NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

“Orde en netheid eerste stap naar verlaging brandrisico”

Heel wat ondernemers in de wereld van afvalverwerking en recyclage werden in het verleden al getroffen door brand. De media smeert het graag uit, maar nochtans werkt de sector hard aan brandpreventie en brandveiligheid. Daar lezen we helaas te weinig over, want volgens Peter Geldof van Geldof Recycling kunnen we net leren van elkaar. Een gesprek over hoe hij de risico’s in zijn bedrijf beheerst.

Geldof Recycling produceert in zijn vestiging in Wevelgem gerecycleerde houtsnippers. “Hout heeft eigenlijk maar een slechte eigenschap: omdat het droog materiaal betreft brengt het stofvorming met zich mee. Stapelt dat stof zich op wanneer een machine begint warm te lopen, dan kan het gaan smeulen, kabels doen smelten en kortsluitingen veroorzaken. In een tweede scenario kan er een stofexplosie ontstaan want je hebt daarvoor alle elementen bij elkaar: brandstof, ontstekingsbron en zuurstof. Het vuur verspreidt zich dan razendsnel in alle richtingen.” Aan het woord is zaakvoerder Peter Geldof die helaas al meermaals met brand geconfronteerd is. “Elke brand is er één teveel dus je probeert er uit te leren en je risico’s telkens verder en beter te bedwingen. Dat we volledig vrij zijn van brandgevaar durf ik nooit zeggen. Daarvoor is hout een te brandbaar en te droog product. Maar wel dat we er binnen de huidige stand van techniek alles aan doen om brand te voorkomen en snel en krachtig te kunnen bestrijden.”

dsc01486-kopieren

Het zit er bij onze medewerkers in gedrild dat opruimen, ontstoffen, opvegen, afblazen … een standaardonderdeel van hun werkzaamheden zijn. Netheid en orde zijn de eerste stap naar het verlagen van je brandrisico.

 

Procedures om juiste mentaliteit erin te drillen

Voor Geldof is het uitgangspunt daarvoor als een goede huisvader omgaan met de machines in Wevelgem. “Dat wil niet alleen zeggen ze tijdig en correct onderhouden om te verhinderen dat bepaalde onderdelen warmlopen. Het betekent vooral ze vrij houden van stof. Het zit er bij onze medewerkers in gedrild dat opruimen, ontstoffen, opvegen, afblazen … een standaardonderdeel van hun werkzaamheden zijn. Netheid en orde zijn de eerste stap naar het verlagen van je brandrisico. Daarom hebben we heel uitgebreide procedures in voege.” Daarnaast rekent Geldof op de kracht van de juiste technologie. Stofafzuiginstallaties behoren tot de standaarduitrusting. Een andere belangrijke installatie voegt vocht toe aan het product. Hiermee kan Geldof twee vliegen in één klap slaan. “Hierdoor verlaagt het risico op verspreiding als er vuur zou ontstaan en verbeter je ook de werk-omstandigheden van je mensen gevoelig. Belangrijk, want stofemissies zijn bijzonder hinderlijk.”

Vinger aan de pols houden van brandtechnologie

Voor de eigenlijke bestrijding heeft Geldof geïnvesteerd in twee technologische oplossingen. Een vonkenblussysteem waakt erover dat er bij de minste vlam meteen geblust kan worden. Daarnaast beschikt Geldof Recycling over een explosie-onderdrukkingssysteem. “Hiermee gaan we eigenlijk op een chemische manier een bepaalde zone van een machine afsluiten, zodat het vuur zich niet verder kan verspreiden. Mocht ik weer van nul kunnen herbeginnen dan zou ik meteen al deze maatregelen integreren. Maar niet alle technologie bestond toen al. Daarom zijn beurzen zo belangrijk. Het eerste waar ik naar speur op de verschillende standen is of er nog bepaalde innovaties of ontwikkelingen zijn die ons verder kunnen helpen om risico’s in te dijken. Dit is het domein bij uitstek om de vinger aan de pols te houden. Ik probeer altijd weer bij te leren.”

naamloos-1-kopieren

“Mocht ik weer van nul kunnen herbeginnen dan zou ik meteen al deze maatregelen integreren. Maar niet alle technologie bestond toen al. Daarom zijn beurzen zo belangrijk.”

 

Samen sterker in brandbestrijding

Een van de gevolgen van het grotere risico op brand in de wereld van afvalverwerking is de moeilijkheid om (op een betaalbare manier) verzekerd te zijn. “Ik versta dat ook zij hun risico’s moeten inschatten en beheren, maar wat me soms stoort is dat alles over één kam geschoren wordt. Na de brand op de site in Brugge, waar er enkel opslag gebeurt en geen machinale verwerking, ging de premie en de vrijstelling ook voor Wevelgem gevoelig omhoog. Nochtans kunnen we daar net de risico’s beter controleren. Voor mij heeft de federatie go4circle dan ook een belangrijke rol te spelen. Om te bemiddelen bij verzekeringen, om ons in de richting van nieuwe, bewezen technologie te wijzen. Maar vooral om onze ervaringen samen te brengen. Niemand wil zijn bedrijf in vlammen zien opgaan. Als we al onze ervaringen en geleerde lessen samen leggen, staan we nog sterker om brand te vermijden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details