NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Nieuwe sorteerinstallatie benut elke centimeter

Nieuwe sorteerinstallatie benut elke centimeter

De nieuwe blauwe zak wordt volop uitgerold over Vlaanderen. De consument kan er meer van zijn kunststoffen in kwijt, maar dat vraagt van de sorteerders om nieuwe technieken. Vanheede Environment Group investeerde daarom flink in zijn site in Roeselare om nog meer en beter te kunnen recycleren. Het vond in streekgenoot BMC (Bulk Maintenance Construction) de perfecte partner om de nieuwe machines te integreren in de bestaande loods. Een sterk staaltje technisch kunnen, want de ruimte en de tijd waren zeer beperkt.

Vanheede Environment Group doet veel meer dan enkel het plaatsen en ledigen van containers voor meer dan 1.850 afvalstromen. Van de 872.479 ton materialen dat het jaarlijks inzamelt, weet het maar liefst 91,05% te recycleren en een nieuwe nuttige toepassing te geven. Dat resulteert elk jaar in 485.434 ton aan nieuwe grondstoffen. Een vertrouwde stroom daarbinnen is de pmd-fractie. Die vindt zijn weg naar onder andere matrasvullingen, kabels, fietsen, auto-onderdelen en nieuwe flessen. Maar de beslissing om de pmd-zak uit te breiden, betekent dat de bestaande installaties niet meer zouden voldoen. Ze zullen in de toekomst ook plastic potjes, schaaltjes, bakjes en folie voor de kiezen krijgen.

Alles in eigen huis

Voor de aanpassing van zijn pmd-sorteerlijn in Roeselare ging Vanheede Environment in zee met BMC (Bulk Maintenance Construction). Senior Project Manager Christophe Couvreur legt uit hoe dat gebeurde. “Zusterbedrijf MBS staat op deze site in voor de installatie en het onderhoud aan de transportbanden. Vanuit die kennis en ervaring is ons constructiebedrijf gegroeid, waardoor we zeer sterk staan in projecten rond het intern transport van bulkgoederen. Ontwerp, engineering, productie, montage en onderhoud, alles gebeurt in eigen huis.” Niet te versmaden troeven voor Vanheede aangezien het project vroeg om een hoge snelheid van uitvoering in een beperkt beschikbare ruimte. BMC kreeg zes maanden de tijd om de nieuwe machines in te passen en alle verbindingswegen voor aan- en afvoer te bouwen.

Christophe Couvreur van BMC: “De toegepaste technologie had zich wel al
bewezen, maar de combinatie van technieken maakt het geheel hier tot een primeur.”

 

Centimeterwerk

“Eind december kwam de vraag van Vanheede hoe de bestaande lijn het beste geoptimaliseerd kon worden om een groter en diverser volume aan pmd te verwerken”, vertelt Couvreur. Vanheede koos de machines uit. De engineeringploeg van BMC ging aan de slag om ze in te passen in de bestaande loods op basis van een volledig 3D-ontwerp. “Centimeterwerk. Bovendien konden de machines slechts drie weken stilgelegd worden, om de aanvoer van pmd naar de site niet in het gedrang te brengen.” Het meeste constructiewerk werd daarom tot in de puntjes voorbereid in het atelier van BMC. Ook daar was de tijdspanne niet ruim met anderhalve maand, maar het team van BMC legde er zijn leen achter. In juni was het dan zo ver en werd er drie weken lang, zeven dagen op zeven, gewerkt om alles operationeel te krijgen tegen de deadline.

Deadline gehaald

“We zijn er fier op dat we dit tot een goed einde gebracht hebben binnen de vooropgestelde deadlines. Steeds met oog voor de veiligheid, een belangrijk aandachtspunt gezien de drukte in de loods op die momenten”, vat Couvreur samen. Sinds september draait de installatie op volle toeren bij Vanheede. De tijd ertussenin werd benut om alle machines optimaal op elkaar af te stemmen. “De toegepaste technologie had zich wel al bewezen, maar de combinatie van technieken maakt het geheel hier tot een primeur. Dat vergt wel wat bijsturen voor het best mogelijke resultaat. We zijn daarin geslaagd, zonder een productie-uur verloren te laten gaan. De sleutels tot dit succes waren ongetwijfeld de goede communicatie met alle betrokken partijen en onze ruime ervaring opgedaan in tal van sectoren”, besluit Couvreur. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details