NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Schrootbedrijf groeit door naar hoogwaardige aluminium verwerker

Schrootbedrijf groeit door naar hoogwaardige aluminium verwerker

TARC, The Aluminium Recovery Company, zette meer dan een decennium geleden de stap van schroothandelaar naar schrootverwerking. Hoogwaardige aluminium stromen worden inmiddels over heel Europa geëxporteerd. Geplande productielijnen moeten de afvalstromen nog verder recycleren. 

Hubert Van Dalen voor de 830ME Sennebogen overslagkraan.

Drie groene armen van de Sennebogen over­slag­kraan torenen hoog uit boven de site van TARC op het industrieterrein in Balen. “We hebben vijftien jaar geleden voor het eerst gekozen voor Sennebogen vanwege het bordes dat aan de cabine gemonteerd is. Dat brengt veel meer veiligheid voor de machinist met zich mee”, verklaart site-verantwoordelijke Hubert Van Dalen. Inmiddels is het bordes ook optioneel bij de anderen merken, maar bleef de schrootverwerker Senneboog trouw. “Het is een relatief kleine machine met een grote reikwijdte. Dat is voor ons ideaal, omdat we relatief weinig ruimte hebben op de site”, vervolgt hij. De drie verlaten hun standplaats nauwelijks en hevelen aluminium uit de diverse bunkers over naar verschillende verwerkingslijnen.  

Vervanging na vier jaar

Bij de schrootverwerkers doen de overslagkranen 10.000 uur dienst alvorens ze worden ingeruild voor nieuwe exemplaren. Dit doet het bedrijf om de bedrijfszekerheid te waarborgen. Zo wordt er binnenkort weer een nieuwe 830ME geleverd. De laatste levering dateert van november vorig jaar en betreft een variant waarbij de cabine optioneel 80 cm verhoogd is en ook gekozen is voor de MaxCab 2 Comfortcabine voor een beter zicht. Van Dalen geeft aan dat de schrootverwerker niet bezuinigt op de kwaliteit van de kranen en ook andere machines. Het hele productieproces is ervan afhankelijk. “Wij zijn geen groot bedrijf met twintig kranen. Als er bij ons een kraan uitvalt, stokt de productie gelijk.” Het toegenomen belang van de kranen is typerend voor de ontwikkeling van het bedrijf dat tot tien jaar geleden voornamelijk een schroothandelaar was. 

Van handelaar naar verwerker

Naar de millenniumwisseling is door CEO Michael Nelissen de keuze gemaakt om in te zetten op de verwerking van aluminium in plaats van schroot­verhandeling. Wat begon met één sorteerlijn groeide gestaag uit tot zes verwerkings­lijnen en vier shredder­installaties waarbij de schroot­verwerker zich toelegt op drie stromen aluminium: blikjes, gemengd aluminium en raamprofielen. De gerecycleerde stromen worden naar smelterijen over heel Europa geëxporteerd. Anders dan misschien verwacht profiteert TARC niet van de aluminiumprijzen die de hoogte inschoten door de dure energieprijzen. “Door de hoge prijs is er enerzijds minder vraag naar aluminium en anderzijds liggen de versmeltingskosten hoger. Smelterijen hebben daarom hun productie terug­geschroefd waardoor er dus ook minder vraag is naar ons product”, vertelt Van Dalen. De tegenslag in de markt weerhoudt de aluminiumspecialist er echter niet van om verder te ontwikkelen. Dit jaar trekt het maar liefst tien miljoen euro uit voor een nieuwe verwerkingslijn en bijbehorende infrastructuur. 

Duurzaam aluminium

Doelstelling is niet om te groeien in volume, maar om interne afvalstromen verder te verwerken naar grondstoffen vertelt de TARC manager. “Op termijn willen we alle binnenkomende stromen volledig verwerken.” De contouren van deze infrastructuur zijn zichtbaar achter de loods met de indrukwekkende aluminiumverwerkingslijn die vijf verschillende fracties scheidt. Een betonnen vloer en dikke muren vormen de basis van wat in de loop van dit jaar een nieuwe productiehal moet worden. “In deze loods komt de verwerkingslijn die het shredderafval verder verwerkt. Dat gaat momenteel nog naar de verbrandingsoven, maar wij willen ook deze fractie volledig valoriseren.” De miljoeneninvestering typeert het rotsvaste vertrouwen van TARC in de toekomst. Niet alleen zet men met onder andere door het gebruik van zonnepanelen in op duurzaamheid tevens heeft men sterk het besef dat men met aluminimum het metaal van de toekomst in handen heeft. “Als het eenmaal geproduceerd is, kan aluminium oneindig gerecycleerd worden. Daarmee is het erg duurzaam”, besluit Van Dalen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details