NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Recyclage van plastics dicht bij huis

Recyclage van plastics dicht bij huis

Het huishoudelijk verpakkingsafval dat ingezameld wordt via de nieuwe blauwe zak zal dus dichtbij huis gerecycleerd worden tot secundaire grondstoffen en verpakkingen. Het gaat in totaal om een injectie van 700 miljoen euro in de circulaire economie over de komende jaren. De nieuwe recyclagecentra komen in Beringen (Bionerga en ECO-oh!) Couillet (Alma en SUEZ) en Houthalen-Helchteren (ECO-oh!).

“Vanuit de verpakkingsindustrie zijn we de uitdaging aangegaan om meer en beter te recycleren via Fost Plus”, zegt Pascal Léglise, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Fost Plus. “De nieuwe blauwe zak vertegenwoordigt een bijkomend financieel engagement van de leden van Fost Plus. Geld dat ­geïnvesteerd is in sorteertechnologie en in het uitbouwen van recyclage­ketens. Met deze drie nieuwe recyclagecentra zijn we weer een stap dichter bij een recyclageoplossing voor elke verpakking die op de Belgische markt komt.” We stellen ze hieronder graag aan u voor.

Flessen ingezameld bij de Belgische huishoudens worden in België gerecycleerd om opnieuw flessen voor water en andere dranken van te produceren voor de eigen markt.

PE-film-tot-film: nieuwe recyclageketen van ongeziene omvang

In een samenwerking tussen Bionerga/Biostoom Beringen en recyclage­bedrijf ECO-oh! Group uit Houthalen-Helchteren zal op de site van Bionerga in Beringen de recyclage van PE-films uitgebouwd worden. Polyethyleen (PE) is het meest voorkomende materiaal in huishoudelijke folies. Het gaat om een volledig nieuwe recyclageketen van een ongeziene omvang in Europa. “Dankzij AI en realtime monitoring van een in-line ‘film blaas’-toepassing ontstaat een nieuwe standaard voor r-LDPE (gerecycleerde low density PE-films). De hoge zuiverheidsgraad verruimt de toepassingsmogelijkheden voor r-LDPE en maakt het competitief met virgin plastics”, zeg Ludo Kelchtermans, CEO van Bionerga. “De film-tot-film recyclage van post-consumer PE levert zo een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de plastic recyclagedoelstellingen.”

Pet bottle-to-bottle recyclage

Een consortium bestaande uit Sources ALMA, Belgisch marktleider in volume voor gebotteld water en SUEZ, expert in afval- en waterbeheer, zal de eerste geïntegreerde recyclagefabriek bouwen voor PET-flessen in België. Deze wordt opgetrokken op de site van de intercommunale Tibi in Charleroi en zou deels gefinancierd worden met de steun van het SRIW. De fabriek zal een capaciteit hebben van 40.000 ton PET per jaar. Dankzij hoogtechnologische processen, worden de PET-flessen die ingezameld worden op de Belgische markt getransformeerd in hoogkwalitatief gerecycleerd PET voor voedselveilige toepassingen. Het gerecycleerde PET, of r-PET, wordt vervolgens opnieuw op de Belgische markt geïntroduceerd via het gebottelde water van de verschillende merken van Sources ALMA en de merken van hun partners uit de distributiesector. “Flessen ingezameld bij de Belgische huishoudens worden in België gerecycleerd om opnieuw flessen voor water en andere dranken van te produceren voor de eigen markt! Dankzij hoogtechnologische recyclageprocessen, kunnen we in opeenvolgende cycli werken om zo telkens een nieuw leven te geven aan onze PET-flessen”, verklaart Luc Baeyens, CEO van ALMA. “Dankzij haar centrale ligging en groene processen combineert de nieuwe fabriek spitstechnologie met respect voor het milieu”, legt Philippe Tychon uit, CEO van SUEZ Recycling & Recovery Belgium.

Gemengde restfractie als sluitstuk voor de circulaire economie

ECO-oh! Group haalde eveneens het contract binnen voor de recyclage van de gemengde restfractie. Deze vormt het sluitstuk van de circulaire verpakkingseconomie. Om hoogkwalitatief uitgesorteerde monostromen aan te kunnen bieden, is een restfractie onontbeerlijk. Het hoogwaardig recycleren van deze mengfractie maakt de cirkel rond omdat zo ook de materialen die niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor de monostromen een recyclage­bestemming krijgen. “Het uitbouwen van een recyclageketen voor gemengde folies en gemengde polyolefinen garandeert de burger dat 100% van de plastics die ze thuis inzamelen daadwerkelijk gerecycleerd wordt; een geruststellende gedachte. De gemengde fractie wordt door ECO-oh! Group tot granulaat of kunststofkorrels gerecycleerd voor tal van industriële toepassingen”, vult Koen Verhaert, managing director van ECO-oh! Recycling aan. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details