NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuwe naam bekroning van traject naar meer slagkracht

Nieuwe naam bekroning van traject naar meer slagkracht

De kogel is door de kerk. De eengemaakte federaties go4circle en COBEREC gaan voortaan als Denuo door het leven. Denuo komt uit het Latijn en betekent zoveel als opnieuw. Omdat de Belgische afval- en recyclagesector gebruikte materialen opnieuw benut, omdat de federatie telkens opnieuw de dialoog met stakeholders zal aangaan en omdat de federatiemedewerkers elke dag opnieuw het beste van zichzelf zullen geven. Een vlag die de lading dekt dus en die mee zal laten zien dat de som van de vier federaties meer is dan alleen de delen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie kondigden de respectieve voorzitters van de COBEREC federaties en go4circle aan dat ze voortaan als één federatie naar buiten zouden treden. Een mijlpaal in een lang traject dat nu zijn bekroning vindt in een nieuwe naam. Algemeen directeur Stany Vaes: “Het begon allemaal als een herpositioneringsoefening. De maatschappij spreekt steeds duidelijker zijn circulaire ambitie uit en daarom was het ook cruciaal om onze eigen identiteit af te bakenen. We zijn de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren, zijn onze 300 leden de essentiële schakel tussen gebruikte materialen en hergebruik, recyclage en eindverwerking. Het logische gevolg was het bundelen van onze krachten met de COBEREC federaties. Met één identiteit, één visie en één stem kunnen we onze slagkracht immers vergroten.”

Nieuwe identiteit, nieuwe naam

De volgende stap was het vinden van een nieuwe naam waar de leden van elk van de vier federaties hun gading in zouden terugvinden. Vaes: “We hadden maar een handvol criteria vooropgesteld. De naam moest eenvoud en kracht uitstralen, een duidelijke betekenis hebben en zowel in het Nederlands als in het Frans geen uitspraakverwarring veroorzaken.” Uiteindelijk werd de naam Denuo naar voren geschoven, het Latijnse woord voor opnieuw. “Het vertelt in de eerste plaats waar ieder van onze leden zijn steentje toe bijdraagt: gebruikte materialen een tweede leven geven. En dat telkens opnieuw. Tot ze niet meer bruikbaar of recycleerbaar zijn. Zonder ons vast te pinnen op bepaalde activiteiten of afvalstromen, want onze sector bestrijkt enorm veel terrein.” Daarnaast zegt de naam Denuo iets over hoe de federatie in het leven zal staan. “Actief en constructief telkens opnieuw de dialoog aangaan met stakeholders. Dat is onze missie. En elke dag weer met het volledige team het beste van onszelf geven om de sector te laten groeien en bloeien”, vat Vaes samen.

Logo versterkt professionalisme

Het nieuwe, sobere logo moet die onderliggende identiteit nog verder helpen uitdragen. “Voor ons was het belangrijk om weg te blijven van groen en alles greenwashing. Dat is niet ons verhaal. We zijn een economische sector, gericht op het vinden van rendabele toepassingen. Het werden de kleuren paars en blauw. Het paars voert de boventoon omdat het staat voor professionalisme, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Waarden die we heel hoog in het vaandel dragen.” Een nieuwe naam, een nieuwe identiteit en intussen zijn de rangen van het Denuo team nog verder versterkt. Maar daarmee is de kous nog niet af. Vaes: “De laatste werf die nog openblijft is onze governance. Hoe we als federatie werken, de rol die de raad van bestuur opneemt, de functie van de werkgroepen … Dat alles willen we tegen het licht houden en verder optimaliseren. De uitdagingen voor de sector zijn groot, dus moeten we efficiënter gaan werken. Tegen november moeten ook die krijtlijnen er zijn.”

Lakmoesproef

De lakmoesproef zal pas komen in 2021. Dan zal duidelijk worden of alle leden ook meestappen in dit verhaal. “Het is aan ons nu om onze meerwaarde te bewijzen en ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom kan voelen binnen Denuo. Maar het moet vooral het begin worden van een periode van consolidatie en rust, waar we wat minder met onszelf moeten bezig zijn en alle energie kunnen steken in projecten om de circulaire economie tastbaar te maken”, besluit Vaes.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details