NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Printers en computers gemaakt uit plastic uit de oceaan

Printers en computers gemaakt uit plastic uit de oceaan

Het is niet alleen de recyclage-industrie die aan de kar van de circulaire economie moet trekken. Ook producenten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. In dit dossier nemen we er alvast enkele onder de loep die dat doen. Technologiebedrijf HP is actief in computing, printing en 3D-printing. Het bedrijf engageerde zich de laatste jaren om meer gerecycleerd plastic te gebruiken bij het produceren van zijn eigen producten. Dat geldt zowel voor printers als computers, als voor de nieuwe cartridges.

HP verbindt zich ertoe om alle nieuwe HP Elite en HP Pro desktop- en notebookcomputers te voorzien van plastic materiaal dat afkomstig is uit de oceaan.

 

Duurzaamheid speelt al langer dan vandaag een grote rol in hoe HP wil zakendoen. “In de jaren 80 al installeerden we een recycleerprogramma en we mogen ons ook een van de eerste noemen die duurzaamheid vanuit het standpunt van de hele keten bekeek. Sindsdien zijn we continu blijven zoeken naar nieuwe manieren om ons afval terug te dringen en zorgvuldiger om te springen met grondstoffen. Onze producten worden bijvoorbeeld ontworpen met het oog op recyclage. Maar de sprong naar het 3D-printen is er ook een exponent van. In vergelijking met traditionele productiemethodes leidt het tot minder afval en minder transport. Een duurzaam productieproces dus”, vat Dirk Slachmuylder, managing director HP Belux samen. Een recentere stap is het kunnen gebruiken van gerecycleerd plastic buiten de eigen supply chain. “We zien dat de markt, aanbieders, maar ook klanten, in toenemende mate deze slag willen maken. Een goede ontwikkeling, want alleen samen kunnen we echt het verschil maken. Dat wij dit altijd in ons DNA hadden zitten, is natuurlijk een grote plus.”

35 miljoen plastic flessen uit de oceaan

HP gebruikt jaarlijks ongeveer 327.000 MT plastic, vergelijkbaar qua volume met een vrachtschip. Slachmuylder: “Eind 2018 was 23% van alle plastic gerecycleerd plastic. Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het integreren van gerecycleerde materialen in nieuwe apparaten. Zo kun je je voorstellen dat het makkelijker is om plastic in de externe cover te verwerken voor bijvoorbeeld monitoren.” Een recent voorbeeld van deze filosofie die ruim de media haalde is de HP Dragon Fly notebook, gemaakt uit plastic dat anders in de oceaan zou zijn gekomen. “Er is momenteel meer dan 86 miljoen ton plastic in onze oceaan en elk jaar gaat er meer dan 8 miljoen ton extra de oceaan in. Momenteel beschikt HP over 35 miljoen plastic flessen uit de oceaan. HP verbindt zich ertoe om alle nieuwe HP Elite en HP Pro desktop- en notebookcomputers te voorzien van plastic materiaal dat afkomstig is uit de oceaan”, aldus Slachmuylder.

Tegen 2025 wil HP 30% post-consumer gerecycleerd plastic gebruiken in zijn HP personal systems en printproducten.

 

Naar 30% post-consumer gerecycleerd plastic

De ambities van HP mogen duidelijk zijn. Tegen 2025 wil het 30% post-consumer gerecycleerd plastic gebruiken in zijn HP personal systems en printproducten. Daarnaast wil het in 2025 1,2 ton hardware en supplies recycleren. “De grootste uitdaging bestaat erin om plastic van hoge kwaliteit te vinden”, kaart Slachmuylder aan. “We hebben strenge regels rond de kwaliteit van onze leveranciers en de materialen. Verder moesten we onze ontwerpen aanpassen om grotere hoeveelheden gerecycleerd materiaal te kunnen integreren. Doorslaggevend was de samenwerking met supply chain partners om de juiste omstandigheden te creëren waarin iedereen de juiste investeringen doet voor de lange termijn. Duurzaamheid mag geen modegril of momentopname zijn. Het is een consistente strategie die je met de keten moet omarmen. Dat maakt echt het verschil.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details