Schmitt Recycling in Fulda is een kleiner kmo-verwijderingsbedrijf met circa dertig medewerkers.

Schmitt Recycling in Fulda is een kleiner kmo-verwijderingsbedrijf met circa dertig medewerkers.

04:01
17-12-2018

Persen en shredden alles uit één hand

Kanaalbalenpers, papiershredder en hardeschijfshredder: Schmitt Recycling in Fulda vertrouwt volledig op HSM. Eigenaar Wolfgang Schmitt schat het hoge vermogen en de betrouwbaarheid van de HSM machines op waarde. Het moderne machinepark helpt hem om de concurrentie aan te gaan.

Het is eigenlijk net zoals bij Asterix: Schmitt Recycling in Fulda is een kleiner kmo-verwijderingsbedrijf met circa dertig medewerkers. Het wordt omgeven door twee concurrenten met internationale achtergrond. Daarom moet het familiebedrijf zich wapenen tegen de sterke concurrentie. Ze hebben een duidelijke persoonlijke omgang met de klanten en ze werken met een infrastructuur, die in principe gebaseerd is vermogen en duurzaamheid. Eigenaar Wolfgang Schmitt vertrouwt bij deze strategie volledig op HSM. In totaal drie machines staan er ondertussen op zijn 15.000 m² grote bedrijfsterrein in Besges in de regio Fulda. Van de shredder voor vaste schijven HSM Powerline HDS 230 tot de papiershredder DuoShredder 6060 en een VK 12018 RFU, de op een na grootste kanaalbalenpers uit het HSM assortiment. “HSM is de enige aanbieder, die het gehele spectrum aanbiedt voor de recyclageindustrie. Dat vinden wij een zeer groot voordeel”, zegt Schmitt. “Wij halen alles uit één hand”.

“Ik heb mij persoonlijk van de kwaliteit van de machines van HSM laten overtuigen, het resultaat was duidelijk.”

“Ik heb mij persoonlijk van de kwaliteit van de machines van HSM laten overtuigen, het resultaat was duidelijk.”

 

Korte lijnen, duidelijke beslissingen
Schmitt heeft een goede indruk van HSM. Net zoals zijn bedrijf wordt HSM ook geleid door de eigenaar – met korte lijnen en duidelijke beslissingen, dat bevalt hem. De ondernemer uit Fulda is al op de HSM productielocatie in Zuid-Duitsland geweest en heeft zich daar door het productievermogen en de productiekwaliteit laten overtuigen. “Dit maakt allemaal een zeer goede indruk”, geeft Schmitt aan. Hij gebruikt HSM producten al lange tijd in zijn bedrijf, dat in de jaren 80 werd opgericht. Niet altijd volgens het principe ‘think big’, maar eerder conservatief, voorzichtig. Dat had als nadeel dat de HSM producten de groei van het bedrijf in Fulda niet meer aan konden, omdat deze voor kleinere dimensies waren ontworpen. “Wij hebben regelmatig een nieuwe papiershredder gekocht”, geeft Schmitt aan. Sinds april 2015 werkt men bij Schmitt Recycling nu met een grotere papiershredder met ondervloertransport en een capaciteit van tot 2.500 kg per uur. De DuoShredder 6060 verkleint papier en mappen, de metalen bestanddelen worden magnetisch gesorteerd. De mappen en de inhoud worden automatisch gescheiden, dus Schmitt heeft geen extra werknemers meer nodig. Bovendien biedt zijn nieuwe papiershredder een voordeel wat betreft veiligheid: de kleine papiergrootte van (10, 5 x 40 mm) is een duidelijk productvoordeel.       

Kanaalbalenpers hart van bedrijf
Schmitt Recycling recycleert alles wat te waardevol is om vernietigd te worden: schroot, oud papier, kunststof, ABS-stootdempers, oud hout, tot folie en styropor, kabels, metaal- en bioafval. Schmitt Recycling koopt het materiaal op, transporteert het naar zijn eigen opslaghal en verkoopt het op het best mogelijke tijdstip aan recyclagebedrijven. Het grootste aandeel aan afval in het gecertificeerde verwijderingsbedrijf is papierafval. Grote supermarktketens leveren bijvoorbeeld geperst karton en kiepen hun afvalcontainers leeg in de hal met de 8 m grote poorten. 36.000 ton oud papier en karton belanden jaarlijks op het bedrijfsterrein. “De kanaalbalenpers is het hart van het bedrijf”, onderstreept eigenaar Schmitt. “Als de kanaalbalenpers uitvalt, heeft het hele bedrijf een probleem.” Betrouwbaarheid is daarom een zeer belangrijk criterium, vooral omdat de opslagruimtes voor ongeperst materiaal bij Schmitt niet enorm groot zijn. De aanwezige kanaalbalenpers was verouderd, zodat steeds vaker voorkomende uitval een kostenfactor werd. Schmitt werd gedwongen om op zoek te gaan naar een vervanger. Hij had een gebruikte kanaalbalenpers van HSM op het oog. De eigenaar wilde echter geen afstand doen van deze machine, zodat Schmitt Recycling na uitgebreide vergaderingen besloot om een nieuwe VK 12018 te installeren. Schmitt ging onder andere naar de HSM fabriek in Salem. “Ik heb mij persoonlijk van de kwaliteit laten overtuigen, het resultaat was duidelijk”, zegt Schmitt. Bovendien heeft hij de kanaalbalenpers bij een referentieklant bekeken, wat zijn positieve indruk versterkte. “Ook de techniek was overtuigend.” Investeringen van in totaal bijna 750.000 euro waren niet eenvoudig voor Schmitt Recycling, maar de eigenaar weet ook, dat hij alleen stand kan houden in de markt als hij deze investeringen doet.

Wolfgang Schmitt.

Wolfgang Schmitt.

 

Doorvoer 50% hoger
Schmitt Recycling heeft een juiste keuze gemaakt met de VK 120: de machine met de imposante afmetingen werd binnen vier dagen bedrijfsklaar gemonteerd. “Planning, projectuitvoering en omzetting waren gewoonweg geweldig”, zegt Schmitt. Zijn bedrijf profiteert nu van de hoge capaciteit van de balenpers. De theoretische doorvoer kon ten opzichte van de oude machine met 50% worden verhoogd. Binnen een fractie is men bij Schmitt Recycling nu in de positie om balen met ongeveer een ton aan gewicht in twee tot drie minuten te persen. Ook het nieuwe balenformaat heeft voordelen: de stijging van 80 x 100 cm grote balen naar het formaat van 110 x 100 cm zorgt niet alleen voor lagere draadkosten, maar ook voor logistieke voordelen. Zowel binnen het bedrijf door minder ritten met de vorkheftruck en minder opslagruimte, maar ook extern, omdat er nu met 30 balen wordt beladen en niet meer met 50.

Energiekosten 30% lager
Dankzij de frequentiegeregelde aandrijving van de HSM pers heeft het bedrijf uit Fulda tot 30% lagere energiekosten ten opzichte van het vorige model. “En de energiekosten”, zegt Schmitt overtuigt, “zullen ons in de toekomst nog meer mogelijkheden bieden, omdat dit een belangrijke kostenfactor is.” Het bevalt hem ook dat de reinigingsmodus op de machine goed werkt, want bij een kleiner bedrijf als Schmitt is het belangrijk om de maximale kwaliteit te leveren. Daarbij schat hij de flexibiliteit van de VK 12018 ook op waarde: Schmitt perst meer dan tien verschillende materialen met de balenpers, naast papier en karton zijn dit ook stroomkabels en stootstangen van auto’s. Schmitt heeft al een aantal keer gehoord dat men de machine er esthetisch gevormd uit vindt zien. “Wij wisten ook niet dat techniek er zo goed uit kan zien”, hebben klanten tegen de eigenaar gezegd. Schmitt is overtuigt: Ook al is de VK 12018 nog iets te groot voor de hoeveelheden afval in het bedrijf in Fulda, “het is precies de juiste machine voor ons bedrijf”. Met de VK 12018 hebben wij voor de komende jaren voldoende potentieel naar boven.”

Schmitt profiteert nu van de hoge capaciteit van de balenpers.

Schmitt profiteert nu van de hoge capaciteit van de balenpers.

 

Ruwe materialen terugwinnen uit harde schijven
Ook de aankoop van de HSM-hardeschijfvernietiger HSM Powerline HDS 230 is op de toekomst gericht. Gegevensveiligheid is een heel belangrijk thema voor de toekomst, daarvan is Schmitt overtuigd. Gegevens op harde schijven kunnen niet volledig gewist worden en u wilt natuurlijk niet dat uw gegevens door onbevoegden gelezen kunnen worden. Daarom is het vernietigen van harde schijven ‘de enige werkende methode’ om gegevens onleesbaar te maken. Bovendien is dit een goede manier om waardevolle ruwe grondstoffen, die in elke harde schijf zitten, terug te winnen. Hoe gaat HSM te werk na de verkoop van de machine? Hoe is de service? Schmitt: “Ik heb nu meerdere jaren ervaring met HSM en ben zeer tevreden met de service.” Hij is ook onder de indruk toen hij op een zaterdagmiddag contact opnam om een monteur naar zijn papiershredder te laten kijken. Die belde binnen een half uur terug. Over de service rond de kanaalbalenpers kan Schmitt niets zeggen: Reden: “Sinds de ingebruikname in april 2015 “heb ik de service nog helemaal niet nodig gehad.”      

Tekst: HSM
Beeld: HSM

Recyclepro partners

allu-d-crushing-bricks-kopieren“Wij zetten afval, plantaardig en dierlijk, om in biogas. Als er zich echter 1 grammetje dierlijk afval tussen bevindt, dan wordt de hele batch als mest beschouwd.”