Verbranden van afval is niet duurzaam en zal in de toekomst anders moeten. Met de komst van nieuwe technologie en nieuwe bedrijven kan een deel van de niet-recycleerbare fractie van ons afval alsnog verwerkt worden tot een nieuwe grondstof of energie. RenaSci is daar een voorbeeld van. Eind 2019 wil het Oostendse bedrijf operationeel zijn en via verschillende processen nog waarde creëren uit anders verloren materialen.
Het idee achter RenaSci ontstond vier à vijf jaar geleden al bij Luc Desender, een van de investeerders in het Oostendse bedrijf. Hij kon niet langer toezien dat er nog zoveel restafval overbleef waar niks anders mee gedaan werd dan verbranden. Na een grondige analyse van de beschikbare technologie ontstond het Smart Chain Process, het hart van RenaSci. Business & development officer Filip Arnou: “Om maximaal energie en grondstoffen terug te winnen uit afval hebben we bestaande technologie aan zelf ontwikkelde technologie gekoppeld in één geïntegreerd proces. Het afval wordt eerst automatisch gescheiden. Vervolgens zetten onze innovatieve technologieën ze om in energie en bruikbare materialen. De grote ‘onverwerkbare’ reststroom van biomassa wordt zo opgedeeld en geconditioneerd voor hergebruik.” Eind 2019 zal Renasci opstarten met een 45-tal medewerkers om dan in 2020 fully operational te worden.
Het idee achter RenaSci ontstond vier à vijf jaar geleden al bij Luc Desender. Hij kon niet langer toezien dat er nog zoveel restafval overbleef waar niks anders mee gedaan werd dan verbranden.
De innovatieve technologie die Renasci toevoegt kan opgedeeld worden in twee grote blokken, in functie van de te behandelen stroom. Arnou: “Voor de P2C (plastics-to-chemicals) gebruiken wij een pyrolitisch krakingsproces, waarbij we verschillende eindproducten kunnen maken waaronder een soort diesel vergelijkbaar met EU-normering EN590 of Nafta, een product dat dan ook voor 100% beantwoord aan een circulaire economie. Met het HTC (Hydro Thermal Carbonisation) proces kunnen we papier of karton omzetten in pellets met een calorische waarde van ongeveer 23 MJ. Het papier en karton kunnen we ook nog met een ander proces, via een enzymatische fase omzetten in suikers die dan op hun beurt worden omgezet naar ethanol of isobutanol die dan ook weer bruikbaar zijn in de chemische sector en meerdere malen kunnen worden hergebruikt in een circulaire economie.”
“Ons doel is om een circulaire maatschappij vorm te geven waarbij er geen afval meer moet gestort of verbrand worden en zo een steentje bij te dragen in het behalen van de klimaatdoelstellingen.”
Dat RenaSci inzet op chemische recyclage heeft alles te maken met de beperkingen van mechanische recyclage. “Het is de oplossing om de restfractie om te zetten in een grondstof die dan meerdere malen opnieuw gebruikt kan worden”, stipt Arnou aan. “Het is een verdere evolutie in recyclage.” Ook de locatie in de haven van Oostende is geen toeval. Het gebied beschikt over de infrastructuur en bereikbaarheid die nodig zijn om de aan- en afvoer te verzekeren. De aanvoer kan in principe uit elk soort afval bestaan dat door de ophalers aan RenaSci wordt aangeleverd. Dit kan een ruime mix zijn maar ook reeds deels gesorteerde fracties of zelfs uitgesorteerde plastic folies. RenaSci zal ook in staat zijn om de ‘plastic soep’ uit onze rivieren en oceanen te verwerken. Arnou: “Ons doel is om een circulaire maatschappij vorm te geven waarbij er geen afval meer moet gestort of verbrand worden en zo een steentje bij te dragen in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Wereldwijd is er nu al een afzetmarkt voor deze gerecycleerde ‘nieuwe’ grondstoffen. De weg die we ingeslagen zijn om onze economie te veranderen zal bijdragen aan een grotere bewustwording en een nog grotere vraag naar gerecycleerde grondstfoffen.”