Bij de productie van gerecycleerd papier blijft er altijd een restfractie aan onbruikbare vezels en contaminaties over, afkomstig uit de grondstof. Blue Paper voert die niet langer weg van zijn site in Straatsburg, maar verwerkt ze ter plaatse in een waste-to-energy centrale. Ze is operationeel sinds mei van dit jaar en zal 25.000 ton afval een nuttige bestemming geven op de site zelf. Ook de vrijgekomen warmte gaat niet verloren: ze dient om het droogproces duurzamer te maken.
VPK is een verpakkingsproducent met diep reikende wortels. Het familiebedrijf ontstond al in 1935. Vandaag staat met Jean-Paul en Pierre Macharis de derde generatie aan het roer. Zij bouwden verder op het succes met de internationalisering van de groep gespecialiseerd in golfkarton, kokers en massief karton. “Karton is een commodity product. We proberen het verschil te maken met dienstverlening en daar is onze internationale aanwezigheid een belangrijk instrument in”, weet communications manager Liesbeth Roelandt. “De combinatie van een paneuropees kader met een lokale aanwezigheid zorgt voor heel korte beslissingslijnen. Dat geeft elke site de kans op flexibel in te spelen op specifieke noden van klanten.”
Duurzaamheid is een van de stokpaardjes van VPK, inherent verweven in het DNA van het bedrijf. “We maken ons eigen gerecycleerd papier dat de basis vormt voor onze verdere verpakkingen”, geeft Roelandt aan. Een mooi voorbeeld daarvan is de site in Straatsburg, die na een overname in 2013 werd omgebouwd tot een duurzaam geheel. Dat gebeurde in samenwerking met joint venture partner Klingele Papierwerke onder de naam Blue Paper. Roelandt: “De machine voor magazinepapier werd omgebouwd om voortaan papier voor verpakkingsdoeleinden te kunnen produceren. Op zich al een indrukwekkende installatie, met zijn breedte van 8,5 m is het de grootste papiermachine in Frankrijk. In 2014 kwam er ook een biogasmotor en een stoomturbine bij om de productie groener te laten verlopen en de energiebesparing nog te verbeteren. De machines produceren gezamenlijk een derde van de elektriciteit en de helft van de stoom die de fabriek verbruikt. De meest recente toevoeging is een waste-to-energy centrale.” Blue Paper produceert meer dan 1.000 ton verpakkingspapier per dag.
Aanleiding voor de centrale was de groeiende aanwezigheid van een onbruikbare restfractie: afvalstoffen maar ook onbruikbare vezels. Roelandt: “Wanneer gerecycleerde vezel te kort geworden is, kan hij niet meer dienen voor papierproductie. Hij is dan niet meer te valoriseren en kan enkel nog een nuttige bestemming krijgen bij verbranding met energierecuperatie. In Straatsburg bleek dat om een jaarlijks volume van 25.000 ton te gaan die van de site afgevoerd werd. Dat kon beter dachten we.” Na een intense studie werd begonnen met de plannen voor een waste-to-energy centrale. “We scoren hierdoor niet alleen een logistiek voordeel, met de besparing van 500 transporten per jaar. De warmte die vrijkomt tijdens de verbranding kunnen we bovendien een nuttige bestemming geven in ons productieproces. De warmte wordt omgezet in stoom en dient om het papier te drogen en zo de cirkel nog beter te sluiten. We besparen nu 80% aan aardgas”, geeft Roelandt nog mee. Met de nieuwe waste-to-energy centrale is een investering gemoeid van 25 miljoen euro.Het onderstreept de duurzame ambities van VPK en zijn partner Klingele Papierwerke.