Bronneberg
01:52
18-04-2017

Respect voor eigen geschiedenis

Een geschiedenis die terug gaat tot 1946 is niet elk bedrijf gegeven. Die rijke achtergrond heeft het Helmondse bedrijf Bronneberg wel. We spraken directeur en mede-eigenaar Jan Jegerings van deze pionier in recyclingmachines.

De onderneming heeft een stevige geschiedenis als het gaat om het vervaardigen van machines. “Om koploper te blijven en aan de wereldwijd toenemende vraag te kunnen voldoen, ontwikkelen we onze machines in eigen beheer. We laten de onderdelen grotendeels elders vervaardigen en brengen deze naar Helmond. Hier zetten we dan de machine in elkaar. Zo kunnen we onze focus blijven houden op innovatie”, zegt Jan Jegerings.

Grenzeloos
Recycling trekt zich niets aan van grenzen. Het is een uitspraak die Jan Jegerings graag onderbouwt: “Aangezien we wereldwijd bekendheid genieten, hebben we klanten in landen waar je niet direct aan zou denken. Een mooi voorbeeld daarvan is een grote klant in het Midden-Oosten. Temidden van regelmatige oorlogsellende staat daar een prachtig recyclingbedrijf dat met onze machines werkt. Normaliter is de motivatie om te gaan recyclen geld of milieu. Daar staat evenwel een zakenman aan het roer die zijn recyclingbedriijf vooral ook uit sociale overwegingen runt. Hij wil de mensen werk en inkomen verschaffen. Dat doet me wel iets.” Bronneberg heeft een klantenbestand over de hele wereld, met afnemers in Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Australië en Japan.

Bronneberg
Een Bronneberg schrootpers uit  het begin van de jaren vijftig.

Evergreens
Het programma van Bronneberg omvat onder meer de KAB W, een bijna unieke machine voor het pellen van zware grondkabel. “Dat is een echte ‘runner’. Wat hier verder ook  enorm goed loopt, zijn onze zelf ontwikkelde alligatorscharen. Nu bouwen we onder meer aan een speciale, nieuw ontwikkelde autopletter, voor een vooraanstaande Duitse autofabriek. Service staat bij ons ook hoog in het vaandel. We komen om de machine te installeren en in gebruik te nemen. Mocht onverhoopt de reis onmogelijk zijn, zoals naar Tripoli bijvoorbeeld, dan helpen we via Skype”, aldus Jan Jegerings.

Respect voor de roots
De historie van Bronneberg Recycling Machines en Services begint in 1946. “Matthieu Bronneberg, de zoon van een Helmondse smid, was een echte uitvinder. Hij startte in 1946 met het ontwikkelen van machines. In de jaren vijftig kreeg hij een opdracht van een Nederlandse schrootboer, voor het ontwikkelen van een schrootpers”, aldus Jan.

Tot ver in de jaren zestig werd er vooral gewerkt met schrootpersen in de metaalrecycling. Daarna kwamen de scharen in zwang en gaandeweg werd recycling booming business. Bronneberg groeide explosief mee. “Na diverse eigenaren gekend te hebben, kwam Bronneberg in 1999 in mijn handen. Ik werkte er al sinds 1979 en kende dus het klappen van de zweep. In 2002 is mijn broer Henri mede-eigenaar geworden. Met inmiddels een paar van zijn zonen erbij, werd het weer een familiebedrijf.”

Bronneberg
De machines van Bronneberg, ‘Made in Helmond’.

Bronneberg heeft oog voor geschiedenis. Dat blijkt uit het feit dat het nog steeds service verleent op machines die in het verleden werden geleverd.  Jan Jegerings toont ons een  recyclepers uit de jaren vijftig. “Als je al ruim dertig jaar in het vak zit, dan gaat het ook om emotie, gecombineerd met  passie. Dit is zo’n typische oer Bronnebergmachine. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. We gaan hem reviseren voor een trotse klant. Een Bronnebergmachine kan je beter reviseren dan recyclen”, besluit Jan Jegerings met een knipoog.

Tekst en beeld: Jan Mol
Uitgelichte foto boven: 
Jan Jegerings staat vergenoegd aan het stuurwiel van een oeroude Bronneberg-pers.

Recyclepro partners

Stora Enso LangerbruggeMobiele daken recyclagematerialen