NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Postbode neemt afgedankt toestel mee

Postbode neemt afgedankt toestel mee

Recupel en bpost lanceren nieuwe service ‘Recupel Retour’ aan de vooravond van International E-Waste Day

Je afgedankte (kleine) elektrotoestellen meegeven aan de postbode? Dat kan voortaan als het van Recupel en bpost afhangt. Samen testen ze de komende maanden een nieuwe service ​ ‘Recupel Retour’ in zes Belgische steden. Bedoeling is om die later in het hele land aan te bieden. Het principe is eenvoudig: telkens je een online aankoop doet, kan je bij levering door de postbode een pakje oude elektro mee teruggeven. Recupel speelt hiermee in op de groeiende onlineverkoop met thuislevering. Het is een extra service voor mensen die nu weinig beroep (kunnen) doen op de bestaande inzamelpunten. En ‘Recupel Retour’ is bovendien klimaatbewust, want het maakt handig gebruik van een rit die sowieso gereden wordt.

Morgen, vrijdag 14 oktober, is het International E-Waste Day. Die staat dit jaar in het teken van kleine elektroapparaten (‘small domestic appliances’). ‘Recycle it all, now matter how small’, zo luidt de slogan dit jaar. Samen met het WEEE-Forum en de ‘collega’s in het buitenland’ roept Recupel mensen op om zeker ook kleine oude elektro af te geven. Denk b.v. maar aan gsm’s, opladers, kabeltjes, hoofdtelefoons, smartwatches, enz. ​ Vaak blijven net die rondslingeren in de rommelschuif of de uithoek van je kast. Of erger nog: ze worden gewoon in de vuilnisbak gegooid, zoals 11% van de mensen wel eens doet, zo bleek recent nog uit een onderzoek van Recupel. En dat is zonde, want zo gaan kostbare grondstoffen verloren in de verbrandingsoven.

Vanaf volgende week start een pilootproject in Geel, Mol, Leuven, Anderlecht, Elsene en Rixensart. Daar krijgen inwoners de mogelijkheid om hun afgedankte kleine elektrotoestellen mee te geven aan een postbode wanneer die thuis een pakje komt leveren. Bpost zorgt er vervolgens voor dat het bij Recupel terechtkomt, waar alles netjes gesorteerd wordt en klaargemaakt voor hergebruik of recyclage.

De inwoners van de geselecteerde gemeenten krijgen binnenkort een infofolder met een verzendlabel in hun brievenbus. Moeilijk is het niet: je stopt de toestellen die je wil afdanken in een kartonnen doos of verzendtas met daarop het verzendlabel. (Extra verzendlabels kunnen ook nog gedownload worden op recupel.be/retour). Bij je eerstvolgende onlineaankoop ontvang je een leveringsmailtje van bpost. Zo weet je wanneer je de postbode mag verwachten, zodat je jouw pakje met oude elektro tijdig kan klaarzetten om het mee te geven.

Enkele aandachtspunten :

  • De doos waarin je je elektro steekt, moet je goed dichtmaken.
  • Ze mag maximaal 50x30x30 cm groot zijn en 30 kilo wegen. Daar kan je al heel wat verschillende kleine elektrotoestellen in kwijt. Enkele voorbeelden: mixers, haardrogers, scheerapparaten, laptops, smartphones, hoofdtelefoons, zaklampen, boormachines, oortjes, hoofdtelefoons, opladers,…
  • Wat neemt de postbode niet mee? Grote toestellen zoals koelkasten, microgolfovens of een droogkast. Hiermee kan je terecht in een recyclagepark als het niet meer werkt of in een kringloopwinkel als het wel nog werkt.
  • Haal vooraf eventuele batterijen uit je toestel. Die kan je meegeven via de inzameling van (de collega’s van) Bebat.
  • Nog extra verzendlabels nodig? Download die op recupel.be/retour.

“Wie zijn kasten opentrekt in huis of in zijn garage, stoot op een veelvoud aan ongebruikte elektrotoestellen. Vaak zijn ze stuk of door omstandigheden niet meer nodig. Doorheen de jaren worden ze er ook niet beter op. Het is dus zonde om ze te laten rondslingeren. Je kan er anderen mee verder helpen als ze nog bruikbaar zijn. Of ze laten recycleren en de grondstoffen recupereren als ze kapot zijn. Vandaag brengen veel mensen hun toestellen al binnen bij onze inzamelpunten. Maar even vaak komt het er niet van. Daarom willen we het nog makkelijker maken en bieden we met Recupel Retour een extra ophaalservice aan.” (Eric Dewaet, CEO Recupel)

“Het project met Recupel kadert perfect in onze vernieuwde duurzaamheidsstrategie. Bpost wil een leidende speler worden in de e-commerce logistiek op vlak van duurzaamheid. Eén van onze speerpunten is te werken op afval en recyclage in de e-commerce keten. Dankzij bpost zijn dicht netwerk en zijn 10.000 bezorgers die elke dag door elke straat in België rijden hebben wij een unieke rol te spelen in de circulaire economie.” ​ (Chris Van Snick, Director Group Sustainability bpost)

“Je vangt twee vliegen in één klap: door een afgedankte broodrooster of kapotte smartphone mee te geven aan de postbode, helpen we mensen om hun kasten en lades op te ruimen. Tegelijkertijd helpen we hiermee het milieu omdat oude spullen niet meer in de vuilniszak of op straat belanden. De postbode zorgt ervoor dat oude elektronica gescheiden wordt opgehaald en Recupel voor de verdere verwerking. We weten uit Europese cijfers dat in België bijna 55 procent (jaarverslag Recupel 2021) van al de afgedankte elektronica wordt gerecycleerd. Dit vernieuwende project maak het gemakkelijker voor de klant waardoor er meer elektronisch afval zal gescheiden worden en er dus meer recyclage en hergebruik zal zijn.” (Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post)

International E-Waste Day 14 oktober 2022: enkele cijfers

  • Een Belgisch gezin heeft gemiddeld 95 elektrotoestellen in huis. 10 daarvan liggen kapot of ongebruikt stof te vergaren. Opgeteld voor het hele land gaat het dus om 49 miljoen toestellen die een veel nuttigere bestemming zouden kunnen krijgen (Recupel)
  • In Europa belandt per inwoner gemiddeld nog 1,4 kilo aan oud elektro in de vuilnisbak (WEEE forum)
  • Dit jaar zal er wereldwijd ongeveer 24,5 miljoen ​ ton klein elektr(on)isch afval worden geproduceerd. (WEEE forum)
  • Vorig jaar werden wereldwijd 5,3 miljard mobiele telefoons afgedankt. (WEEE forum)
  • 30% van alle mobiele telefoons in Europa wordt niet (meer) gebruikt (WEEE forum)
  • Tegen 2026 zijn er wereldwijd 750 miljoen afgedankte ‘oortjes’ (WEEE forum)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details