NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
“Samen  circulaire economie meer kleur geven”

“Samen circulaire economie meer kleur geven”

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd het nieuws dat al een tijdje de ronde deed officieel bevestigd. COBEREC en go4circle gaan sinds 1 januari  als één eengemaakte federatie door het leven. Een samengaan van gelijkgestemde zielen want samen hopen ze nog meer gewicht in de schaal te kunnen leggen om de circulaire economie werkelijkheid te maken. Een gesprek met de respectieve voorzitters Pierre Vandeputte en Bruno Arts.

Vreemden voor elkaar waren het zeker niet. COBEREC en go4circle deelden al jaren een gemeenschappelijk secretariaat en stonden al in verschillende projecten zij aan zij. Toch is het huwelijk tussen de sectorfederaties er ook niet zomaar gekomen. Het water was lange tijd diep. COBEREC-voorzitter Pierre Vandeputte: “We komen beiden oorspronkelijk uit heel andere werelden. Wij zijn gegroeid vanuit kleine, familiale ondernemingen, terwijl go4circle ontstond vanuit de grote namen in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. Deze achtergrond zorgt voor een heel andere dynamiek en soms ook andere prioriteiten. Maar de laatste jaren zijn we naar elkaar toegegroeid op alle vlakken. Door nu samen in een nieuw project te stappen willen we elkaar nog beter leren kennen en elk vanuit onze eigen sterktes een nieuw en sterker verhaal schrijven. De som van COBEREC en go4circle moet altijd drie zijn. Want recycleren is de meest duurzame manier van produceren.”

20140225_1985a-20x30-kopieren

De medewerkers van go4circle zullen zich versneld nog dieper inwerken in de stromen papier, textiel en metaal.

 

Samen van gebruikte materialen een nieuw product maken

Dat de tijd er meer dan ooit rijp voor was heeft alles te maken met de toenemende complexiteit van de wetgeving in de afvalsector. “Willen we als sectorfederaties meer impact hebben op de wetgever, meer gewicht in de schaal werpen, dan moeten we als één groep naar buiten treden en met één stem één verhaal brengen”, weet go4circle voorzitter Bruno Arts. “Afval draagt nog steeds een negatieve connotatie. Dat moet veranderen en het engagement van de verschillende regeringen om werk te maken van een circulaire economie geeft ons ook die kans. Wij brengen immers materiaal weer in de kringloop, wij zorgen voor de grondstoffen en bouwstenen van morgen. Het gaat niet meer om afval maar om materialen. Een eengemaakte federatie geeft een sterker visitekaartje af om het (her)gebruik van gebruikte materialen aantrekkelijker te maken.” Door de fusie zal de nieuwe federatie zo’n 350 bedrijven vertegenwoordigen die actief zijn in de inzameling, sortering, recyclage en eindverwerking van allerlei gebruikte materialen.

bruno-arts-v1beeld-go4circle-01-kopieren

Bruno Arts: “Het gaat niet meer om afval maar om materialen. Een eengemaakte federatie geeft een sterker visitekaartje af om het (her)gebruik van gebruikte materialen aantrekkelijker te maken.”

 

Gezocht: nieuwe vlag die lading dekt

Het uitdragen van die boodschap zal onder een volledig nieuwe vlag gebeuren. Vandeputte: “De komende maanden zal er achter de schermen hard gewerkt worden aan de krijtlijnen van een nieuwe identiteit voor de eengemaakte federatie. Het is de bedoeling om het project voor te stellen aan de leden en de buitenwereld op 18 juni. We willen nu niks overhaasten, maar met het juiste logo, de juiste slogan en de juiste structuur komen. Het volledige plaatje moet kloppen.” Voor de leden van COBEREC en go4circle verandert er in de praktijk voorlopig dus niks. De huidige staf blijft behouden als toegangspoort tot het federatiewerk. Men kan er als vanouds terecht voor alle vragen. De medewerkers van go4circle zullen zich versneld nog dieper inwerken in de stromen papier, textiel en metaal. “Kennis van materialen en reststromen is belangrijker dan ooit om te weten wat we technisch kunnen recycleren maar ook wat economisch haalbaar is en hoe we onze leden het beste kunnen bijstaan in het vinden van dat evenwicht. En er zijn wel wat prangende dossiers die we meteen willen aanpakken”, geeft Arts mee.

naamloos-4-kopieren

Kennis van materialen en reststromen is belangrijker dan ooit om te weten wat we technisch kunnen recycleren maar ook wat economisch haalbaar is.

 

“Onze federatie”

De reacties op het nieuws waren in elk geval positief tijdens de nieuwjaarsreceptie. Arts: “De meeste leden zien dit als een logische stap. Voor hen zal het resultaat tellen. Wat we doen is belangrijker dan de constructie waarbinnen we het doen. Daarom hebben we ook de nieuwjaarswens geformuleerd voor de gewestelijke ministers Zuhal Demir, Alain Maron en Céline Tellier om dit jaar samen hun recyclageambities waar te maken en een circulaire toekomst te bouwen voor alle gebruikte materialen in ons land, en daarbuiten.” Beide voorzitters willen wel niet tot hun zilveren jubileum wachten om de balans op te maken. “Als we binnen twee à drie jaar niet meer in termen van wij en zij spreken, maar over onze federatie, dan zal de mayonaise duidelijk gepakt hebben. Dan pas zal dit project waarin we nu de eerste stappen zetten, geslaagd zijn. We willen het momentum aangrijpen om weer vooruit te gaan, om meer slagkracht te krijgen en onze schaal en onze efficiëntie te verhogen”, besluit Vandeputte. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details