NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Risicohoudend medisch afval decontamineren en recycleren
Het uitgangspunt is de decontaminatietechnologie van Ecosteryl uit Bergen, die in Nederland verdeeld wordt door zusterbedrijf Du-Con Trade.

Risicohoudend medisch afval decontamineren en recycleren

De voetafdruk van de zorgsector in Nederland is enorm. De zorgsector is verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de uitstoot van broeikas­gassen, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Een serieuze impact dus en een verhaal dat ook voor Vlaanderen opgaat, aangezien we hier met net dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden. Voor risicohoudend medisch afval bestaat er vandaag immers geen andere oplossing dan de verbrandingsoven. Daar wil Blue2Green Recycling nu verandering in brengen. Begin volgend jaar nog zal een eerste installatie opgestart worden om medisch afval te decontamineren en te recycleren en zo de zorgsector te helpen om zijn voetafdruk te verlagen.

Met de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg stelt de Nederlandse zorgsector zich zeer ambitieuze doelen. Het wil tegen 2030 de CO2-uitstoot terugbrengen met 55% en het primair grondstofverbruik verminderen met 50%. “Een missie waar ze enkel in kunnen slagen door iets nuttigs te doen met de berg aan risicohoudend medisch afval waar ze vandaag op zitten”, opent Cees Duijn, zaakvoerder van Blue2Green Recycling. De zorgsector is zelf ook vragende partij, maar initiatieven bleven tot nu toe uit. 

Cees Duijn: “We willen de minimumstandaard worden voor risicohoudend medisch afval, zodat verbranding enkel maar bij hoge uitzondering nog nodig is.”

Kennis en ervaring van drie bedrijven

Met de oprichting van Blue2Green Recycling moet daar nu verandering in komen. Duijn: “De naam is niet toevallig gekozen. Risicohoudend medisch afval verdwijnt nu in blauwe vaatjes die mee de verbrandingsoven ingaan. We willen dat dus ombuigen naar een duurzamere, groenere oplossing.” Het uitgangspunt daarvan is de decontaminatietechnologie van Ecosteryl uit Bergen, die in Nederland verdeeld wordt door zusterbedrijf Du-Con Trade. Daar wordt ook nog de expertise van dat andere zusterbedrijf InnoMax aan toegevoegd om tot een totaaloplossing te komen die het materiaal niet alleen decontamineert maar ook al recycleert, zodat het weer een nuttige toepassing kan krijgen.

3 kiloton CO2-besparing per jaar per platform

Dat zal in eerste instantie gebeuren vanuit vijf platforms in Nederland, zodat ziekenhuizen en andere zorginstellingen binnen een straal van 50 km een centrale plek hebben om hun risicohoudend medisch afval naartoe te brengen. “Daar zullen we jaarlijks 3.000 ton kunnen verwerken, wat moet leiden tot een CO2-reductie van 3 kiloton CO2 elk jaar. Een enorme winst dus voor de zorgsector om de ambities waar te maken. De kringloop helemaal sluiten dat lukt helaas niet. Gerecycleerd materiaal kan vooralsnog niet dienen voor medische of voedingstoepassingen. Maar het kan wel een nuttig tweede leven krijgen. Want het zijn materialen (metalen, kunststoffen) die we hard zullen nodig hebben”, weet Duijn. 

Met de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg stelt de Nederlandse zorgsector zich zeer ambitieuze doelen. Het wil tegen 2030 de CO2-uitstoot terugbrengen met 55% en het primair grondstofverbruik verminderen met 50%.

Vier innovaties samenbrengen

Het eerste platform komt in Velsen-Noord. Vier innovaties zullen er samen­komen. Duijn: “Te beginnen dus met de technologie van Ecosteryl. Deze units hebben een capaciteit van 250 kg/uur en hebben zich reeds in 60 landen bewezen. Maar vreemd genoeg nog nergens in de Benelux. Het vergt dan ook wel wat inspanning om het wetgevend kader grondig uit te spitten om aan alle eisen tegemoet te komen.” De tweede innovatie is de recyclagetechno­logie van InnoMax. “Die zal de gedecontamineerde fractie recycleren in een RDF fluff fractie, Fe metalen, inerte fractie van glas en keramiek en diverse kunststof kwaliteiten (PP, PE en pvc). De volgende stappen zijn dan voor gespecialiseerde verwerkers, waarmee we een partnerschap aangaan.” Een derde innovatie is het dashboard dat Blue2Green Recycling zal ontwikkelen, zodat elke zorginstelling precies ziet hoeveel afval er geleverd is en wat dat nu aan CO2-besparing oplevert. “Ten slotte zullen we ook de geurhinder elimineren door de toepassing van niet-thermische plasma. Onze vierde innovatie”

Risicohoudend medisch afval verdwijnt nu in blauwe vaatjes die mee de verbrandingsoven ingaan. Blue2Green Recycling wil dat dus ombuigen naar een duurzamere, groenere oplossing.

Volgend jaar aan het draaien

De bedoeling is om het eerste kwartaal van 2024 te draaien en het proces verder te finetunen, zodat de installatie medio volgend jaar op volle toeren draait. Intussen zal Blue2Green Recycling ook al begonnen zijn aan de bouw van een tweede platform, in West-Brabant. “Voortgestuwd door de positieve energie vanuit de zorgsector. Ook al is de kostprijs van onze technologie momenteel nog hoger dan verbranding, toch is de CO2-besparing die ze kunnen realiseren een enorme drijfveer. We willen de minimumstandaard worden voor risicohoudend medisch afval, zodat verbranding enkel maar bij hoge uitzondering nog nodig is. In eerste instantie in Nederland, maar we hopen dit verhaal ook open te trekken voor Belgische zorginstellingen”, aldus Duijn.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details