NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recyclage van teerhoudend asfalt
Reko ontwikkelde een techniek voor het duurzaam reinigen van teerhoudend asfalt.

Recyclage van teerhoudend asfalt

Niet elke materiaalstroom laat zich even makkelijk hoogwaardig valoriseren. Voor teerhoudend asfalt bleek de wetgever in Nederland het beslissende duwtje in de rug te geven. Het verbod op het toepassen van teerhoudend asfalt was voor Reko het signaal om een uniek en duurzaam thermisch reinigingsproces te ontwikkelen dat deze minerale afvalstoffen weer verwerkt tot bouwgrondstoffen voor nieuwe toepassingen. Al sinds 2006. Een gesprek met adjunct-directeur Jan Hoeflaken.

Vroeger gold teer of de combinatie van teer en bitumen als een belangrijk bindmiddel in de productie van asfalt. Teer bevat echter Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s), die carcinogeen zijn. In Nederland kwam er daarom al in 2001 een verbod op het hergebruiken van teerhoudend asfalt. Het mocht niet meer terechtkomen in nieuw asfalt of dienen als funderingsconstructie. Ook mocht het materiaal niet meer gestort worden. Een ontwikkeling die zich overigens nu in steeds meer Europese landen doorzet. “Reko beschikt van oudsher op zijn locatie in de Rotterdamse haven over een grote breekinstallatie voor puingranulaten. Toen duidelijk werd dat teerhoudend asfalt niet meer zou mogen worden toegepast, werd de focus verlegd naar het vinden van een nieuwe techniek voor het duurzaam reinigen van teerhoudend asfalt.” Met succes.

Er zijn in het proces van Reko voor de behandeling van teerhoudend asfalt geen reststromen waar geen hoogwaardige bestemming voor bestaat.

Thermisch reinigingsproces

In 2006 ontstond zo de Reko 1 installatie. Het teerhoudend asfalt ondergaat daarin een thermisch reinigingsproces. “De eerste stap is het verkleinen van het teerhoudend asfalt tot teerhoudend asfaltgranulaat (TAG). Dat gaat vervolgens naar roterende verbrandingstrommels die het materiaal verhitten tot 850 à 950 °C. Alle teer, dus daaronder ook de PAK’s, worden op die manier vernietigd.” Wat overblijft zijn de andere grondstoffen zoals zand, steenslag en vulstof, die eerder waren gebruikt voor de productie van het asfalt. Deze worden weer verkocht als secundaire grondstoffen. Ook gips, wat ontstaat in de rookgasreiniging wordt weer als bouwgrondstof verkocht. “Er zijn in ons proces geen reststromen waar geen hoogwaardige bestemming voor bestaat”, vertelt Hoeflaken trots. “Ook de energie die in het proces gaat winnen we terug en zetten we om in elektriciteit. Momenteel werken we ook aan de realisatie van een warmtenet.”

In 2006 ontstond zo de Reko 1 installatie. Het teerhoudend asfalt ondergaat daarin een thermisch reinigingsproces.

Copy paste installatie

Intussen vindt materiaal uit heel Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Zwitserland, Noord-Frankrijk en Engeland zijn weg naar Rotterdam. Vorig jaar investeerde Reko in een tweede installatie waarmee de totale verwerkings­capaciteit fors toenam. “Laten we uitgaan van een verwerkingscapaciteit van 1,7 miljoen ton op jaarbasis. Een flinke investering van ongeveer 125 miljoen euro in een moeilijk economisch klimaat, maar een investering die nodig was om het volume in de markt te kunnen opvangen de komende jaren.” Groei die voor een groot deel ook uit het buitenland zal komen, want met zijn proces is Reko uniek. Hoeflaken legt uit: “Zo een installatie is niet zomaar gebouwd. Naast het de investering speelt zeker de knowhow om de installatie te bedrijven een grote rol. Onze operators hebben dat inmiddels goed in de vingers. De tweede installatie is voor wat betreft het basisprincipe vergelijkbaar, echter is de technische uitvoering en daarmee ook de werking van de nieuwe installatie heel verschillend.”

Vorig jaar investeerde Reko in een tweede installatie waarmee de totale verwerkingscapaciteit fors toenam tot een verwerkingscapaciteit van 1,7 miljoen ton.

Strenge kwaliteitscontrole voor 100% circulariteit

Het succes zit hem in de haviksblik waarmee Reko alles dat zijn installaties binnengaat controleert. “Het uitgangspunt van onze werkwijze is om de producten die wij maken in ons proces zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren. Kwaliteit is alles dan en dat vraagt om strenge controles van de input en de output. Zo verwerken wij in ons proces geen andere stromen dan asfalt en een beperkt percentage roofing, waardoor we een consistente kwaliteit eindproduct kunnen leveren.” Voor de komende jaren ligt er dus nog werk genoeg op de plank in Rotterdam. Maar wat als teerhoudend asfalt volledig uit de keten verdwenen is? Hoeflaken: “Uit berekeningen in Duitsland en Nederland leren we dat de teerproblematiek de komende decennia nog een grote rol zal spelen. Met ons proces hoeven deze materialen geen kostbare stortcapaciteit in te nemen, maar kunnen we een stevige stap zetten naar meer circulariteit. Het gaat immers over hele grote volumes. Maar ook uit berekeningen van het Duitse Fraunhofer Instituut blijkt dat thermische reiniging een duurzame oplossing is. Door teerhoudend asfalt thermisch te reinigen met terugwinning van energie en grondstoffen realiseren we een forse CO2-emissiereductie. Dat levert een hele grote bijdrage aan de ambities op gebied van circulaire economie en ook winnen het klimaat en de maatschappij daar alleen maar bij.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details