Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Oliefilters weer omgezet tot ­bruikbare grondstoffen voor ­circulaire maatschappij

_VBW.0422.5083
In totaal gaat het jaarlijks om ongeveer 6.000 ton aangeleverd materiaal op de vestiging in Houthalen. Ongeveer 85% daarvan bestaat uit oliefilters, oliehoudende doeken maken de rest van het volume uit.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | iStock

30 mei 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Bedrijven zijn al jaren verplicht hun afvalolie te laten inzamelen en recycleren. Een goede zaak, zeker vandaag, want we moeten efficiënt omspringen met elke druppel brandstof. Oilco zamelt echter meer dan olie alleen in. Met een hyperefficiënte installatie in Houthalen verwerkt het oliefilters weer tot olie, metaal en papier en levert zo een flinke bijdrage tot een lagere CO2-voetafdruk voor zijn klanten.

Oilco ontstond uit het vroegere Waste Oil Services dat zich toelegde op de inzameling en de recyclage van afvalolie tot substituutbrandstof. Het was voor de helft in handen van SUEZ en voor de helft van Waalse investerings­maatschappij SRIW, de tegenhanger van het Vlaamse GIMV. De combinatie van jarenlange ervaring en heel veel eigen knowhow, maakte het bedrijf specialist in het ophalen en vervoeren van afvaloliën en andere kool­water­stof­houdende afvalstromen. In 2015 plooide het zich terug op deze inzamelactiviteiten en ging verder onder een nieuwe naam en structuur. Toch bleef er ook een deeltje verwerking overeind: de recyclage van olie­filters. “Omdat we uniek zijn in de Benelux met dit proces en er een markt voor is”, vertelt business unit manager Michel Poets. “Onze site in Houthalen bevat assets die specifiek voor dit proces zijn samengebouwd. De operatoren hebben bovendien de nodige ervaring met zowel de te verwerken aanvoerstroom als de geïnstalleerde assets. Het maakt dat we uiterst efficiënt zijn in de verwerking van deze ingezamelde oliefilters tot nieuwe grondstoffen.”

De site van Oilco in Houthalen bevat assets die specifiek voor dit proces zijn samengebouwd.

6.000 ton materiaal

De synergie tussen enerzijds de inzamelactiviteiten (afvalolie en garageafval) en anderzijds de recyclage van de oliefilters die uit garages komen maakt Oilco tot een sterke speler in de markt. “Er zijn geen exacte cijfers over oliefilters maar we schatten dat we zeker driekwart van de Belgische markt bereiken. Daarnaast arriveren in Houthalen ook oliefilters uit de ons omringende landen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.” In totaal gaat het jaarlijks om ongeveer 6.000 ton aangeleverd materiaal op de vestiging in Houthalen. Ongeveer 85% daarvan bestaat uit oliefilters, oliehoudende doeken maken de rest van het volume uit. Mooie cijfers maar toch niet genoeg. Sales manager Anne-Lise Anteunis. “We kijken hoe we nog meer garages kunnen doen inzetten op een selectieve inzameling van oliefilters. Nu beschikken nog veel werkplaatsen over slechts één container voor alle oliehoudend afval (inclusief oliefilters). Als we nog meer oliefilters apart zouden kunnen inzamelen, zouden we nog meer impact kunnen creëren voor een wereld waarin we efficiënter omspringen met grondstoffen. We hopen dat de toekomstige versie van de VLAREMA wetgeving dit verplicht kan maken.”

Kleinere CO2-voetafdruk

Quasi al het materiaal dat de tailor-made machines van Oilco ingaat, komt er weer als bruikbare grondstof uit. Minder dan 1% gaat verloren. Poets: “Net omdat we heel hard inzetten op kwaliteitscontrole aan het begin van onze installatie. Non-conformiteiten tussen de oliefilters kunnen immers schade aan de assets berokkenen maar ze staan vooral hoogwaardige recyclage in de weg. Hoe mooier de monostroom, hoe efficiënter de recyclage.” De drie stromen die de site van Oilco in Houthalen uiteindelijk weer verlaten zijn olie (gerecycleerd tot basisolie), metaal (gerecycleerd) en papier (substituutbrandstof voor bijvoorbeeld cementfabrieken). “We produceren grote volumes recyclables”, vertelt Poets trots. “Door maximaal grondstoffen te recupereren, dragen we bij aan een gunstige CO2-voetafdruk van onze klanten.” Om dat duurzaamheidsplaatje compleet te maken investeerde Oilco de voorbije jaren in zonnepanelen om in zijn eigen elektriciteit te voorzien. “We merken dat het duurzaamheids­aspect meer en meer begint te spelen in de maatschappij. Voor garagebedrijven heeft het vandaag misschien nog geen prioriteit, maar we zien dat industriële klanten daar wel mee bezig zijn. Daarom zijn we nu actief op zoek naar een gestandaardiseerde manier om te becijferen hoeveel CO2-impact ze kunnen vermijden door met ons samen te werken”, aldus Anteunis.

Michel Poets: “Door maximaal grondstoffen te recupereren, dragen we bij aan een gunstige CO2-voetafdruk van onze klanten.”

Vooruit kijken

Daarnaast blijft Oilco sleutelen aan de efficiëntie van zijn processen en betrouwbaarheid. “Het gaat om een relatief oude installatie”, licht Poets toe. “We moeten daarom goed kunnen inschatten wanneer welke assets te vernieuwen en welke reservematerialen zeker in stock te houden. Op die manier willen we de komende jaren de bedrijfszekerheid waarborgen. Maar we kijken ook al vooruit. Naar welke investeringen nodig zijn om de steeds strenger worden wetgeving voor te blijven op vlak van bijvoorbeeld emissies. Maar ook naar welke stromen een interessante aanvulling kunnen zijn op onze huidige activiteiten. De elektrificatiegolf zal immers de nodige veranderingen teweegbrengen. Gelukkig kunnen we rekenen op de ruggensteun van onze aandeelhouders. Zij hebben een goed beeld over het afvallandschap en welke opportuniteiten er liggen voor morgen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details