Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Recyclinginstallaties

“Onze chauffeurs zijn ons visitekaartje”

K2

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Bruco

30 maart 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Niet volgens een strategisch uitgekiend vijfjarenplan, maar omdat er zich kansen voordeden om deze ambitie waar te maken. De toekomst bestaat er dan ook in om minstens even goed te blijven doen: de klant zo optimaal mogelijk ondersteunen met containerdiensten en het afval zo hoogwaardig mogelijk verwerken. Een gesprek met general manager Kris Nys.

Bruco ontstond twintig jaar geleden in Wijnegem als containerbedrijfje. De oprichter hield het snel voor bekeken, maar de overnemers van toen bouwen nog steeds verder aan het succesverhaal van vandaag. Want in al die tijd is Bruco blijven groeien. De sleutels tot dat succes zijn mensen en technologie. General manager Kris Nys: “In feite zijn we een dispatchdienst voor containers. Onze chauffeurs zijn dan ook het visitekaartje van het bedrijf. Knelpuntberoep of niet, we doen er alles aan om goede mensen te vinden en ze te houden. Door er een jong en modern wagenpark op na te houden bijvoorbeeld en door ze een bedrijfswagen aan te bieden, maar dan wel zonder de tankkaart. Hier in het Antwerpse met de strenge emissiezone maakt dat voor veel mensen echt wel het verschil.”

Naast de containeractiviteiten, verwerkt het ook zelf glas, hout, bouw- en sloopafval en andere materialen. Automatisering staat daarbij centraal.

Kwaliteit zo hoog mogelijk

Het tweede stokpaardje van Bruco is automatiseren. Naast de containeractiviteiten, verwerkt het ook zelf glas, hout, bouw- en sloopafval en andere materialen. “We streven ernaar om dat zo kwaliteitsvol mogelijk te verwerken, omdat de kwaliteit van je eindproduct zich ook vertaalt in de prijs. Daarom beschikken we over een volautomatische lijn die de best mogelijke technieken combineert voor het best mogelijke resultaat.” En dat lukt bijzonder goed. Zo mag het zich bijvoorbeeld tot de top drie van beste leveranciers van de Ardagh groep rekenen, een van ’s werelds grootste metaal- en glasverpakkingsbedrijven. “We zijn de enige in de Benelux die de kwaliteit kan leveren die ze verwachten”, vertelt Nys trots. “Kwaliteit is cruciaal aan de achterkant. Voor ons had de hele Tracimat regelgeving eigenlijk weinig impact, net omdat we al zo hoog mogelijk mikken. Maar we merken wel dat de regels zich te veel toespitsen op een volledig gebouw, terwijl 99% van onze containers naar renovatieprojecten gaan die maar een kamer aanpakken. Dan is het efficiënter om niet aan de bron te sorteren maar bij ons op de site.”

Bruco kende de afgelopen jaren een constante groei en beschikt vandaag over een 3.000-tal containers.

Over vier sites

Bruco kende de afgelopen jaren een constante groei en beschikt vandaag over een 3.000-tal containers. Die staan ter beschikking verspreid over vier sites. Nys: “De voorbije jaren hebben we twee bedrijven overgenomen: Dekuyper uit Bredene en Stuer Containers uit Kruibeke. De bedoeling is steeds om dicht bij onze klanten te staan. Onze dienstverlening is wat ons groot gemaakt heeft en die kan je enkel houden als je de logistiek beperkt. Wijnegem en Kruibeke lijken misschien maar op een boogscheut van elkaar te liggen, maar het stelt ons in staat om alles rond Antwerpen op te splitsen in linker- en rechteroever. Dat scheelt dagelijks honderden bewegingen door de Kennedy tunnel.” Het meest recente exploot van het bedrijf is de opening van een nieuwe recyclagelijn op de site in Auvelais. “Het is de bedoeling hier dezelfde activiteiten uit te bouwen als in Wijnegem. Het terrein van 18 ha biedt ons alle mogelijkheden om dat ook zo efficiënt mogelijk aan te pakken. En dankzij de aanwezigheid van een kade kunnen we veel materiaal per schip vervoeren. We zoeken altijd de meest duurzame weg. Jaarlijks vervoeren we toch al 25.000 ton per binnenschip.”

Open staan voor opportuniteiten

Wat de toekomst zal brengen voor Bruco, dat is nog even koffiedik kijken. “Na de overnames is het nu tijd om even te stabiliseren. De focus zal vooral liggen op het verder uitbouwen van de site in ­Wallonië. Maar als er opportuniteiten op onze weg komen, zullen we niet aarzelen, op voorwaarde dat ze de service en kwaliteit niet in het gedrang brengen. Groeien om te groeien is niet aan ons besteed, we voelen geen druk. Wel zien we het als onze voortdurende missie om onze afval­stromen zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren. We blijven dus sleutelen aan die kwaliteit en uitkijken naar nieuwe technieken.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details