toegepast. Circulair slopen is zo een essentiële schakel in de circulaire economie.”

Het platform allesovercirculairslopen.nl komt voort uit het Activiteitenprogramma circulair slopen dat VERAS heeft vastgesteld. Met het platform kan VERAS haar kennis delen op het gebied van circulair slopen en de verschillende stakeholders en geïnteresseerden informeren en inspireren. Ook geeft het platform leden van VERAS de mogelijkheid om zich te profileren als circulaire sloopaannemers.

Het platform heeft ook een materialenbank.

 

Eerlijke prijs

Naast de vraag hoe je een nieuw gebouw ook weer makkelijk uit elkaar haalt, spelen er andere vragen. Zoals welke materialen en materiaalstromen kunnen vanaf de slooplocaties, eventueel na bewerking, als grondstof naar de bouw? Hoe kan dit proces structureel ingericht worden? Maar ook de vraag hoe krijgen sloopaannemers een eerlijke prijs voor de materialen die zij winnen met hun sloopprojecten? Zij maken immers kosten om de materialen op een duurzame manier uit de sloopprojecten te halen. Hol: “Bewustwording is belangrijk. Architecten en bouwers willen nu een circulair gebouw neerzetten, wij als sloopbranche kijken hoe we een gebouw van 30 jaar oud nu al circulair uit elkaar kunnen halen.”

Hoe ontwerp je dat materialen in de toekomst makkelijk te scheiden zijn?

 

Het platform bestaat daarom uit drie pijlers. Ten eerste is er de Kennisbank waarin de beschikbare onderzoeken, pilots en rapporten over circulair slopen worden verzameld. De tweede pijler bestaat uit circulaire succesverhalen. VERAS-leden laten hier zien wat circulair slopen in de praktijk betekent en welke initiatieven zij ontwikkelen om het circulaire en duurzame sloopproces nog verder te bevorderen. Ten derde faciliteert sloopmaterialen online de mogelijkheid om de vraag naar en het aanbod van vrijkomende sloopmaterialen bij elkaar te brengen. Doel is om vrijgekomen producten en materialen uit de sloop een tweede leven te geven in de circulaire economie.

Hol: “Uiteindelijk moet voor iedereen in de bouw en vastgoed duidelijk zijn dat we grondstoffen leveren en niet alleen maar dingen stukmaken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details