NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Nieuwe cijfers over afvalinzameling bij bedrijven

Nieuwe cijfers over afvalinzameling bij bedrijven

Sinds januari 2017 heeft Valipac er een extra opdracht bijgekregen van de overheid. Het staat nu ook in voor de monitoring van de afvalproductie bij bedrijven. Tijdens het event op 26 november worden de cijfers van 2018 bekendgemaakt en zal duidelijk worden hoe de Belgische bedrijven hun afval sorteerden. De afvalinzamelaars, zonder wie deze cijfers niet mogelijk zouden zijn, krijgen voortaan als toemaatje toegang tot deze en extra informatie via een beschermde webapplicatie.

In nauwe samenwerking met de aangesloten afvalinzamelaars, houdt Valipac sinds 2017 nauwgezet data bij omtrent bedrijfsafval. Sindsdien worden er data over vijftien afvalstromen (bedrijfsrestafval, papier/karton, A-, B- en C-hout, ferro metaal, non-ferro metaal, gemengde metalen, holglas, vlakglas, gevaarlijk glas, folie, harde kunststof, eps en pmd) geregistreerd. Director Materials & Operations van Valipac Xavier Lhoir: “Dit gaat verder dan onze oorspronkelijke doelstelling die louter met verpakkingsafval te zien heeft. Maar door onze positie in de markt als schakel tussen de overheid en de afvalinzamelaars, zijn we ideaal geplaatst om deze oefening uit te voeren en de cijfers op te volgen. Het onderscheid tussen verpakking en materiaal is immers niet altijd even duidelijk. Bovendien kunnen we er zelf ook waardevolle conclusies uit trekken om terug te koppelen naar de inzameling van bedrijfsmatig verpakkingsafval.”

In nauwe samenwerking met de aangesloten afvalinzamelaars, houdt Valipac sinds 2017 nauwgezet data
bij omtrent bedrijfsafval. Sindsdien worden er data over vijftien afvalstromen geregistreerd.

 

Unieke webapplicatie

Om aan deze cijfers te raken, ging Valipac ten rade bij zijn aangesloten afvalinzamelaars. In totaal werkten er 164 aan mee, goed voor 190.000 inzamelpunten. Lhoir: “Voor elk bedrijf kregen we zo informatie over elke stroom die er selectief wordt ingezameld. De herkomst, het gewicht … noem maar op. De meting van 2017 geldt als een nulmeting, maar vanaf nu kunnen we de evolutie gaan analyseren.” Op 26 november organiseert Valipac een event om de cijfers van 2018 te onthullen. Daar zal ook een unieke webapplicatie voor de deelnemende afvalinzamelaars onthuld worden. “We konden onze afvalinzamelaars in ruil voor hun medewerking niet financieel compenseren, maar we wilden ze er wel iets voor in ruil bieden. Zij zullen voortaan toegang hebben tot zowel algemene als specifieke data die uit de oefening naar voren kan. Die kan hen helpen om hun bedrijfsvoering verder te gaan optimaliseren en de selectieve inzameling verder promoten”, vertelt Lhoir.

Van data naar informatie en toegevoegde waarde

De algemene cijfers zullen een beeld geven van de evoluties in de markt. De specifieke zullen iets vertellen over bijvoorbeeld hun marktaandeel in een bepaald werkingsgebied. “Vorig jaar kregen ze een powerpoint met de gegevens. Intussen is er een beschermde webapplicatie gebouwd, waarop ze kunnen inloggen, zodat ze altijd toegang hebben tot de meest actuele cijfers. Op die manier kunnen we voor hen een toegevoegde waarde aan de samenwerking bieden. Datacaptatie en -analyse zal de komende jaren een belangrijk instrument worden om selectieve inzameling verder te stimuleren en te verbeteren”, voorspelt Lhoir.

Op 26 november organiseert Valipac een event om de cijfers van 2018 te onthullen. Daar zal ook een unieke webapplicatie voor de deelnemende afvalinzamelaars onthuld worden.

 

Predictief model voor selectieve afvalinzameling

Valipac geeft alvast het goede voorbeeld van hoe ze er garen bij kunnen spinnen. In samenwerking met de Universiteit Hasselt werd een statistisch model gebouwd op basis van de gegevens, in eerste instantie toegespitst op folie. Lhoir: “Door een resem parameters te gaan vergelijken, kunnen we ontdekken in welke bedrijven er nog folie aanwezig is, maar waar het nog niet selectief wordt opgehaald of in welke bedrijven er nog potentieel aanwezig is voor extra tonnage (ondanks het feit dat ze reeds sorteren). Informatie die we dan uiteraard terugkoppelen naar de afvalinzamelaars, zodat ze hun dienstverlening verder kunnen uitbreiden en wij nog betere inzamelcijfers kunnen voorleggen.” Ook Deloitte werkte mee aan het neerzetten van deze benchmarks. In de volgende versie zal gekeken worden naar pmd en papier/karton. De andere stromen volgen ongetwijfeld nog.  


Wenst u meer te weten over de resultaten van de analyses van Valipac? Schrijf u dan in voor het seminarie dat op 26 november in Brussel wordt gehouden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details